​Създателят на EuroChicago напуска Фейсбук


28 Август 2015, Петък


Преди него и други сториха това. Срещу социалната мрежа бе заведен дори колективен иск


Това е измислен виртуален свят, в който сме опитни мишки, казва Петър Стаматов –  създателят на най-популярния роден сайт, издаван в чужбина - EuroChicago, който написа на стената си в най-популярната социална мрежа: „Сбогом „Фейсбук“, здравей Калифорния!“.

„Напускам с радост този измислен от други виртуален свят, който ни кара да се чувстваме гооолеееми и знаааачими, но всъщност сме само големи опитни мишки. Който иска да направи нещо наистина голямо, не му е мястото тук. Тук ще наглася един скрипт през ден да пуска котенца и залези. Ще оставя един протестър от време на време да вика „Долу“, а един гербер – обратното, а компютърната мишка на случаен принцип да пуска емотикони и лайкове.

Във „Фейсбук“ е пълно с тролове, измамници с измислени профили, и самозалъгващи се с виртуални приятели - те го заслужват.
Животът тече извън „Фейсбук“. Може би „Фейсбук“ е някакво спасение за войничета, затворници и инвалиди, но да си физически здрав и свободен човек и да се затвориш в стаята пред клавиатурата, за да броиш лайковете....
Идете се прегледайте да не ви се е разхлопала дъската... както се бе случило с мен. С радост се самозаковавам smile emoticon. Успех и на вас!“ пожелава на приятелите си ядреният физик Петър Стаматов.

Припомняме, че още през 2009 г. създателят на „Майкрософт“ и един от най-големите филантропи в света Бил Гейтс напусна въпросната социална мрежа. Причината, която той изтъкна, бе, че се затруднява да поддържа комуникации с огромен брой приятели в мрежата. Кандидатите за неговото приятелство наброяваха 10 хиляди души. Той самият се чувствал объркан кои познава в действителност и кои не и това натежало при вземането му на решението за оттегляне от мрежата. В своя реч, произнесена на форум в Индия, Бил Гейтс бе пределно ясен, че няма да си губи времето със социални мрежи, заявявайки че не бил посветен изцяло на технологиите.

Преди година профилите си във „Фейсбук“ изтри и дъщерята на самоубилия се холивудски актьор Робин Уйлямс, която обяви, че е станала жертва на интернет „тролове“. 25-годишната Зелда взе решението, след като недоброжелатели постнали на стената й подигравателни снимки на нейния баща, минали през обработка с „Фотошоп“.Тя обяви, че останала огорчена и от факта, че след кончината на кинозвездата  журналистите са тършували бясно в профилите й за негови снимки.

През юли 2014 г. Холандия призова всички, които мислят, че могат да издържат без „Фейсбук“ 99 дни, да се включат в кампанията за „освобождаване от социалните мрежи". Инициативата под наслов „99 дни свобода" целеше да покаже доколко „Фейсбук“ влияе на потребителите. В експеримента се включиха близо 20 хиляди жители на Страната на лалетата.
Само преди месец Австрийският граждански съд отхвърли колективната жалба на 25 000 потребители, които бяха обвинили социалната мрежа, че използва незаконно личните им данни.

Процедурата бе задействана през август 2014 г. от потребители от редица европейски страни, Азия, Латинска Америка и Австралия, като жалбата бе подадена от юриста Макс Шремс. Това бе една от най-мащабните битки до момента срещу американската социална мрежа, която наброява близо 1,4 милиард активни потребители от цял свят.
„Малко съм разочарован, но очаквахме нещата да се попроточат", заяви австрийският юрист Макс Шремс, който поде инициативата за тази жалба. Той подчерта, че ще обжалва това решение.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки