Ронливи павета заменят здрави тротоарни плочки


31 Юли 2015, Петък


Похвално и дълго чакано събитие е някоя община да се заеме да оправя разбитите улици и тротоари. Но когато това се прави през пръсти – не да се направи нещо хубаво,

Автор: Здравка Христова

 а само за да се усвоят едни пари, и то в навечерието на избори, вече замирисва на далавера.
Велико Търново е поредният град, в който преди местния вот ударно се усвояват напоително потекли към старопрестолнината финансови средства. Но резултатът от това внушава едно натрапливо усещане за присвояване.

През април Министерски съвет гласува 2 милиона лева за управляваната от ГЕРБ община, с които да бъдат ремонтирани улици в старата ни столица и да се оправят тротоарите на основните пътни артерии. Как бяха избрани обектите остана пълна мистерия дори и за общинските съветници, които уж гласуват инвестиционната програма и харченето на парите от общинската хазна.

Естествено, няма и обществена поръчка за възлагането на ремонтите. Защото имало някакъв  договор с фирма, която да се грижи за поддръжката на уличната мрежа. Само че едно е да ремонтираш дупки, друго е да изграждаш улици, започвайки от проектирането, направата на пътното легло и полагането на асфалт накрая.

Че ремонтът се прави заради усвояването на парите, а не за подобряване живота на великотърновци и дейността на местния бизнес, говори фактът, че неколцина търговци излязоха с телата си да препречат багерите и валяците. Става въпрос за асфалтирането на малката улица „Твер", където пред няколко от фирмените имоти платното й бе повдигнато с 60 сантиметра по-високо. А това при първия по-обилен дъжд ще причини появата на пълноводни езера в търговските помещения и ще унищожи стока за хиляди, аргументираха действията си протестиращите.

За да потушат напрежението, фирмата изпълнител „Пътни строежи Велико Търново" – нашумяла с далаверите по прохода „Хаинбоаз" по времето на „Батко и Братко" – и лично кметът на Велико Търново Даниел Панов обещаха да се поправят.
Но това не стана, тъй като трябвало да бъдат изместени силови кабели на Енергото и тръби на газопровода.
По-късно една от собственичките на имот, който е под нивото на улицата, беше сплашена да си мълчи, защото вратата на склада й била незаконна и можели да й затворят обекта. Само дето тя така и си го е купила и в този вид обектът й е въведен в експлоатация от същата тази община, която – странно защо – тогава не е видяла нищо незаконно във вратата!

С ремонта на тротоарите в старопрестолния град неговите жители няма нужда да харчат пари, за да ходят на плаж. Втори месец те се чудят на черноморски курорт ли са, или във Велико Търново.
Старите и напълно здрави плочки по бул. „България", наредени преди четвърт век, сега бяха извадени, за да бъдат заменени с циментови вибропресовани павета, които по данните на производителите, имат живот не повече от 5 години. Че сменената настилка си бе годна и добра, потвърждава фактът, че с извадените плочки беше направен нов тротоар в друг квартал.

А вибропресованите павенца, с които се застила бул. „България“, се редят с фуги, в които спокойно дете може да бръкне с пръстче и да си изрови някое от тях. Те се полагат върху основа от ситен пясък, уплътняван не с валяк, а с потупване с лопати. Вече се вижда колко им е високо качеството – на няколко места те вече са изронени, въпреки че тротоарът все още се води в ремонт.
Но парите се харчат на поразия, усвояват се така да се каже, а отсега е ясно, че дали след есенните дъждове ще остане нещо, направено с тях, е въпрос с предизвестен отговор.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки