Данъците върху храните не могат да намалят наднорменото тегло


Данъците върху храните не могат да намалят наднорменото тегло
12 Ноември 2015, Четвъртък


Това се казва в становище на българските диетолози



Във връзка с дискусията за въвеждането на данък „вредни“ храни, считам, че това е неефективна мярка за справяне с проблемите на заболяванията, свързани с храненето в България, в основата на които са фактори като режимът на хранене, генетиката, начинът на живот, двигателната култура, както и липсата на информираност.
На базата на нашия опит и на последните научни публикации, смятаме, че не трябва да се приема терминът „вредни“ храни, който не се прилага в науката за хранене. Ако една храна е с доказано вредни съставки, то тя не е храна и не трябва да се консумира.

Храната може да вреди на здравето само в отделни случаи, когато в нея попаднат (най-често от околната среда) замърсители от химичен и биологичен произход – олово, живак, радиоактивни вещества, вируси, бактерии, паразити и др.
В науката за хранене всички продукти и съставящите ги нутриенти са нормирани по пол, възраст и професия, като границите, в които те могат да бъдат причина за дефицит или свръхприем, са дефинирани точно. Всичко това дава основание да твърдим, че няма вредни храни, а вредни количества.

Тъй като в проектозакона се обсъждат главно три основни нутриента (трансмастни киселини, сол и захар), редно е да отбележим, че нормираните нива, свързани с приема им, са различни. Например, набавянето на захари само от единствения основен естествен източник – плодовете, може да бъде недостатъчно и да породи риск от дефицит за организма, а пък натрият поради широкото си разпространение в конвенционалните храни може да доведе до свръхприем.

Всяка съставка, одобрена за влагане в хранителни продукти и напитки в Европейския съюз, може да присъства в балансирания хранителен режим при препоръчителните норми за оптималния им внос. Препоръката или ограничаването на дадени хранителни продукти може и трябва да става на базата на индивидуалното здравословно състояние, възрастта, пола, професията, двигателната култура и т.н.

Към момента няма проучване, в което научно да се доказва, че консумацията на определени храни и напитки самостоятелно в оптимално количество води до заболявания. Данък върху някои храни бе въведен в ограничен брой страни по света и опитът показва, че той не е повлиял в частност върху нивата на наднормено тегло и затлъстяване. Това, което е необходимо, са информационни кампании, насочени към формирането и промотирането на хранителни навици. Такава информираност не може да се постигне с въвеждане на данъци, а с национални образователни кампании, които да стигнат до всяко училище и всяко семейство и да помогнат за по-доброто разбиране на отговорността за собственото здраве.

Необходимо е да се популяризира т.нар. здравословен начин на живот (хранителен и двигателен режим, сън и т.н.). и създаване на възможности за децата да спортуват повече и да са физически активни.
Според Световната здравна организация, проблемите на болестите, свързани с храненето, могат да се решат, ако се съчетаят усилията на специалисти, медии, производители на храни и напитки, правителствени и неправителствени организации.

Едно ползотворно сътрудничество на специалистите по хранене и диететика с Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, Министерство на образованието, Министерство на спорта, медиите и производителите на храни и напитки, могат да допринесат за създаване и затвърждаване на здравословни хранителни навици още от предучилищна и училищна възраст.
Въвеждането на задължително обучение при подрастващите, свързано със здравословното хранене и начин на живот със сигурност, ще има много по-голяма полза за здравето на обществото в дългосрочен план, отколкото налагане на ограничения и данъци.

проф. д-р Божидар Попов, дмн
Председател на Българско дружество по хранене и диететика

Българинът инвестира най-много в хранителни добавки, които подпомагат имунната система,борбата с килограмите, костите и ставите. Това показва проучване и финансов анализ на потреблението на над 70 000 българи, обобщено от китайската компания TIENS.
При избора на добавки най-важното според потребителите е препоръката на близък и компанията производител. Цената в случая не е толкова решаващ фактор, като жените са по-склонни да дават пари за добавки от мъжете.

Според статистика на Световната здравна организация от цялото население на планетата от 6,5 милиарда човека: 5% са здрави, от които 4% деца и 1% възрастни; 15% са болни и 85% са полуздрави. Специалистите от СЗО са на мнение, че профилактиката може да разреши 92% от здравния проблем и само 8% са по силите на медицинското лечение. Над 45 елемента и съединения са признати като хранителни вещества, които са от съществено значение за растежа, възстановяването, обновяването, поддържането, нормалното развитие на органите, размножаването, устойчивостта към инфекции и болести.


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки