Алергиите не се лекува с билки


Алергиите не се лекува с билки
03 Септември 2015, Четвъртък


На 65 години съм и съм си все болна. На 8 месеца съм била, когато майка ми умира. Разболяла съм се от дизентерия и са ме взели в заразно отделение без придружител.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

За 40 дена със завишени дози инжекции „Пеницили“ и други антибиотици са ми сринали имунитета и нервно-психическия ми статус. Оттам нататък съм лекувана все с антибиотици и химически медикаменти.
Преди година започнах да страдам от постоянни алергии – възпламеняваха се от всякакъв вид медикаменти. Спрях всички лекарства (с изключение на L-тироксин) и започнах да пия чайове и топла вода сутрин, за да се пречистя: всеки ден пиех по 200 мл чай, приготвен от парче смокинов лист, сварено с 2 щипки мащерка, 2 щипки иглика и малко полски хвощ. Приемах и по 1-2 ч. л. пшенични кълнове дневно.

Чаят от смокинов лист най-напред самостоятелно пих около 2 години – от него имунитетът ми се повиши. Но за тази година алегриите – макар вече да са много по-слаби, не секнаха. В последните 2 месеца го пиех вечер. Около 1 ½ ч. след изпиването му започваха блуждаещи сърбежи по лакътните свивки, по очите, челото, веждите, пръстите на ръцете, китките и над тях, на различни части на торса; краката, бедрата, главата и пр. Понякога излизаха поединични сърбящи пъпчици, друг път сърбеше чак в месото. На другата сутрин нямаше и следа.

Реших, че алергизиращият дразнител е смокинята. Спрях и чайовете. Проблемите намаляха. Засега понякога получавам сърбежи и алергични реакции от страна на стомашно-чревния тракт от някои видове храни, т.е. не всеки ден.
Въпросът ми е мога ли след известно време пак да продължа с чая от смокинов лист за още година-две, или трябва окончателно да прекратя употребата му?

Мария-Лора Запрянова,
Асеновград

Алергията също не се лекува с билки! Още повече, ако тя е причинена от лекарства – т. нар. медикаментозна алергия, която обхваща редица нежелани реакции при приложението на дадено лекарство, които са свързани с променената реактивност на организма в резултат на развита свръхчувствителност към препарата.
Този вид алергия се наблюдава при 25% от цялото население и 10-30% при лечение в болница. Честотата нараства с възрастта и увеличаване броя на приеманите медикаменти. На практика всички лекарствени средства могат да предизвикат алергични или псевдоалергични реакции – един по-често, други по-рядко.

Според водещата у нас специалистка в областта на алергиите – проф. д-р Жени Милева, дн, лекарствата, които най-често предизвикват алергии, се разделят на две групи: пълни антигени (чужди на организма вещества, които участват в реакцията антиген-антитяло, причина за появата на алергии) – инсулин и други белтъци, ензими, серуми, хормони, ваксини и непълни антигени – антибиотици, сулфонамиди, противотуберкулозни лекарства, антиконвулсанти, разслабващи мускулатурата, хинидин.

Според видната алерголожка, медикаментозната алергия се различава от другите нежелани лекарствени реакции с някои характерни белези: поява между 7 и 14 ден след поемането на лекарството; поява при повторно въвеждане; среща се в малък брой от лекуваните; при по-голяма част от лекуваните има данни за алергични прояви в миналото; оплакванията спират след спиране на медикамента.

Проявите на заболяването са изключително разнообразни и според проф. Милева се разделят на 2 групи:
1.Системни (многоорганни) – анафилактичен шок; серумна болест; лекарствена треска; „събуждане“ на атентно (заспало) огнище на автоимунно заболяване (т.н. системен лупус еритематодес).
2.С предимно органно засягане:

А. Кожа: уртикария, обриви, отоци, контактни дерматити, фотоалергични дерматити, зачервяване на кожата;
Б. Двигателна система: спазъм на бронхитите, белодробни инфилтрати;
В. Чернодробни увреждания – застой на жлъчка с клетъчни увреждания;
Г. Бъбречни увреждания – нефрит, гломерулонефрит с нефрозен синдром.

От изключителна важност за болните е да знаят, че при доказана алергия към определени медикаменти те трябва завинаги да бъдат отстранени при едно бъдещо лекуване на пациента!

Във всички случаи на медикаментозна алергия първата мярка е спирането на цялото провеждано лечение. Лечението на заболяването трябва да се извършва само от изключително опитни специалисти – алерголози с помощта главно на антихистаминови препарати, кортикостероиди и симпатикомиметици.
За нашия читател, ако той пожелае, кабинет „Десант“ може да осигури консултация на най-високо ниво с проф. д-р Жени Милева, дн.
Смокинята не може да лекува алергии!!!


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки