Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
30 Октомври 2015, Петък


И комични, и трагични случки от последната седмица


Гинес отказа да регистрира рекорд заради... прасета

Експерти от Книгата за рекорди на Гинес отказаха да регистрират световен рекорд, който триста професионални готвачи и ученици от кулинарни училища поставиха в китайския град Янчжоу с мотив, че са нарушени моралните норми, съобщи агенция „Синхуа“. 
Миналата седмица, по време на отбелязването на 2500-годишнината на населеното място в провинция Дзянсу в Източен Китай, майсторите на черпака забъркаха 4,19 тона ориз, което е значително повече от предишното постижение, реализирано в Турция.

Първоначално организаторите заявили, че ще дадат пилафа на студентите от четири учебни заведения, но в бързината около 150 кила от оризеното блюдо били „компрометирани“ и то отишло за храна на свинете. Мнозина гурмани, точили лиги да похапнат от ориза, заджуркан с яйца, скариди и моркови, са останали недоволни, окачествявайки рекорда като рекламен трик на местната власт. „Позорно е да изхабиш толкова ориз и да го дадеш на прасетата. Знаете ли на колко хора в планините не им достига ориз за хранене?!“ – възмущават се и потребители на социалните мрежи.

В крайна сметка представителите на Гинес сметнали, че дори готвачите да са поставили в Янчжоу световен рекорд, то той така или иначе е бил морално компрометиран, тъй като не съответствал на такава добродетел като проява на старание. Експертите обърнали внимание, че за вписване в Книгата за рекордите на първо място се разглеждат заявките за акции, които имат практическа стойност.

„Синхуа“ припомня, че Поднебесната империя – като една от най-динамично развиващите се страни в света, се сблъсква с проблема на ограничените земеделски и водни ресурси, както и със замърсяването на околната среда, което предизвиква много грижи на управляващите. Около 65% от китайците зависят от ориза като основен хранителен продукт.


Глобиха евродепутат заради тениска с лика на Меркел

Депутатът от Европарламента и член на италианската дясна партия „Северна лига“ Джанлука Буонано бе глобен с 3000 долара и отстранен за 10 дни от работата си в ЕП заради това, че се е изказал от трибуната по време на дебатите за съдбата на „Фолксваген“, облечен с тениска, на която Ангела Меркел е изобразена като Адолф Хитлер. „Знае ли госпожа Меркел какво става в компанията?“ - запитал той, сваляйки пуловера си, под който се оказала въпросната фланелка с  лика на германския канцлер, украсен с къси черни мустачки. По повод наложената му санкция той коментира в страницата си във „Фейсбук“: „Това е немската демокрация“!


Разочаровани от Германия бежанци се завръщат в Ирак

Както информира във вторник британският „Телеграф”, Германия не се оказа обетованата земя за немалко иракски бежанци, които предпочетоха да се върнат в страната си, вместо да търпят униженията и несгодите в Европа.

Иракчаните Мохамед Азиз Кадир (кюрд) и Науаф Алиас (от етническата общност язиди) са сред първите 50 техни сънародници, които са се прибрали в родината си, въпреки съществуващите там опасности. Изданието отбелязва, че след като минал през балканския маршрут на бежанците, 24-годишният Кадир се озовал в бежански лагер в берлинско предградие, където останал шокиран от различията между представата му за Берлин и това, което вижда в действителност. „Бях втора класа човек, не чувствах уважение. Когато излизах на разходка из града, беше ясно, че съм от лагера – бежанец”, разказва той пред медията.

Бежанските агенции твърдят, че все повече кюрди се връщат у дома, независимо че десетки хиляди сирийци, афганистанци и иракчани предприемат опасните пътувания до Стария континент. Според иракското Министерство по миграцията 25 000 души от иракски Кюрдистан са напуснали региона, за да търсят щастието си в Европа. Но само миналата седмица 50 кюрдски бежанци са се завърнали от Германия в регионалната столица Ербил. Споменатият Мохамед Кадир сега живее в палатка в Дохук, която по думите му е за предпочитане пред мизерията в Германия. Пред „Телеграф“ иракчанинът споделя: „Моите сънародници ме посрещнаха добре. Дойдоха мои приятели да пием бира и да пушим заедно, както преди”.


Бивш комик стана президент на Гватемала

Известният телевизионен комик от близкото минало Джими Моралес постигна убедителна победа на президентските избори в Гватемала, съобщи във вторник „Ройтерс“. На проведените в неделя избори 46-годишният Моралес задмина със убедително предимство лявоцентристкия си съперник и бивша първа дама Сандра Торес, независимо от липсата му на всякакъв опит на държавна служба и наличието на някои политически идеи, които изглеждат твърде ексцентрични по думите на агенцията.
Предишният държавен глава на страната Ото Перес Молина бе отстранен от власт заради обвинения в получаване на подкуп от вносители, за да им съдейства за освобождаване на стоките им от митнически такси и акцизи.


Ердоган очаква покана от ЕС заради бежанската криза

След като Евросъюзът и Турция съгласуваха плана за действия по овладяване на бежанската криза, очаквано Реджеп Ердоган заяви претенции да бъде поканен и на срещата на върха на ЕС по въпросите на миграцията. За разговор с такова искане от страна на турския президент  съобщи тези дни първият зам-председател на ЕК Франц Тимерманс. Според него „диалогът с Анкара на най-високо равнище е необходим, защото това предизвикателство може да бъде преодоляно само заедно с Турция, а Турция може да преодолее това предизвикателство само с ЕС”. Припомняме, че въпросната среща на върха на ЕС е планирана за 17-18 декември.


Мохамед Азис Кадир Снимка: Telegraph Снимка: Ройтерс

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки