Кога органът на обонянието „не работи“


29 Октомври 2015, Четвъртък


Точната диагноза може да се постави само при преглед от опитен специалист. Ние ще се опитаме само теоретично да хвърлим известна светлина.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Нарушеното дишане през носа може да се дължи на комплекс от причини, които могат да се изяснят след обстоен преглед от специалисти. Най-честите от тях обаче са две – хроничната хрема (хроничен ринит) и полипите в носа. За развитието на хроничната хрема от значение са редица външни и вътрешни фактори: често повтаряща се остра хрема, заболявания на околоносните кухини, трайни нарушения на носното дишане, битови и професионални вредности и други. Пациентите се оплакват от често повтаряща се и продължителна секреция от носа, нарушено носно дишане, кихане и дразнене.

Заболяването протича в три клинични форми: постоянна обилна слузеста секреция от носа и затруднено носно дишане; постоянно затруднено носно дишане, секрецията от носа е оскъдна и жилава; чувство за сухота в носа и гърлото, парене, сърбеж, образуване на жълтеникави кори, наличие на кръв в секрета, намаление на обонянието.
Специално внимание заслужава и т. нар. алергичен ринит, който представлява възпаление лигавицата на носа в резултат на различни неспецифични и специфични дразнители от околната среда (алергени).

Най-често това са полените, битовите алергени (домашен прах, инсектициди, някои плодове и т. н.), плесени. Алергичните ринити биват сезонни и целогодишни. Водещ симптом е различно изразеното затруднено носно дишане. Болните дишат през устата, което причинява сухота и болки в гърлото, кашлици и носно хъркане. При по-голяма продължителност на болестта се появяват полипи в носа, които допълнително затрудняват носното дишане.

Носните полипи се развиват бавно от нормалната носна лигавица и околоносните кухини. За развитието им са от значение алергията, хроничните възпалителни заболявания на носа и други. Оплакванията са от постепенно прогресиращо затруднено носно дишане и намаление на обонянието. Понякога се появяват главоболие и сълзотечение. Секрецията от носа обикновено е бистра, а при прибавено възпаление – жълта.

От изключително значение за болните със затруднено носно дишане, независимо от причинителите, е вземането на строги профилактични мерки. Преди всичко се прави опит за намаляване контакта на болния със специфичните алергени: следене прогнозата за поленовата концентрация, при което се налага ограничаване престоя на открито, снабдяване, по възможност, с домашна климатична инсталация, намаляване замърсяването на жилището от домашен прах, домашни микрокърлежи, хлебарки, евентуално отстраняване на домашни любимци, намаляване влажността на жилището срещу плесени, да се предотвратяват рецидивите на възпаленията на носната лигавица и се попречи на хронифицирането и усложненията. За всичко това обаче е необходимо участието на опитни лекари специалисти, които в случаи на нужда да предпишат и необходимите лекарства.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки