Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
16 Октомври 2015, Петък


Знакови личности в светлината на прожекторите


Лукашенко с пета изборна победа

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко безапелационно победи на изборите за държавен глава, събирайки 83,4% от гласовете на избирателите. Данните бяха обявени официално в понеделник от председателя на ЦИК в бившата съветска република Лидия Ермошина.
За лидера на Либерално-демократичната партия Сергей Гайдукевич са гласували 3,32%, за представителя на гражданското обединение „Говори истината“ Татяна Короткевич – 4,42%, а само 1,67% от вота е за председателя на Беларуската патриотична партия Николай Улахович. Избирателната активност е достигнала 87,2%.

61-годишният Александър Лукашенко ще заеме президентския пост за пети път, като най-напред бе избран за държавен глава през 1994 г.
На предишните избори през 2010 г. той събра малко под 80% от гласовете, като денят на вота бе ознаменуван с масови протести в Минск, организирани от опозицията и потушени от силите на милицията и вътрешните войски. Този път обаче нямаше безредици. На фона на освобождаването на политическите затворници в страната и активната роля на Лукашенко за регулиране ситуацията в Украйна още в понеделник на срещата на министрите на външните работи в Люксембург бе взето решение санкциите срещу Беларус да бъдат прекратени временно за период от четири месеца. 


Унгарци твърдят: Сорос плаща на мигрантите

„Джордж Сорос помага на някои неправителствени организации да направят всичко възможно, за да подкрепят неограничения мигрантски наплив към Унгария – заяви на пресконференция в събота Ищван Холик – представител на управляващата в страната партия ФИДЕС.

Твърденията му, че нелегалната миграция се подпомага от богатия етнически унгарец, бяха цитирани от унгарския ежедневник Nеpszavа.
Като пример за субектите, които са финансирани от Сорос, той даде Унгарският хелзинкски комитет, Унгарската асоциация за предоставяне на убежище на мигрантите и Асоциацията за правата на човека. Холик посочва, че милиардерът е свързан тясно и с организацията „Добре дошли в Европа“, която наскоро раздаваше на мигрантите книга, съветваща ги да не сътрудничат с унгарските власти и да не им дават пръстови отпечатъци.

„Не е изненадващо, че Джордж Сорос нападна министър-председателя Виктор Орбан и партия ФИДЕС за имиграционната им политика“, изтъква в заключение Холик.
В същото време агенция „Спутник“ разпространи мнението на полския политолог Конрад Стачино, който смята, че скоро предстои Европа да бъде дестабилизирана подобно на Близкия изток, благодарение тъкмо на усилията на Сорос, който се очаква да подпали на Стария континент редица „цветни революции“.
Анализаторът отбелязва, че идеите на милиардера за отваряне на границите за бежанците като проява на европейските ценности са „със скрит ислямски фундаментализъм“. Той изтъква, че ЕС практически няма никакъв метод да разграничи бежанците и терористите от ИД.


Мюсюлманите в Норвегия искат отделна държава

Мюсюлманите в Норвегия сега искат отделна ислямска държава и заплашват с терористични действия, ако не бъдат изпълнени исканията им – съобщи преди време израелският информационен интернет портал Jewsnews. В дописката се изтъква, че в скандинавската държава вече е завършил третият етап на ислямизация.

Сайтът обнародва подробности за това кои са етапите на ислямизация. Според него, първият е, когато мюсюлманите представляват 1-3% от населението. Докато числеността им е в тези граници, тяхното поведение в обществото е достойно и ненатрапчиво. Вторият етап е, когато те станат между 4 и 20 на сто от живеещите в страната.

Тогава те започват да издигат политически искания – за изграждане на джамии, за забрана на християнските ритуали и събития, за честването на мюсюлманските събития и празници като Рамадан и пр. Третата стъпка към ислямизацията настъпва, когато мюсюлманите вече са повече от 20% от населението. Тогава започва и  свещената война – т. нар. джихад. Мюсюлманските гета вече стават недостъпни за немюсюлмани. В тях действат в пълна сила законите на шериата и в същото време започват атентати за отцепването и създаването на ислямска държава.

Както отбелязва порталът, Норвегия вече се намира в третия етап. Терористичната организация „Ансар ал Суна“ заплашва, че ако държавата не признае норвежката столица Осло за мюсюлмански град, а жителите й – за мюсюлмански народ, те ще обявят свещена война с всичко, което произтича от това. Лозунгът на ислямистите е „Ние не искаме да бъдем част от норвежкото общество“.


Лишиха Мусолини от почетно гражданство

Вождът на италианския фашизъм Бенито Мусолини бе лишен от званието почетен гражданин на градчето Салорно, намиращо се в немскоезичната провинция Болцано.  Високият статут му е присъден преди 91 години – през 1924 г., шест години, след като по време на Първата световна война Италия анексира Южен Тирол, попадаща тогава в границите на Австро-унгарската империя.

Както отбелязва сайтът The Local.it, решението на местните власти да оставят Дучето без престижната титла повтаря аналогичните стъпки на други градове в областта, които се опитват да изкоренят всякакви спомени за фашистката власт от историята си.
През април 2014 г. град Пиемонт в провинция Торино също отне почетното гражданство на лидера на италианските фашисти.

Фашизмът е много болезнена част от историята на Южен Тирол, отбелязват медиите и припомнят, че няколко години след присъединяването на провинцията към територията на Италия Мусолини е започнал активната й „италианизация“. В района са започнали да се заселват италианци, немският език е бил забранен в училищата и държавните учреждения, а местните жители са били принуждавани да сменят имената си с техни италиански аналози. 

И до днес в Южен Тирол от време на време се чуват призиви за отделянето на тази територия от Италия, въпреки че през 1992 г., след дебати в парламента, Австрия обявява въпроса за приключен, като в ООН е подписан съответният меморандум за това между нея и Италия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки