Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
04 Септември 2015, Петък


Става дума и за здраве, и за политика, и за пари, че даже и за Космоса


Обсъждат четири варианта за новозеландското знаме

Както съобщихме преди година, Нова Зеландия възнамерява да смени националния си флаг, който в момента представлява син четириъгълник, в чийто горен ляв ъгъл е изобразено знамето на Великобритания. Новозеландците се притесняват, че то лесно може да бъде сбъркано с байраците на други бивши британски колонии като Австралия например. За новия национален флаг на островната тихоокеанска държава бяха предложени 40 варианта, които понастоящем са сведени до 4, съобщи тези дни  Би Би Си.
Финалистите са определени в публично състезание.

Реакциите по отношение на четирите представени дизайна обаче не са изцяло положителни –  някои ги наричат твърде консервативни, дори скучни, отбелязва британската медия.
Три от четирите предложения използват като символ лист от папрат. Два от вариантите са на един и същи автор.


Български пробиотик стана хит в САЩ

„Българска компания създаде първия в света вегански пробиотик, който унищожава патогенни бактерии, лекувани само със силни антибиотици“ - съобщава авторитетното американско издание „Уол стрийт джърнал“ в своя есклузивна статия, посветена на създадената от наша фармацевтична компания хранителна добавка „ПроВиотик".

Харвардският микробиолог проф. Андрю Ондердонк нарича пробиотика „поразителен“ заради способността му да унищожава такива упорити болестотворни бактерии като Ешерихия коли, Хеликобактер пилори и Листерия, срещу които досега медицината водеше борба единствено с много силни антибиотици. Българският продукт, покорил Манхатън, се продава там под формата на капсули и таблетки, или като биодобавка към пресни фрешове.

Той е създаден от нашите учени на базата на най-новия щам на легендарния Лактобацилус булгарикус –  GLB44, и е патентован на американския пазар. Уникалността му се състои в това, че е изцяло растителен пробиотик,  извлечен от българско кокиче и култивиран в биосок от моркови. Освен това не съдържа алергени, консерванти и ГМО. Цената му в Съединените щати е 40 долара за 30 капсули, които у нас може да се купят от аптеките за 45 лв.

Пробиотикът е пример как едно българско богатство – бактерията за кисело мляко, може да бъде преобразено в световно успешен продукт, когато български учени и български фирми работят заедно ръка за ръка, коментират родните медии.


На бензиностанция в Алабама може да се зареди... бира

Бензиностанция в щата Алабама изненада приятно водачите на МПС, като успоредно с бензиноколонките за гориво монтира и такива за наливна бира, пише в. „Дейли мирър", цитиран от БТА.
Собственикът обясни хрумването си с факта, че автомобилите се задвижват най-добре с бензин, а мъжете – с пенливата течност. Затова и двата продукта се предлагат на едно и също място. 
Засега асортиментът, с който може да „заредят“ шофьорите, са само две марки пиво, но клиентите все пак са доволни от нововъведението.


В Източна Европа заработиха шест нови щаба на НАТО

От 1 септември в шест страни от Източна Европа – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, започнаха официално да функционират нови щабове на Северноатлантическия пакт. Информация за това вече се появи първо в официалната страница на НАТО в „Туитър“.

Новите структури на Алианса са създадени, за да координират подготовката на силите за бързо реагиране на организацията и международните учения в случай на криза в региона. Активирането на единиците на интегрираните сили на НАТО, както наричат щабовете в изброените държави, бе потвърдено пред агенция Би Ен Ес и от прессекретаря на министерството на отбраната на Литва Аста Галдикайте. Във всеки от тях ще работят по около 40 офицери.

Припомняме, че в момента в Европа се провеждат най-мащабните след края на Студената война съвместни учения на въздушно-десантните войски на страните участнички в НАТО. В маневрите, наречени „Бърз отговор 2015“ (Swift response 2015), взимат участие повече от 4800 военнослужещи от 11 страни: България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша, Португалия, САЩ и Франция. Те започнаха на 15 август и ще продължат до 13 септември. Действията се развиват на територията на Германия, Италия, България и Румъния.

По данни на командването на американските сухопътни войски на Стария континент, ученията са насочени към повишаване на оперативната съвместимост на силите на НАТО, намиращи се във висока степен на готовност. Освен това, те са призвани да демонстрират способността на Северноатлантическия договор за бързо разгръщане и действия в „подкрепа на запазването на силна и защитена Европа“.


Задава се нова „суперлуна“

Жителите на голяма част от Земята ще може да наблюдават в края на септември едно рядко астрономическо явление, случващо се веднъж на 20 години. В нощта на 27 срещу 28 септември  можем да видим т. нар. „суперлуна“ –  пълно затъмнение на нашия спътник, в момента, когато той е на най-близко разстояние до нашата планета, съобщиха от НАСА. Следващият път, когато това ще се повтори, ще е едва през 2033 г.

През миналия век са регистрирани само пет подобни случая – през 1910, 1928, 1946, 1964 и 1982 г.
Пълното лунно затъмнение, което ще е първото за ХХІ в., ще може да се види от цялата територия на Северна и Южна Америка, Европа, Африка, западните части на Азия и източния Тихоокеански район. Сянката на Земята по време на космическото събитие ще оцветява спътника ни в кърваво червени багри.

Сами по себе си лунни затъмнения стават веднъж на две години и половина, но перихелият на Луната прави зрелището много впечатляващо. Преминавайки толкова близо до нашата планета, лунното кълбо изглежда с 14 % по-голямо и свети 30 % по-ярко от обичайното.


Предизборната ситуация в Гърция

Според последното проучване на общественото мнение в Гърция, управляващата партия „Сизира“ все още е фаворит за предстоящите парламентарни избори в южната ни съседка, които ще се проведат на 20 септември. Но преднината на формацията с лидер Алексис Ципрас спрямо основния й съперник – консервативната „Нова демокрация“, продължава да намалява и вече е не повече от 1%, докато през май тя бе 15%.

По данни от допитването, за „Сириза“ ще гласуват 26% от анкетираните. Спадът на доверието към нея от страна на гръцкото население е предизвикан преди всичко от действията на лидера и настоящ премиер на страната. Идвайки на власт с лозунги за борба с европейските кредитори, Ципрас бързо се отказа от обещанията си. А само броени дни след референдума, на който гърците казаха „не“ на новото кредитно споразумение с „евротройката“, министър-председателят прие още по-жестоките условия на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Третото място засега е за неонацистката „Златна заря“, за която са 6 % от гласовете на избирателите. След нея с 5 % се нареждат социалистите от ПАСОК и комунистите. Отлюспилата се от „Сириза“ партия „Народно единство“, която е за продължаване на твърдия курс в преговорите с кредиторите, засега набира 4 % от вота, което обаче е достатъчно за влизането й в парламента.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
BIB Bezplaten Informazionen B
06.09.2015 04:14:28
0
0
v garzia turzia balgaria i po vsishki strani ima konflikti na interesi koito mogat da se reshvat po slednia nashin naprimer az obisham sheni kato ot filma ,,,ana karenina ,,,ot turgenev i kato ,,,mercedes,,, ot graf von monte kristo,,, no mi davat prinzesa lejla ot maroko kojto da mi dava pari da si tarsja i namerja sheni kato mercedes ,ana karenina , ana maria isabella i podobni na kojto kasah she kojto otkrie koja kniga ot palmenata biblioteka v
india me interesuva naj mnogo moshe da polushi 4 po skalata na richter a kojto mi donese prevedeno kopie po nemski ili anglijski moshe da polushi 6 po skalata na richter a kojto mi podari shelanite ot mene sheni i pari ot koito da polusha shelanite ot mene resultati moshe da polushi 8 po skalata na richter
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки