Нарушенията в енергетиката влизат в прокуратурата


Нарушенията в енергетиката влизат в прокуратурата
07 Август 2015, Петък


Имена на бивши и настоящи политици лъснаха в доклада на Анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на отрасъла

Автор: Десант

Няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало, и то много здраво. Има ВЕИ-та (възобновяеми енергийни източници), които са присъединени към мрежата само на книга, а иначе не съществуват – някои от тях не са построени, други пък нямат издадени дори строителни книжа. Има разминавания и в мощностите – злоупотребите са навсякъде. А сред облажилите се порядъчно за сметка на обеднелия народ има имена на политици и техни близки, олигарси и бизнесмени, гравитиращи около държавната власт.
Грозната истина за това как се формират високите цени на тока у нас лъсна в последния доклад на анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, чийто председател е Валери Симеонов. 

Той даде пример с най-голямата ВЕИ централа на Иво Прокопиев, която била присъединена в енергийната система с двойно по-голяма мощност от посочената в строителните документи.
Парламентарната комисия е установила, че издателят на „Капитал“ има „десетки, даже стотици" инсталации за възобновяеми източници на енергия, които са били изградени още по времето на Иван Костов, когато са се правили и най-големите далавери. А всичките му фирми са претърпели странни метаморфози.

В началото името на Прокопиев е фигурирало във всички компании, но постепенно и по незнайни причини то е заличено. Докато накрая собственик на мощностите се оказва неговата секретарка. Това обясни Валери Симеонов, след като внесе доклада в НС.
Най-сериозните злоупотреби и нарушения ще бъдат дадени на прокуратурата, която да извърши свои паралелни проверки. Сред скандалните случаи, който още тази седмица ще бъде изпратен до компетентните органи, е този с бившата председателка на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя пък изопачила законови разпоредби, като е дала възможност да бъдат извършени злоупотреби за 52 млн. лв., с които да се облагодетелстват ЕРП-тата.
Валери Симеонов припомни, че и в момента Светла Тодорова е член на КЕВР, като е била номинирана от ГЕРБ.

Депутатът посочи като пример за кражби в енергетиката и данните, получени от анкетната комисия при проучванията и събирането на информация за ТЕЦ „Контур глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ „Марица Изток 1", които, според него, са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция – предоставяли са завишени нейни стойности, за да могат да си осигурят висока цена на тока.

„Не на последно място, трябва да ви кажа за големите нарушения в ЕРП-тата със завишаването на т. нар. „външни разходи”. Огромна част от сумите са ги изнасяли по техните държави и техните офшорни фирми. Постигнали са си невероятни условия. С последното решение на КЕВР пак си осигуриха страхотни облекчения. Не знам с какви очи хората, свързани с реализацията на електроенергия, обясняват, че цената на тока трябвало да се вдигне”, коментира още Валери Симеонов.
Той прогнозира, че ще се наложат още законови промени, за да се пресекат злоупотребите в енергетиката.

Кои други са се облажили на гърба на народа?
Синът на дългогодишния председател и член на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай е сред първенците в списъка на забогателите от ВЕИ-та.
Синът на Галя Гугушева (бивша зам.-шефка на Апелативната спецпрокуратура, кандидат и за конституционен съдия) - Стефан, пък представлява един от най-големите фотоволтаични паркове у нас.

Оказа се, че през 2012 г. Стефан Гугушев е извършвал услуги на дружеството за 1,2 млн. лв. Неговата фирма в една от годините на съществуването си например, е имала оборот от 30 млн. лв., но декларираната й печалба е 143 000 лв. За да стопят разликата и да си спестят данъци, в дружеството са прибягвали до странни трикове, наемали са на книга дори хеликоптери, за да обхождат фотоволтаичния парк.
Сред уличените в нарушение е и зетят на бившия депутат от НДСВ Олимпи Кътев.
Списъкът не е пълен, тъй като работата по информацията, събрана от анкетната комисия, продължава.

250 ВЕИ са укрили, че са ползвали европейски средства за изграждане, с което са получили висока цена за 100 процента от произведената електроенергия. Има и случаи на изграждане на няколко малки ВЕИ централи, вместо една голяма, на един и същи терен, на името на един и същ собственик. Целта е да получат по-висока изкупна цена.

Този доклад е изготвен от екипа на ръководителя на комисията и по принцип сме съгласни с някои неща, но има такива, които предстои да се изяснят”, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той обърна внимание по-скоро на това, че целият ценови модел може да се проследи от решенията на КЕВР (бившата ДКЕВР) и именно нарушаването на модела от страна на самият регулатор е довел до възможността за изтичане на средства от регулирания към свободния пазар. Ако КЕВР не вземе решение за изравняване на ценовия модел, нарушението на пазара ще продължи, категорични са от анкетната комисия.


Данните, събрани от анкетната комисия, ще бъдат предадени на прокуратурата, каза Валери Симеонов

В категории: Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
оптимист
14.08.2015 05:05:45
0
0
със своето географско положениее -звено на три континета''имаше лошия късмет да има агресивнитее диктаторски държави''РУСИЯ И ТУРЦИЯ'.АКО БЯХА ПО НОРМАЛНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ЩЯХМЕ ДА ЕМ С ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ И НАСТОЯЩЕ. Р ИРОДАТА НИ НАЙ ДОБРАТА В СВЕТА НО НЕ НАША,ДАНО КОСМИЧКЪЕКИЯ РАЗУМ НИ ОПАЗИ.
4
българин обичащ руски народ ,н
14.08.2015 04:55:31
0
0
ДОКАТО ЦАРСКА РУСИЯ Е БИЛА НАРЕЧЕНА ''ТЮРМА НА НАРОДИТЕ СИ'',ТО КОМУНИСТИЧЕСКА-''КОНЦЛАГЕР НА РУСКИЯ НАРОД,,СЕГАШНАТА''-ПУТИНОВА'' НЕ МОГА ДА Я РАЗЬЕРА--''ПУТИН РУСНАК НАЦИОНАЛИСТ ''НО ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ БУДИ СЪМНЕНИЕ''ЧЕ ЗАЩИТАВА РУСКИЯ НАРОД ''А ТАЗА 'ВЪРХУШКА.ДАНО ДА ГРЕША.
3
българин обичащ руски народ ,н
14.08.2015 04:55:29
0
0
ДОКАТО ЦАРСКА РУСИЯ Е БИЛА НАРЕЧЕНА ''ТЮРМА НА НАРОДИТЕ СИ'',ТО КОМУНИСТИЧЕСКА-''КОНЦЛАГЕР НА РУСКИЯ НАРОД,,СЕГАШНАТА''-ПУТИНОВА'' НЕ МОГА ДА Я РАЗЬЕРА--''ПУТИН РУСНАК НАЦИОНАЛИСТ ''НО ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ БУДИ СЪМНЕНИЕ''ЧЕ ЗАЩИТАВА РУСКИЯ НАРОД ''А ТАЗА 'ВЪРХУШКА.ДАНО ДА ГРЕША.
2
Ботьо
12.08.2015 13:40:57
0
0
добре де ... а как така някой прегради река Ерма след ждрелото и си постои ВЕЦ
Навярно защото, нали е баш на границата със Сърбия, никой не ходи след ждрелото и там могат да се правят чудеса
така и никой никога не писа че там си преграждат реката както си искат, пълна мъгла и мълчание
чудя се ... белата мерна как ли се движи по реката сега ?
а тока дет го вади тоя ВЕЦ дали е с благотворителна цел за циганите в Трън ?
1
Зъбийклечков
10.08.2015 19:46:17
0
0
Поздравления за доклада на Г-н Валери Симеонов. Въпреки, че доклада ще бъде даден на прокуратурата, всичко ще се проточи, потаи и забрави и върху гърба на народа ярема ще продължава да се товори. Докато в София не се направят 100 бесилки и всеки ден да увисват крадливи тарикати, нищо друго няма да ги уплаши мошенниците.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки