В изборната Страстна седмица парламентът тръгна като пожарна команда


В изборната Страстна седмица парламентът тръгна като пожарна команда
Предизборните фойерверки продължават – в сряда се ряза лентичка на обновена и рехабилитирана ВиК мрежа в Банкя
30 Октомври 2015, Петък


На 1 ноември все пак ще има балотаж, а дотогава продължава агитацията с магистрали и увеличени заплати

Автор: Анна Александрова

Всряда завърши изборната ваканция на депутатите – колкото по средата между първия и втория тур на изборите, толкова и в разгара на преизпълнената със страсти седмица на хаос при отчитането на вота, белязана с безпрецедентното искане за оставка на цялата ЦИК, отправено от победителите от ГЕРБ.

На свой ред големите губещи от БСП излязоха с декларация, в която обявиха, че това са  „най-мръсните избори след 1989 г.” и безпрецедентна демонстрация на незачитане на гласа на хората чрез купуване на гласове, корпоративен вот и манипулация на изборния резултат от общинските избирателни комисии според исканията на една партия.
Дали е така времето ще покаже, но е неоспорим факт, че след първия тур на изборите  бяха отчетени над 463 000 невалидни бюлетини за общински съветници (над 15% от гласовете) и повече от 175 000 невалидни бюлетини за кметове, повече от 5% от гласовете
.
На фона на всичко казано дотук, при още неотшумялата скандална ситуация с отчитането на гласуването в София в „Арена Армеец”, медийното, а и вниманието на гражданското общество, бе насочено към поредните хулигански прояви на Волен Сидеров, предизвикали с излишна спешност искане от страна на ГЕРБ за промяна на Конституцията в частта за депутатския имунитет и нахълтали от улицата в дневния ред на парламента.

Рехав кворум и семпли протести

Първото заседание на Народното събрание след изборната ваканция започни с рехав кворум (123 регистрирани депутати малко след 9 часа) и семпли протести около парламента – против хулиганщините на Волен Сидеров и в подкрепа на лидера на „Атака".
Преди началото на пленарното заседание имаше председателски съвет, на който присъства и самият Сидеров. След това той влезе в пленарната зала, където е и другият депутат от „Атака“ – Десислав Чуколов, чийто имунитет се иска от главния прокурор Сотир Цацаров.

Като първа точка от дневния ред на първото пленарно заседание след ваканцията бе прието създаването на парламентарна комисия във връзка с искането да се свали имунитета на Сидеров и Чуколов, които отказаха да се лишат доброволно от него.
Разглеждането на президентското вето върху текстове от Закона за военното разузнаване бе отложено за следващата седмица.

С гласовете на 136 депутати от всички парламентарни групи Народното събрание създаде временна 17-членна комисия, която ще работи по трите искания на главния прокурор за отнемане на имунитета на двамата им колеги. Тя бе оглавена от  зам.-председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. В същия ден комисията проведе и първото си заседание и реши да предложи на депутатите да гласуват отнемане на имунитетите на двамата атакисти заради среднощния скандал пред магазинче на столичния бул. „Раковски”. Вземането на решение по другите две искания на главния прокурор ще стане след изтичане на законовия най-малко 14-дневен срок след внасянето им.

Междувременно правната комисия прие решение за иницииране на промяна в правилника на Народното събрание, с която този срок да бъде намален на 5 дни.
Толкова за споменатите двама клиенти на прокуратурата. Както и за обосновката на тезата, че парламентът за пореден път се превръща в нещо като придатък на политическия телефон за спешни случаи 112 и действа като пожарна команда, с готовност да се променя дори Конституцията заради прецеденти, създавани от рецидивисти в партийната хулиганщина, характерна за „Атака”.

Все в този дух на бързане по поръчка, в сряда парламентарната комисия разгледа трите внесени проекта за поредни промени в Закона за пътищата и одобри за първо четене в зала предложението шофирането в насрещното движение по магистрали и скоростни пътища да се санкционира с глоба от 3000 лева и отнемане на книжката за 6 месеца. В мотивите на вносителите се изтъква, че според настоящите разпоредби такива нарушения се наказват с глоба от 20 до 150 лева, което не отговаря на степента на обществена опасност.

Транспортната комисия прие на първо четене още редица промени в Закона за движението по пътищата. Новите мерки включват двойно по-високи глоби за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и упойващи вещества или без книжка. Предвижда се и спиране от движение на автомобил, който е собственост на шофьор, допуснал следните нарушения: карал е без да има правоспособност, употребил е алкохол, отказал е да бъде проверен с дрегер или е предоставил возилото си на друг шофьор, допуснал споменатите нарушения.
Въвежда се също така зимните изискването гуми да са задължителни за периода от 1 ноември до 1 април.

В четвъртък в парламента започна ударно гласуване на закони, след като при втората регистрация за деня електронната система отчете присъствието на 124 депутати. Малко след 9 часа в залата бяха едва 112 народни представители и Цецка Цачева даде обичайната за такива случаи 15-минутна почивка. Народните представители гласуваха няколко важни законопроекта, без да дебатират по тях, тъй като в сряда нямаше кворум за гласуването им и бяха проведени само дебатите.

С 88 гласа „за" и 15 „против" бяха приети на първо четене промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, с които се регламентира на законово ниво електронното наблюдение като способ за контрол върху поведението на някои категории осъдени лица, както и на обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение - домашен арест. Тази промяна в закона бе поискана преди време лично от премиера Борисов, след като стана ясно, че крадец на коли под домашен арест отново вършее по паркингите. Приет бе и изцяло нов закон за обществените поръчки, с дежурната аргументация, че така се хармонизира българското законодателство с европейското. В дневния ред влязоха и промени в Закона за защита на животните и в Закона за пътищата. Който отдавна има повече кръпки, отколкото първороден участък от магистрала „Тракия"...

ЦИК отказа да отложи балотажа със седмица

Вторият тур на местните избори ще се произведе на 1 ноември при спазване на всички законови изисквания. Това съобщи на 28 октомври председателят на ЦИК Ивелина Алексиева. В същото време тя не отрече, че все още има образци на бюлетини, които не са утвърдени за печат, въпреки притесненията на печатниците, че времето няма да стигне за отпечатване на нужните бройки и образци. За балотажа трябва да се произведат общо 1128 вида различни бюлетини – 133 за кметове на общини, 25 за районни кметове и 970 кметове на кметства.

По-рано в сряда бе разпространено писмо, подписано от от изпълнителните директори на печатницата на БНБ, „Демакс", „Дунав прес", „Алианс принт", „Полиграф комерс", и „Лито Балкан", в което се твърди, че общинските избирателни комисии са забавили много данните, които трябва да предоставят, и това поставя под въпрос възможността на техниката да се справи с поръчката навреме.
От тяхно име от печатницата на БНБ предложиха на премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев балотажът да се проведе на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок.

„Няма проблем за произвеждане на втори тур на изборите на 1 ноември. Разбирам загрижеността на печатницата на БНБ, но днес обсъдихме ситуацията с вицепремиера Томислав Дончев и сме сигурни, че нещата могат да се случат както е предвидено в закона“, изтъкна председателката на ЦИК Ивелина Алексиева.
Дано наистина стане така, защото в противен случай излагацията покрай най-скъпите избори у нас ще е като за световно, а отвращението в гласоподаватели и членове на секционни и районни избирателни комисии от избори ще е право пропорционално на тази излагация.


И още агитация със стандартни пропагандни похвати

Непосредствено преди първия тур на изборите бе открит Лот 2 от автомагистрала „Струма” и пътен възел от западната дъга на столичното околовръстно шосе. Или поне това бяха двата най-значими обекта, чийто ленти бяха прерязани от премиера Борисов, който дори обясни, че предизборната кампания е скучна, защото той не участва в нея.
В четвъртък, 29 октомври, беше открит Лот 1 Оризово – Димитровград от автомагистрала „Марица“ с дължина 31,4 км. Така прословутият аутобан с обща дължина около 117 км най-сетне стана готов и би трябвало да съкрати и облекчи пътуването от разклона на АМ „Тракия” до КПП „Капитан Андреево”.

Строежът на магистралата започна през 1979 г., като до края на 1991 г. бяха пуснати в експлоатация пътни участъци с обща дължина 19,14 км.  От средата на 1992 до 2010 г. строителството на скоростния път бе изпълнявано по коригирани и променяни няколкократно графици. 
От 1992 г. по проекта са сключвани три договора – по един за всеки от трите участъка, гарнирани с 54 анекса. Общата стойност на изградените отсечки за целия период е 132 милиона лева, сочат данните на АПИ.

Ден по-рано министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри в Банкя обновената и рехабилитирана ВиК мрежа на града и кварталите „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне. Премиерът и гражданин на Банкя Бойко Борисов изненадващо отсъства от събитието.
Но пък ръководи редовното заседание на правителството, на което най-сетне бяха отпуснати нужните 20 млн. лева за увеличаване на учителските заплати с по 70 лева, при това със задна дата – от 1 октомври.  Което е добра новина за съвременните будители в навечерието на 1 ноември, дори и някои да виждат в увеличението предизборна символика и групово-съсловна агитация.

А за да не губи тренинг, в четвъртък министър-председателят Борисов, заедно с екоминистъра Ивелина Василева, откри в Равда реконструирана пречиствателна станция, която ще пречиства и отвежда отпадъчните води на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Кошарица и Равда, както и на селищата Каблешково, Ахелой и Тънково.


Димитър Главчев оглави парламентарната комисия, която ще решава за имунитета на двамата депутати от „Атака“ Печатниците алармираха, че може и да не се справят навреме с отпечатването на бюлетините за втория тур на изборите

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки