Три години затвор условно за галеристка от Нови пазар


Три години затвор условно за галеристка от Нови пазар
Персенгиева и нейният адвокат дават изявления за медиите след заседанието на Окръжения съд в Шумен Снимка: bnr.bg
13 Ноември 2015, Петък


Марина Персенгиева е осъдена за присвояване на 95 акварели и графики, сред които 9 платна на известния български художник Васил Стоилов

Автор: Янко Георгиев

Три години лишаване от свобода (условно) с 5-годишен изпитателен срок – такова е наказанието на галеристката Марина Персенгиева от Нови пазар. Присъдата срещу нея бе произнесена окончателно на 6 ноември т.г. от състав на Апелативен съд - Варна. Освен това културтрегерката ще трябва да заплати на Община Нови пазар 30 330 лева за нанесени от нея материални щети.

Така приключи (в случай че Персенгиева не обжалва решението на магистратите пред по-висша инстанция) една проточила се във времето криминална сага, свързана с кражба на картини. Която за малко да отиде в архива с безславен край.
Само четири месеца, преди да се произнесат варненските апелативни съдии, Окръжен съд - Шуменреши, че Персенгиева е невинна по обвинението в присвояване на голямо количество акварели и графики на обща стойност над 71 000 лв. от художествената галерия в Нови пазар за периода 2002 - 2008 година, когато е работела там.
Тогава бяха разпитани над тридесет вещи лица и свидетели, а процесът, чието първо заседание се състоя на 2 октомври 2013 г., бе неколкократно отлаган по процедурни причини.

Според обвинителния акт на Апелативната прокуратура във Варна Персенгиева е откраднала и девет картини на известния български художник Васил Стоилов. Негов ученик и създател на галерията в Нови пазар е Петър Персенгиев – баща на подсъдимата.
Платната на Васил Стоилов са дарени лично от него на Художествената галерия в Нови пазар между 70-те и 80-те години на миналия век.
Изяснената фактическа обстановка по делото категорично сочи, че докато е била уредник, Марина Персенгиева е помолила свой познат да й направи точни копия на въпросните девет акварела  на Васил Стоилов с подписа на автора върху тях, като обяснила, че ги харесва и иска да има дубликати от тях в дома си.

С тях обаче впоследствие тя заменила оригиналите в галерията, присвоила ги, които след това продала на галерия във Варна за сумата от 40 000 лева.
По-късно платната станали собственост на колекционер от София, част от които след време били продадени на търг на трето лице. Точно тогава се разкрила и измамната схема на Персенгиева.
Сега две от произведенията на Васил Стоилов, предадени доброволно от софийския колекционер на органите на досъдебното производство, се съхраняват като веществено доказателство в Националната художествена галерия в София.

Сигналът за извършената подмяна е подаден от настоящия уредник в галерията Георги Гроздев, с когото от години семейството на Персенгиева е в лоши отношения. Самата подсъдима не отрича, че е продавала картини без знанието на общината, но твърди, че те принадлежали на баща й и не са оригинали.
Тази версия тя поддържаше още преди първото заседание по делото през 2013 г. В специално изявление пред журналисти тогава галеристката обясни, че през 2005 г. лично е ходила да събира от институции и фирми платна, собственост на общината, които са им били предоставени за временно ползване. Но не можела да гарантира, че върнатите произведения са оригинали. С което се опита да отклони следите на извършеното престъпление от себе си.

„Как е ставало предоставянето им преди това, аз не знам”, обясни тогава тя. Според адвоката й Карен Бейлерян никой никога не е правил оценка на картините, които се намират в галерията в Нови пазар, те нямат сертификат, а нерядко се случвало и експерти да дават грешни оценки дали дадена картина е оригинал. Затова било недопустимо клиентката му да отговаря за престъпление, в което може да са замесени бивши уредници на галерията.
Адвокатите на общинската администрация пък заявиха, че изчисленията за стойността на изчезналите или подменени с фалшификати картини са направени на базата на цени, посочени от вещи лица - специалисти.

„Аз исках да ме съдят. Надявам се платната да бъдат открити, защото са част от завещаното от баща ми на Нови пазар. За мен поне е важно“, е заявила Персенгиева преди произнасянето на присъдата.
Общият брой на изчезналите картини от галерията в Нови пазар е 95.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Красимир Харизанов
12.04.2017 17:07:54
0
0
Очевидно пак някой /някоя в случая/ не е угодила на мафията.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки