Грах яхния по тракийски


30 Октомври 2015, Петък


Нещо набързо за вечеря


Продукти:
1 пакет замразен грах (може и консерва)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 с.л. брашно
100 мл доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка копър
сол и олио

Начин на приготвяне:
Лукът, чушката и морковът се нарязват на дребно, след което зеленчуците се изсипват в тенджерата, в която предварително е сгорещено олиото. Задушават се около 5 мин., като периодично се бъркат, за да не загорят.
Когато зеленчуците омекнат, се добавя на струйка брашното, като се бърка непрекъснато и много старателно, за да не се получат бучки. Оставя се така около минута. След това се изсипва и грахът.
Разбърква се добре и се добавя толкова вода, колкото да се покрие ястието. Изсипва се червеният пипер и отново добре се разбърква. След като заври, слага се доматеното пюре и 1 ч.л. сол.

Яхнията се оставя да къкри на среден огън, докато грахът се свари напълно, като периодично се пробва. Ако това не стане до 15 мин. и течността в тенджерата видимо намалее, добавя се топла вода с малко разтворена в нея сол. Ако обаче ще се ползва грах от консерва, на него и 5 мин. са му достатъчни, за да стане гозбата готова.
След се свали от огъня, яхнията се поръсва с нарязания копър и се оставя захлупена настрана за 5-10 минути, преди да се сервира.
Към яденето „върви“ и поне една лютива чушка или пък туршийка от кисели краставички.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки