В отговор на вашите въпроси


24 Септември 2015, Четвъртък


Има ли изпитани народни рецепти за лечението на алергичен заден ринит?
Иван М. Иванов, Бургас



Така наречената задна хрема или заден ринит е състоянието, при което секретите от възпалената носна лигавица не могат да бъдат отстранени през естествените пътища и се стичат назад към гърлото. Хроничните ринити често се проявяват със „задна хрема“. Алергичните също предизвикват подобно състояние.
Причините за това състояние са различни. Една от тях може да е наличието на проблем, препятстващ нормалното оттичане на носа, поради което секретите се натрупват и започват да се стичат отзад.

Те дразнят носоглътката и причиняват кашлица, нарушават качеството на съня. Погрешно се смята, че този секрет предизвиква възпаление на бронхите и заболяването “слиза” в белия дроб. Всъщност секретът се преглъща и попада в стомаха, където соковете унищожават потенциалните причинители на инфекцията. Това, разбира се, по никакъв начин не подобрява състоянието на болния, тъй като причината за възникването му не е отстранена.

В другия случай, ако освен задна хрема се развие примерно и бронхит, то това не е следствие от стичането на секрета, а вече се касае за обща инфекция.
Неправилното диагностициране и поради това погрешната терапия могат да доведат до усложняване и удължаване периода на заболяването (например предписване на сироп за кашлица и антибиотик, когато причината е алергична реакция).

Ако действително нашият читател има поставена  от лекар специалист диагноза алергичен заден ринит, то логично е да се търси и отстрани първопричината, а не да се правят опити за лекуване на следствието, включително и с народни средства. Това става като се направят тестове за алергия в специализирана лаборатория. И в зависимост от резултата терапията, каквато и да е тя, е насочена към отстраняване на алергена.
По-долу поместваме някои рецепти, които могат да облекчат състоянието на болния преди и по време на предписаното му лечение.

Рецепта 1: Правят се 2 пъти на ден инхалации с чай от лайка с разтворена в него сода бикарбонат – 1 ч.л. в 300 мл отвара от билката.

Рецепта 2: Същият ефект се постига и с жабурене и гаргара със солена вода – 1 ч.л. морска сол с 1 ч.ч. преварена вода. Тя трябва да е топличка, за да се разтвори в нея напълно солта.

Рецепта 3 (за лечение на алергия): В студена вода се измерват и изсипват 2 с.л. широколист живовлек, добавя се и по 1 с.л. жълт кантарион и маточина. Билките се варят 10 минути и се свалят от огъня. Прецеждат се веднага през тензух. Отварата се налива в термос и охладена се изпива на 3 приема за един ден, всеки път половин час преди ядене.

Рецепта 4 (при ринофарингит, стоматит и ангина): Смесват се 100 г от билките камшик и лайка, 50 г листа от черна боровинка и 30 г ленено семе. 2 с.л. от сместа се поставят в 500 мл кипяща вода. Вари се 5 минути и кисне 2 часа. Отварата се прецежда и с нея се правят гаргара и жабурене 5-6 пъти на ден.

Рецепта 5 (при ринофарингит, стоматит и ангина): По 1 с.л. от градински чай, лайка, камшик и босилек се слагат в 500 мл кипяща вода. Вари се 5 минути, кисне 2 часа. Отварата се прецежда и се правят гаргара и жабурене 5-6 пъти на ден. Прави се всеки ден и продължава до 10 дена, след като отмине проблемът.

Рецепта 6: С лайка и мента също могат да се правят инхалации. Те продължават около 15 минути за възрастни и не повече от 5 минути за деца. Билките лайка, мента, мащерка и градински чай са подходящи за гореща вана. Завесата на ваната е добре да бъде пусната, за да се вдишват изпаренията.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки