НФСБ почете жертвите на протурския тероризъм


НФСБ почете жертвите на протурския тероризъм
Родолюбци от цялата страна се поклониха пред паметта на жертвите на протурския тероризъм на гара Буново
18 Септември 2015, Петък


На 11 септември –Световния ден за борба с международния тероризъм, партия „Национален фронт за спасение на България”, телевизия СКАТ и множество родолюбци

Автор: Десант

от цялата страна се поклониха пред паметта на жертвите на протурския тероризъм в България на гара Буново.
През 2015 г. се навършиха 30 години от кървавия атентат на това място, при който бомба избухна във вагона за майки с деца на влака от Бургас за София и уби 7 души, сред които две деца.

Пред 7-метровия мемориал, издигнат през 2007 г. със средства на родолюбивата медия, се бяха събрали стотици членове и симпатизанти на партията на СКАТ от София, Перник, Самоков, Габрово, Ловеч и Ботевград.
Близки на загиналите, жители на Буново, както и свидетели на трагедията, също бяха там, за да склонят глава пред паметта на невинните жертви.

Величественият монумент е дело на Александър и Здравец Хайтови - синове на патрона на СКАТ - великия български писател Николай Хайтов. На възпоменанието, което се провежда за осма поредна година, присъстваха председателят на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, евродепутатът от ПФ Ангел Джамбазки, народните представители от родолюбивата коалиция Христиан Митев, Борис Ячев, Димитър Байрактаров и Петър Петров, както и заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев.

Сред официалните лица на поклонението бе и журналистът от СКАТ и кандидат на НФСБ за кмет на София Силвия Трендафилова, която е автор на единствения по рода си документален филм „Кървава чешма“, разказващ за зловещите събития през 1985 г. Тя припомни фактите около трагедията.

На 9 март 1985 г. членове на така нареченото „Турското националосвободително движение в България“ (ТНОДБ) взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София. В резултат на жестокия терористичен акт, извършен от Емин Мохамедали, Али Аптула, Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб, загиват седем невинни души, сред които две глухонеми деца. Извършителите са заловени и осъдени на смърт през 1988 г., но очевидци на трагедията и близки на загиналите все още помнят ужаса от атентата.

За първи път, откакто родолюбците от НФСБ и телевизия СКАТ отбелязват Световния ден за борба с международния тероризъм, пред паметника на гара Буново бяха дошли и представители на държавната власт и на парламентарно представени политически сили.
Пред паметта на невинните жертви се поклониха заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев и народният представител от БСП Радослав Стойчев.

„Жертвите на тероризма са жертви безсмислени, но пред тях винаги трябва да се прекланяме, защото са святи. Това са хора, които не са причинили зло никому. За да не позволим подобни трагедии да се случват и занапред, трябва да се обединим около независимостта и защитата на Родината. Атентатът в Буново не можеше да спре провежданото от държавните институции преименуване. И това терористите са го знаели много добре. Те не са и постигнали друго – страх, ужас и паника сред българския народ. Това бе невъзможно в условията на информационно затъмнение, каквото имаше през комунистическия режим. Единственият смисъл на това насилие е да се постигне разделянето на българското общество в услуга на външна държава.

Етническото противопоставяне и насаждането на омраза обаче продължава и днес. Въпреки 26-те години на преход и демокрация, ние сме свидетели на политически сили, чиято цел е да продължават да разделят българския народ. Опасността не е отминала, а е достатъчно сериозна и днес. Ние трябва да положим сили за стабилизиране на нашите разузнавателни и контраразузнавателни служби и ДАНС, така че да има едно адекватно противодействие“, заяви Валери Симеонов.

Той добави, че присъствието на представители на други парламентарни сили на възпоменателния митинг е сериозен знак за желанието за укрепване на България.
„Днес сме заедно, за да почетем жертвите на тези атентати, но и да заявим, че след толкова години сме срещу заплахата от тероризъм. На това място си даваме сметка, че ние не можем да изтрием всяка една следа на злото по света, но може и трябва да работим за това”, подчерта Димитър Главчев.

Радан Кънев отбеляза в словото си, че политическото насилие има много лица. „Всички те са еднакво уродливи – лицето на политическия терор, лицето на религиозния терор и най-вече -лицето на държавното насилие.”
Евродепутатът Ангел Джамбазки припомни, че атентатът на гара Буново не е еднократен акт, а съпътстван с още други терористични прояви на протурската групировка. Той осъди изключителната жестокост и запита какъв „борец“ за права трябва да си, за да взривиш вагон за майки с деца.

„Винаги трябва да се помни, че тази нечовешка жестокост е дело на самата държава Турция, защото ТНОДБ е дело на специалните служби на нашата югоизточна съседка и нейните слуги в България в лицето на Ахмед Доган и ДПС. Основната заслуга тази трагедия и нейните жертви да не бъдат забравени е на Валери Симеонов, Националният фронт и телевизия СКАТ, които направиха възможно издигането на този величествен мемориал“, каза Ангел Джамбазки.
В края на възпоменателния митинг събралото се множество почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки