Античен театър за лична употреба


Античен театър за лична употреба
Партито на Георги Самуилов в Античния театър (Снимка:
31 Юли 2015, Петък


Институциите в Пловдив си затвориха очите за скандалното празненство на бившия финансов директор на „Мултигруп" Георги Самуилов

Автор: Никола Каменаров

Собственикът на рафинерията „Инса ойл" Георги Самуилов вдигна шумно частно парти на 19-вековния Античен театър в Пловдив с разрешението на местната община. Празненството е продължило до 2,00 часа след полунощ на 26 юли, а докато гостите на Самуилов се веселили, нито един турист от многобройните групи в Стария град не е бил допуснат да види паметника на културата.
Вече няколко дни институциите в Пловдив се обясняват за скандала, като не е ясно ще понесе ли Самуилов някакво наказание или не.

Според директора на Институт „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева, било е издадено разрешение на юридическо лице за честване на юбилей и фирмена презентация.
Разрешението обаче било само до 23 часа на 25 юли, а партито продължило до ранните часове на следващия ден. Античният театър се намира в идеалния център на Пловдив, на територията на Стария град, и шумът от празненството, светлинните ефекти и напоителните наздравици, вдигани по микрофона, държали будни стотици граждани.
На десетките сигнали на шокирани от наглостта пловдивчани в Четвърто районно управление на МВР било отговорено, че полицията не може да направи нищо, тъй като общината е дала разрешение за сбирката.

Подготовката на купона е започнала още предишния ден.
„Частни гардове просто си заградиха с лента улица „Доктор Вълкович” и направиха импровизирано КПП в подхода към Античния театър. Пропускаха избирателно и оглеждаха съмнително всеки преминаващ по улицата човек или автомобил.
Около 21 часа започна процесия, която рядко може да се види. Десетки черни лимузини и джипове, спортни автомобили заприиждаха към древната сцена, където гостите си чакаше рожденикът Георги Самуилов.

Бяха дошли баровци от цяла България, всеки от тях с персонална охрана. Гардовете станаха като сериозна армия, която огради целия Античен. Целият район по Трихълмието гъмжеше от гардове и автомобили за по над 200 хиляди лева", съобщават очевидци пред сайта "Под тепето".

На партито на Самуилов са пели наживо фолкпевицата Глория, естрадните изпълнители Силвия Кацарова и Васил Найденов, група "Акага", а конферансие е бил Драго Чая.
Цялата тази мегапродукция се случва с благословията на общината на сцената на амфитеатър, датиращ от II век - един от най-добре запазените антични театри в света. Строен е в древния римски град Филипопол по времето на император Марк Улпий Траян (98–117).
На 21 май тази година Общинският съвет на града, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г., реши, че ще дава древния театър под наем. С това се занимава общинският Институт "Старинен Пловдив", а ценоразписът без начислен ДДС е:

За провеждане на мероприятия – на ден – 2400 лева
За репетиции или изграждане на сценични декори – на ден – 1200 лева
За провеждане на мероприятия от държавни културни институти – на ден – 720 лева
За репетиции или изграждане на сценични декори от държавни културни институти – на ден – 360 лева
За провеждане на ритуали по сключване на граждански брак – 1000 лева.

Юбилеят на Самуилов е бил таксуван като "мероприятие", а в наредбата на общината не е посочена формулировка какво означава тази дума. За разлика от ценоразписа за ползване на Малката базилика и на Римския стадион, където в наредбата е уточнено, че определеният наем е за "културни мероприятия".
Така всеки, който извади 2400 лева, може да наеме 19-вековния театър за събития от сорта на абитуриентски бал, курбан, мероприятие със стриптийзьорки, дори и за сюнет. Няма яснота и как и дали се контролира допустимостта на т. нар. "мероприятия". Уж скандалът с партито на Самуилов се проверява, а Амелия Гешева обещава да има санкции, "ако бъдат открити нарушения".

„Искрени извинения към всички, че е допуснато такова нещо“, каза още тя. Вечерта, когато става партито на Античния театър, от Регионалната здравна инспекция не са извършвали замерване на шума. От полицията се въздържат от официални коментари, самият Самуилов направи някакви изявления чак на 28 юли. Не очаквал, че мероприятието му може да предизвика подобен гняв у пловдивчани. 
Той е в бизнеса с горива от началото на прехода. Бил е в ръководството на компанията за горива "Арес" на "Мултигруп", заемал е поста финансов директор на някогашната групировка на Илия Павлов.

Фирмата му "Инса ойл" е основана през 2001 г. Има рафинерии в Раковски, Белозем и село Мартен, Русенско. През 2006 г., когато министър на финансите бе Пламен Орешарски, обектите бяха проверени в рамките на акция на МВР срещу сенчестия сектор в производството и търговията с петролни продукти.
В годините Самуилов е бил сочен за спонсор на БСП, а преди 4 г. името му изплува от СРС-та като собственик на петролна фирма, дала 4 млн. подкуп на висш служител от властта. По-късно името на Самуилов изтече и от секретните разговори на тогавашния началник на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, а по-късно и с Владислав Горанов. 

Самуилов коментира случая като интрига, спретната срещу него от бившия заместник-началник на Агенция "Митници" Антоний Странджев. Името на Самуилов преди години изплува от тефтерчето на лобиста Красьо Черния. Бизнесменът получи награда за иновации лично от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Георги Самуилов Снимка: „Блиц

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки