Права и задължения при напускане на производителна кооперация


10 Септември 2015, Четвъртък


Аз съм член кооператор и учредител на земеделска кооперация в Добруджа. През 1995 г. дяловете в кооперацията се изравниха на 450 лв. на декар.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

По време на инфлацията моята собственост стана 55.80 лв. На това не съм съгласен, трябва  да се извърши осъвременена оценка на цялото имущество, но кооперацията отказва!
През 2012 г. я напуснах със собствени 135 дка ниви. На общо събрание ме изключиха, но за връщане на собствеността - гробно мълчание вече трета година. Искам да поставя пред Вас няколко питания:

1.Каква формула да се ползва за определяне на основен капитал и имуществен дял на учредителите след 1996 – 1999 г?
2.Трябва ли след инфлацията да се извърши осъвременена оценка и тогава да се определят дяловете на кооператорите? Имам Постановление на МС за нова оценка на недвижимо и движимо имущество в Държавен вестник.
3.Защо кооперацията не изплаща имуществен дял? Има ли закон, който не разрешава изтегляне на имуществото – собствеността от кооперацията ? Има ли закон, който казва използвай собственост без заплащане?
4.Какъв е редът като частно лице да платя на вещо лице  да влезе в счетоводството на Кооперацията, да установи моя дял (собственост), за да ползвам цифрата като иск в съда?
Петър Стоянов,
Добрич

По отношение на първото ви питане заявяваме, че не ни е известно съществуването на специална „формула за определяне на основен капитал и имуществен дял на учредители на кооперация след 1996 – 1999 г.“
Що се отнася до второто ви питане следва да имате предвид Закона за деноминация на лева (ЗДН).
Считано от 5 юли 1999 г., българският лев се деноминира, като 1000 стари лева се заменят за 1 нов лев. Деноминацията се отнася за всички величини в български левове, определени към 5 юли 1999 г.

Деноминацията се отнася и за всички имуществени и парични права и задължения, в това число за активите и пасивите на предприятията, за ценните книжа, за размера на дяловете, за вписания в Търговския регистър размер на капитала на търговските дружества и за всички платежни средства в левове.
Деноминацията се извършва по силата на закона, без да е необходимо изрично изявление в такъв смисъл от правоимащите лица.

Счетоводните отчети към 5 юли 1999 г. се съставят в стари и в нови левове. Годишните финансови отчети за 1999 г. се съставят в нови левове, с изключение на годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 1999 г., който се съставя в стари и в нови левове.
От изложеното е видно, че е редно да бъде извършена преоценка на стойността на активите и пасивите съобразно разпоредбите на ЗДН и Закона за счетоводството (ЗСч.) и е очаквано същите да бъдат на по-ниска стойност.

По отношение на третото ви питан,е съдържащо няколко въпроса, следва да имате предвид, че интересуваща та ви уредба се съдържа в Закона за кооперациите (ЗК).
Съгласно чл. 14 от ЗК бившите кооператори или наследниците им имат право на внесените дялови, допълнителни и целеви вноски, актуализирани по установения нормативен ред, на припадащия се дивидент, както и на заемите, предоставени на кооперацията, включително припадащите се лихви.

Вноските, дивидентът, заемите и лихвите се изплащат на бившите кооператори или на наследниците им след приемане на годишния финансов отчет и ако са погасили всички свои задължения към кооперацията.
В случай на непогасени задължения може да се извърши прихващане с вземанията им. Давностният срок за получаване на дяловата вноска е 5 години, а за получаване на дивидента - 3 години.

Кооперацията отговаря за задълженията си със своето имущество.
Следователно все още може да поискате, ако не сте го направили, изплащане на дяловата вноска и на дивидента от кооперацията като давностният срок за вноската изтича през ноември 2017 г., а за дивидента през ноември 2015 г.
Относно последното ви питане ви препоръчваме да се обърнете към адвокат, който да подготви съответните искове срещу кооперацията за изплащане на дивидента и дяловата вноска. Едва в хода на съдебно производство може да бъде извършена счетоводна експертиза на съответната документация за имуществото на кооперацията.   

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки