Протестърите се стопиха до дузина...


Протестърите се  стопиха до дузина...
Наистина е много тъжно, когато на поредната си проява, организирана с месеци, борците срещу мафията са по-малко от три джипа с борчета Снимки: Сайт на омбудсмана, bTv
23 Октомври 2015, Петък


„Недоволните“ от избора на Мая Манолова се преброиха пред офиса на омбудсмана

Автор: Ани Петрова

От 20 октомври България и гражданите й си имат нов омбудсман. Мая Манолова пое щафетата от Константин Пенчев и встъпвайки официално в длъжност, огласи разбирането си, че омбудсманът е „последната надежда за справедливост на обикновения българин“.
Каза го по време на семплата церемония, в новия си по-скоро мизерен, отколкото семпъл кабинет, няколко етажа над транспарантите и лозунгите на един минорен и поради това тих протест срещу личността на новия омбудсман.

Вероятно само протестиращите си спомнят с колко голяма кошница тръгнаха да борят статуквото като цяло и Мая Манолова в частност, след като парламентът с доста голяма разлика (129:82 гласа) предпочете за омбудсман дългогодишния фронтмен на БСП (нищо, че е дама) пред Константин Пенчев, чиято кандидатура бе издигната в последния момент от Реформаторския блок.

Имаше митинг пред парламента срещу избора на Манолова и дори призиви да се разпусне това Народно събрание и да се върви към нови избори.
Всъщност призивът беше един и си имаше автор – „Протестна мрежа”. Забравената вече танцова формация  #ДАНСwithme демонстрира хиперактивност, чийто пик бе  вечерен митинг пред Съдебната палата, върху чиято фасада се появи лазерно проектиран надпис #Оставка.

На свой ред платеното политическо яйцеснасяне роди декларация, в която присъстваха 7 изсмукани от пръстите причини за разпускане на Народното събрание. Както вече стана дума, една от тези причини бе изборът на Манолова за омбудсман.
Още тогава, в края на юли и началото на август се роди и нова група във „Фейсбук” – „Не Искам Мая Манолова За Омбудсман”.  И понеже живеем в страната на протестите и контрапротестите – последва създаването на група „Ние подкрепяме Мая Манолова за омбудсман”. 

Що се отнася до статистиката, която предлага социалната мрежа – числата са категорично в полза на не-искащите: 4 349 срещу 1 993.
И въпреки периодичното подклаждане на огъня и напомнянето за протеста на 20 октомври, пред сградата на столичната ул. „Джордж Вашингтон” 22 се събраха твърде малко протестиращи: повече от плеяда, но определено по-малко от дузина.
Така предварително приготвените транспаранти се оказаха повече от ръцете, нужни за издигането им. Основният текст гласеше „Омбудсрам”, но голям зелен транспарант обясняваше, че митингуващите протестират срещу мафията.

В този ред на мисли, наистина е много тъжно, когато на поредната си проява, организирана с месеци, борците срещу мафията са по-малко от три джипа с борчета. 
Между другото, знаейки за организираните в социалните мрежи протести срещу избирането й на този пост, Мая Манолова дойде цели 2 часа по-рано от времето, в което трябваше да започне официалната церемония по встъпването в длъжност и приемането на поста от досегашния омбудсман Константин Пенчев. Е, и протестиращите бяха подранили в достатъчна степен.

Омбудсманът е последната надежда за справедливост на обикновения българин. С това разбиране встъпвам днес в длъжност, каза Мая Манолова. Освен това бившата социалистка (Манолова напусна партията, както го изисква новата й длъжност) декларира намерението си да принуждава институциите, държавата и бюрократите да работят за всеки човек.
Тя подчерта, че за нея е чест да бъде третият омбудсман и отбеляза, че Гиньо Ганев е положил основите на институцията, а Константин Пенчев я е развил и й е придал солидност, значимости почтеност.

На свой ред Константин Пенчев каза, че той и Гиньо Ганев вече 10 години се опитват да докажат, че има смисъл от институцията на омбудсмана.
Бъдещият конституционен съдия допълни, че това е единствената институция в България, чието призвание е да защитава правата на хората и изрази убеденост, че Мая Манолова ще довърши усилията за утвърждаване на авторитета на омбудсмана.
Пенчев в прав текст отправи критика към сегашното Народно събрание, което всъщност предпочете Манолова пред него за омбудсман. По думите на досегашния обществен защитник бюджетът на институцията е орязан, защото не всички в парламента искат тя да е силна.

Скандиранията и освиркванията на улицата пред централата на омбудсмана не престанаха и по време на церемонията. Мнозина смятат, че изборът на Манолова е резултат от сделка между ГЕРБ и БСП като отплата за подкрепения ремонт на Конституцията. Което, разбира се, се отрича от всички, които биха могли да имат участие в подобна сделка.
В деня на встъпването си в длъжност като омбудсман Манолова без никакъв драматизъм размени някое и друго изречение с протестиращите, които също като всички останали българи, могат някой ден да й станат клиентела.

Нямаше изненада и в констатацията на новия обществен защитник, че май няма да получи обичайните 100 дни за адаптиране към новата позиция.
Всъщност заради яркото си присъствие в ПГ на БСП от години насам Мая Манолова тепърва ще трябва да доказва, че освен борец на партийния фронт може да бъде и „последна надежда за справедливост на обикновения българин”. Ако успее, може би институцията „омбудсман” ще се оттласне от дъното на общественото доверие, където битува заедно с парламента и съдебната система. В противен случай ще остане част от проблемите, а не оръдие за решаването им…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки