В енергетиката настана време разделно


В енергетиката настана време разделно
21 Август 2015, Петък


Големите играчи ще се защитават с всички средства, а това включва и опити за дестабилизиране на сектора, държавното управление и страната

Автор: Борислав Михайлов

Големите акули в енергетиката – дори и да изглеждат като малки пъстри рибки-играчки със соларно захранване – най-малкото са притеснени. Според някои анализатори на този високоволтов и взривоопасен сектор, акулите дори са притиснати в ъгъла и трескаво търсят варианти за обществено приемлива реакция, прегрупиране, преразпределение на бизнеса и дори за промяна в държавното управление на бранша.

Последното, засега, намира израз в нескритите амбиции на работодателски и бизнес организации като КРИБ да сменят шефа на КЕВР Иван Иванов, както и да организират протести с подкрепата на големите синдикални централи. А също така да употребят мястото и ролята си в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и не толкова видимите, но реални свои възможности за влияние върху правителството в рамките на допустимото и свръхдопустимото лобиране.

Камъкът, който предизвика цунами в блатото

Простичко казано, случващото се е резултат от камъка в блатото, който хвърли Валери Симеонов с огласяването на доклада на оглавяваната от него временна анкетна парламентарна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Вероятно не сте забравили – съпредседателят на „Патриотичния фронт НФСБ-ВМРО” обяви най-малко пет тревожни факта, познати от времето, когато падна първото правителство на Борисов и с потенциал на продължаващо стихийно бедствие: навсякъде в енергетиката се е крало (и се краде?) много здраво, като злоупотребите са за около 2 млрд. лева; собствениците на така нар.

ВЕИ – соларни и ветропаркове – системно са нарушавали законите в търсене на свръхпечалби, въпреки че имат дългогодишни договори за изкупуване на цялата произведена от тях енергия на много високи, преференциални цени; хора на отговорни постове в бившата ДКЕВР са съдействали за реализацията на схемите за злоупотреби и източване на НЕК; двете американски централи в „Марица-изток” са в нарушение още с подадените данни за първоначалната инвестиция и освен продължават да продават необоснован скъп ток; ЕРП-тата са злоупотребявали в много направления, но най-вече с така наречените външни разходи (аутсорсинг), изнасяйки вън от страната огромни печалби.

Валери Симеонов увери, че данните и обстоятелствата за всички тези нарушения ще бъдат предоставени на прокуратурата. Всъщност нейни клиенти вероятно ще станат и две дами, допринесли с действията си българските потребители да платят за електроенергия с милиони повече от реалните и възможни цени. Става дума за Екатерина Истаткова и Светла Тодорова. Първата от тях ръководеше преди време НЕК – единствената държавна енергийна компания на планетата, която е на загуба и с колосални дългове, надвишаващи 3 млрд. лева.  И освен това е неприлично богата, ако употребим познатото клише. Валери Симеонов я разобличи, че докато е била шеф на НЕК, е сключила еднолично договори за продажба на евтин ток на избрани от самата нея фирми за година напред.

Що се отнася до бившата председателка на ДКЕВР и настояща членка на КЕВР Светла Тодорова, в доклада на „Комисията Симеонов” се посочва, че с писмо от 19 март 2015 г. еднолично е наредила на НЕК да продължи да доставя на операторите енергия за технологични разходи по най-ниски цени, въпреки че въпросните разходи са над максимално допустимите и така е ощетила НЕК с 52,2 млн. лева.

И не на последно място – сред собствениците на ВЕИ се оказват много интересни хора като подсъдимия бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Последният е съдружник в множество фирми от ВЕИ сектора, като в 5 от тях той си партнира със зам.-председателя на фотоволтаичната асоциация Владимир Аличков. Няколко от дружествата са взели милиони евро изгодни кредити от държавната Българска банка за развитие.

Като народен представител, Христо Бисеров направи всичко възможно за приемането на Закона за възобновяемите енергийни източници, гарантиращ огромните печалби на собствениците на фотоволтаици.
Да не забравяме медийния бос и приятел на президента Иво Прокопиев и други неслучайни хора, добрали се до гарантирани печалби за години напред.  Има данни, че Прокопиев печели по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия.

Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на „Горубсо Мадан“ и „Горубсо Златоград“ Николай Вълканов. Някога той бе сред босовете на „Мултигруп”, а после бе сред най-приближените на Ахмед Доган и неговия обръч от фирми.
Повечето от тези бизнесмени в момента жужат като пчелите в съборен от вятъра кошер и е естествено, че са готови да жилят – ако се наложи – дори самоубийствено като истински търтеи.

Предупреждение или заплаха?

Както е известно, дни преди КЕВР да обяви след едномесечно отлагане новите цени на тока и изравняването на такса „задължения към обществото” за битовите и индустриалните потребители имаше протести, организирани от КРИБ с подкрепата и участието на двете синдикални централи – следствие от недоволството на бизнес и работодателските организации, че упоменатата такса все пак бе изравнена. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев твърди, че цели енергоемки отрасли са пред фалит и обяви, че протестите ще продължат през септември вече и с искания за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.
В последните дни темата бе продължена по един познат начин.

Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа" в „Мини Марица-изток" Генчо Генчев. Според него е възможно точно преди есенно-зимния сезон "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса, тъй като четирите ТЕЦ-а от комплекса „Марица-изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините, докато дългът на мините към техните доставчици е само 85 милиона лева. Според Генчо Генчев тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система.

От миньорския синдикат към КТ „Подкрепа" предупреждават, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен, ще излязат да протестират.
В хора на предупреждаващите с енергиен апокалипсис се включи и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.
„Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Нормално е, когато ти отрязват от печалбите, да протестираш, но нормално ли е да протестираш срещу компания (НЕК), която е задлъжняла заради твоя бизнес?",  заяви пред bTV известният като ядрен „ястреб” Румен Овчаров.

По думите му енергетиката е в сегашното си състояние заради некомпетентността, а и защото не може да се получи друг резултат „когато влизаш в енергетиката само за да откраднеш". Овчаров каза още, че сегашните управляващи разбират проблема и имат желание, но нямат компетентност. Той вижда два начина за справяне с проблемите в енергетиката – да се намалят разходите, т.е. „да се затворят кранчетата, през които изтича”, и/или да се увеличат приходите.

Милионите, потънали в КТБ

Дружества и фирми от енергетиката загубиха доста пари и покрай фалита на КТБ.  Многострадалната  (ту държавна, ту общинска) и задлъжняла до шия „Топлофикация София" е оставила в трезора на Цветан Василев 90,243 млн. лева. НЕК и Българският енергиен холдинг губят средно по 15 млн. лева, докато „Булгартрансгаз" има да си връща 60,329 млн. лева, „Булгаргаз" – 10,154  млн. лева, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) – 5,013 млн. лева, АЕЦ „Козлодуй" - над 4,5 млн. лева.
Клонът в Белене на фирмата, подписала договор за строежа на АЕЦ „Белене" - „Атомстройекспорт", е държал на влог и чака от КТБ 3,2 млн. лева.
Председателят на „Българска ветроенергийна асоциация" Себастиан Ньотликс е държал близо 8 млн. лева на влог в КТБ.

Големите разместват фигурите, малките плачат…

Всъщност важно е да се каже, че срокът за представяне на окончателния доклад на „Комисията Симеонов” бе удължен от депутатите до 30 ноември. Това отлагане има своите основания, доколкото „спирането на кранчето” ще изисква поредни законодателни промени, които не могат да бъдат подготвени и извършени през лятото, както и заради предстоящите местни избори, които – няма защо да си кривим душите – ще ангажират и мобилизират мнозина народни представители до краен предел, оставяйки законотворчеството на втори план.

Един от очакваните ефекти на това отлагане, обаче, е прегрупирането на някои от бизнес играчите, особено във ВЕИ сектора. Някои от най-големите следяха отблизо нещата още от създаването на „Комисията Симеонов” през януари и реагираха своевременно. Така на 27 юни т. г. бе обявено, че „Лукойл“ е взела решение да напусне бизнеса си с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България и  прекратява започналото през 2011 г.

партньорство с италианската фирма ERG Renew. От "Лукойл" са решили да запазят само ветропарка в Тополог в Румъния. Неговата мощност достига 84 мегавата. От своя страна италианската компания ще запази българските централи „Черга“ (с 40 мегавата) и „Храброво“ ( с 14 мегавата) заедно с румънския парк „Гебелейзис“ (с 70 мегавата).
Смята се, че и други големи собственици на ВЕИ мощности подготвят продажбата им. Сред причините за подобно действие със сигурност е и предстоящото спиране на изкупуването на енергията от такива мощности на гарантирано високи преференциални цени.

В началото на август собствениците на 400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, обявиха, че са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети през юли и предвиждащи да се преустанови изкупуването на преференциални цени на тока, произведен от ВЕИ централи, построени с европейско финансиране. Така вместо 55-60 стотинки на кв/ч произведена енергия, те ще получават между 10 и 15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.
За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

Политици и приказки за енергийната мафия

Българската енергийна мафия е силно притеснена и това, което се случва, не е случаен процес. Би следвало да се вземат превантивни мерки, защото в определен период от време може да се очаква всичко, включително и крайности - определени фракции да се поръчват и да се избиват. Това коментира неотдавна в едно тв студио председателят на РЗС Яне Янев. Ако не сте забравили - в миналото, когато бе депутат - той периодично правеше бомбастични разкрития за организираната престъпност, корупцията по високите етажи и сред другите партии, както и често се позоваваше на информация и документи от „службите".

След като стана премиер за втори път, Борисов назначи Янев за свой съветник по противодействие на корупцията. Само че от края на юли Яни Янев официално е в неплатен отпуск, за да се посвети на предизборната кампания в полза на РЗС…
"Всички правителства малко или много бяха притискани и рекетирани от енергийната мафия. Бившето правителство на Борисов беше свалено от енергийната мафия. Сега тя отново иска да нанесе своя удар и да успее да просъществува до следващия период. Мафията иска да се самосъхрани и е готова до крайности – изтъкна Янев - Те са готови да се поръчват един друг. Част от енергийната мафия е едно цяло с контрабандната мафия, която е също тежко засегната, а те работят по определени схеми“.

Звучи едновременно възможно, достоверно и логично, което не пречи да е само и единствено логично и отчасти възможно.
Закономерно е да се зададе въпросът „Кой всъщност говори това?”.
А отговорът или поне част от него ще стане видим след броени седмици, в началото на септември. Тогава ще стане ясно дали шефът на КЕВР Иван Иванов ще оцелее, или ще бъде сменен по целесъобразност, какво ще се разберат работодателите и правителството, дори какво пише в предизборните сметки за ток…

Анализирай това
„Проявявам съпричастност към сигналите, които идват от бизнеса. Няма как производители да трупат загуби, и ако има останали несправедливости, съм отворен да ги открием и прекратим. Не твърдя, че всичко, което има да се прави в енергетиката, е направено. За мен най-голямата крачка е либерализацията на пазара.“

Томислав Дончев, вицепремиер


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки