Валери Симеонов: Съдебната реформа не може да се отлага с още шест месеца


Валери Симеонов: Съдебната реформа не може да се отлага с още шест месеца
25 Септември 2015, Петък


Гласуваният проект за конституционни промени е почти на 90 процента идентичен с първоначалния вариант, около който се обединиха почти всички, заяви лидерът на НФСБ в предаването „Тази сутрин“ на бТВ на 24 септември


Антон Хекимян: Ще се съгласи ли Патриотичният фронт с пренаписването на поправките в Конституцията, предложени от ДПС и свързани с промените в съдебната власт и Висшия съдебен съвет?

Валери Симеонов:
Това не са предложения на ДПС. Сегашният проект е почти на 90 процента идентичен с първоначaлния вариант, особено в частта за съдебно-следователската квота няма никакви промени. Затова и Патриотичният фронт ги подкрепи - ние сме се подписали под това още в Програмата за стабилно управление на кабинета. Под нея подписи са положили и ГЕРБ, Реформаторският блок, дори и АБВ. Реално това е същият проект, който обсъждаме от месеци. Не може сега изведнъж да го зарежем заради дребнави политически интереси.


А.Х.: Тогава защо Реформаторите не са съгласни?

В.С.:
Това само те могат да кажат. Аз ще се срещна с тях, за да разбера за какво става въпрос. Повтарям обаче, че приетият проект на първо четене не е на ДПС, както се спекулира тези дни. Това са предложенията, около които всички се обединихме и приехме.


А.Х.: Да, но преди дни именно лидерът на ДПС Лютви Местан предложи пренаписването на конституционните поправки да се ускори, като се постигне общ консенсус, за да може те да получат 180 гласа подкрепа в парламента...

В.С.:
Местан предложи само начина, по който да бъде приета съдебната реформа. Това не е нещо ново, защото от месеци преговаряме и спорим и накрая се обединихме около общия текст, който бе приет.
Вие обаче внушавате на хората, че ДПС движи политиката в България. ДПС на всичко се съгласи, защото се опитва да се включи в групата, която ще приеме промените в Конституцията. Защото ако покажат, че са против, те се компрометират пред европейските институции. ДПС не са единствените, които опитват
да се присламчат
към съдебната реформа.  АБВ, които също бяха против, при гласуването проявиха разум и подкрепиха поправките.


А.Х.: Защо тогава лидерът на ДСБ Радан Кънев говори пред медиите, че проектът е променен значително?

В.С.:
Има само две промени. Първата - мандатът на членовете на ВСС няма да е четири години, както беше първоначално, а остава пет години. Втората промяна е, че гласуването при заседания на пленума на съвета остава тайно, но това не е окончателно. Патриотичният фронт ще настоява тези две точки да се променят в крайния вариант на проекта.

За да се присъединят към проекта за съдебна реформа, на ДПС, БДЦ и АБВ им трябваше мотив. Той беше, че ще се съгласят на 80 процента от текстовете, а другите 20 на сто ще бъдат обсъждани. Ние трябваше да бъдем напълно безотговорни, за да откажем този вариант, при условие, че има възможност да бъдат събрани 180 гласа. Само така най-после съдебната реформа може да бъде задвижена.


А.Х.: Да, но Местан и Бойко Борисов рязаха заедно ленти, пиха чай, след което лидерът на ДПС предложи ускоряване на реформите. Това не означава ли, че именно ДПС движи политиката в България?

В.С.:
Това кой с кого е пил чай няма значение за държавата и за обикновените хора. Те са ни пратили в Народното събрание, за да подобрим техния живот и да защитаваме интересите на България. Между двата проекта, както казах, има само две разлики и аз гарантирам, че на второ четене, ако Реформаторите не внесат предложения за намаляването на мандата на ВСС и явното гласуване там, ще ги внесе Патриотичният фронт.


А.Х.: Една от основните теми в конституционните промени е, че отделните колегии на ВСС - съдийска и прокурорска, ще избират сами своето ръководство. ДПС настояваше дебатите за това да останат за след местните избори. Обаче изведнъж те се разбързаха и даже гласуваха в подкрепа на това предложение. Как ще коментирате това?

В.С:
ДПС на всяка цена иска да бъде сред партиите, които подкрепят съдебната реформа. Подбудите им са повече от ясни – целта е да не бъдат злепоставени в очите на избирателите преди местния вот. Тоест, Местан отново се прояви като популист, какъвто винаги е бил.


А.Х.: Това означава ли, че тази подкрепа от 180 гласа за реформата е изцяло заради предстоящите избори?

В.С:
Да, този извод се налага, което не е положително. Не трябва да използваме Конституцията за предизборна пропаганда. Политици от всички партии обикалят медиите и се опитват да си припишат активи от съдебната реформа.
Патриотичният фронт обаче не иска да извлича дивиденти от промените, защото сме прагматични и отговорни политици, които съзнават, че тази реформа е повече от наложителна и трябва да се извърши. За нас България е над всичко и не може да продължаваме да заблуждаваме хората, че ще има съдебна реформа, а после да я отложим след местните избори. Хората чакат промяна и ние трябва да я осъществим.


А.Х:. Преди летните месеци Лютви Местан бе поставил ултиматум на ГЕРБ и Бойко Борисов, че няма да подкрепи промените в Конституцията, ако Патриотичният фронт е част от управлението на страната?

В.С:
И какво стана с този ултиматум? Забравиха за него, защото се въртят според ситуацията. ДПС е гарант и основен проводник на интересите на Турция, а Местан през месец е при Ердоган да се отчита. Медиите имат основна роля в повишаването на значението на ДПС. Те са една антиконституционна партия, която има 36 депутата.
Това е, нищо повече. Те са най-вредната политическа сила в България. Дали Местан ще подпише под съдебната реформа, си е негов проблем. Нашата грижа е тя да стане факт и да бъде действаща, а не само на хартия.


А.Х.: Ако все пак Реформаторският блок каже „не“ на сегашния компромисен проект, какво ще се случи по-нататък със съдебната реформа?

В.С.:
Ако се откажем от сегашния вариант, трябва да се върнем към първоначалния. При него три партии – ДПС, АБВ и БДЦ, не подкрепят реформата и трябва да бъдат намерени 130 гласа. Това обаче е невъзможно и затова всичко трябва да се отложи за след шест месеца, както е по правилник, за повторно внасяне промени в основния закон. Тогава обаче предстоят още три месеца той да бъде разглеждан в парламентарните комисии, след това има ваканция на Народното събрание и още два месеца в пленарна зала. Така се получава цяла година закъснение, което е недопустимо.


А.Х.: Какво се случи с предложението на реформаторите за по-голям контрол на главния прокурор?

В.С.
: Нямаше такова предложение в първоначалния вариант, съответно няма и в сегашния, който бе приет.


А.Х: Защо беше толкова важно Бойко Борисов да подеме инициативата, за да се стигне до вчерашното гласуване и да тръгне реформата в правилна посока?

В.С.:
Той е министър-председател все пак. Даже лично аз настоях той да се намеси.


А.Х:. Как ще коментирате работата на правосъдния министър Христо Иванов и заслугите му към реформата в съдебната система?

В.С:
Оценяваме го положително. Той е двигателят на тази реформа и така трябва да бъде. Правосъдният министър трябва да има поглед за бъдещето, не само да се занимава с текущите проблеми. Българските граждани усещат, че правосъдната система е прогнила и корумпирана. Затова и не може да отлагаме промените с още шест месеца. Ако това стане, хората с право ще ни изритат от Народното събрание. Конституцията е основният закон на България и не може да се отнасяме с нея безотговорно. Тя не е поле за експерименти и трябва да се прояви разум.


А.Х.: В медиите се твърди, че Бойко Борисов е готов на избори 2 в 1 през следващата година, ако ултиматумите от подкрепящите кабинета партии продължат. Възможно ли е това да стане и властта да се разклати?

В.С.:
Не знам за какви ултиматуми говорите. Ако намеквате за нашите седем условия - те бяха по въпроси, които изобщо не бяха задвижвани досега. Това са битовата престъпност, която трови цялата страна, разрушаването на незаконните постройки в Гърмен, както и редица други. В крайна сметка, исканите от нас промени бяха задвижени и повечето от тях вече са факт – оградата по границата с Турция се разширява, задвижиха се и промените в законите за енергетиката.


АХ.: Но ПФ постави условие, че ако се вдигнат цените на тока, няма да подкрепяте кабинета?

В.С.:
Да, и това бе изпълнено. Даже внесохме законопроект за промяна на договорите с американците електроцентрали.


А.Х.: Възможно ли е това управление да завърши предсрочно?

В.С.:
Всичко е възможно. Всичко е в ръцете на парламентарно представените партии. Каквото направим, това ще бъде. После обаче трябва да гледаме нашите сънародниците в очите...


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки