Суровоядството – ползи, вреди и специфика


30 Юли 2015, Четвъртък


При практикуването на този тип хранене не трябва да се гонят рекорди


Суровоядството е една от разновидностите на вегетарианството, но с още по-строги изисквания – за храна се използват само суровите растителни продукти. Привържениците на тази диета вярват, че тя води до усвояването на по-голямо количество полезни вещества. Според тях, хранейки се само така, човек приема и слънчевата енергия, натрупана в растенията.

За суровоядците огънят разрушава качеството на продукта, а това прави храната, приготвена с негова помощ, биологически непълноценна. Изключение прави само пълнозърнестият хляб, приготвен без мая.
Тази система за хранене има различни схеми. Някои се хранят само с плодове, други – с ядки и зеленчуци, трети – със сурови зърна. Тези системи, разбира се, могат да се съчетаят, но трябва да се спазват няколко условия:

1. Плодовете да се приемат в началото на храненето, а не като десерт, тъй като само по този начин организмът може да ги усвои напълно.
2. Консумираните продукти да са със стайна температура, а не току-що извадени от хладилника, тъй като и при охлаждането им, и при термичната им обработка те губят много от собствената си енергия.
3. Приготвените ястия (салати, пюре) да се изяждат веднага, а не след няколко часа или на следващия ден.

Има още два основни принципа, които също трябва да се спазват. Първият е, че не може изведнъж да се премине към суровоядство, тъй като рязкото отказване от обичайното хранене е опасно за организма. Всеки ден трябва да се спира консумацията на по един продукт, като най-добре е да се почне от млечните, сладкарските и макаронените изделия.
Втората особеност  е, че при практикуването на този тип хранене не трябва да се гонят рекорди – година суровоядство, втора, трета... Този, който вече много е отслабнал и изпитва недостиг на енергия, трябва да се върне за известно време към варената лесноусвояема храна. Това ще помогне за регулиране на метаболизма.

Целта на суровоядство е оздравяването на организма. И той винаги подава сигнал кога това е станало и как и доколко храненето трябва да се разнообрази.
Несъмнените ползи са следните:
1. Намаляване на телесното тегло. Това е безспорно. Нормално е да се отслабва с 5-7 кг на месец. Това не важи във всички случаи при хора, тежали в началото над 100 кг. Има много примери, когато през първия месец те са свалили с 15-20 кг от теглото си.
2. Това е удоволствие, убедени са всички суровоядци. „Струва си – казват те – само една седмица да си на свежи плодове, салати, кълнове, орехи и т.н. и след това откриваш организма си съвсем различен.“ Възвръщат се добрите вкусови усещания. Пържените картофи, месните полуфабрикати и сладкарските изделия изглеждат като отломка от някакво тежко минало. А в бананите, доматите, краставиците, орехите се усеща неоткрита досега сладост и сочност.

3. Отпада нуждата хората, особено държащи на външния си вид, да пресмятат калориите си и да внимават какви количества храна приемат. Вместо ограничения суровоядството предлага разкош и изобилие.
4. Организмът се насища на витамини и другите полезни вещества, съдържащи се в растителната храна. Отпадат честите проблеми при храносмилането – подуването на корема, отделянето на газовете, лошата кожа. Суровоядството е шанс на организма да се очисти от отровите и да се събуди за нов живот.
5. И съвсем не на последно място – отпада отнемащото толкова много време готвене, както и измиването след това на мръсните и мазни съдове. Един блендер и една чаша са всичко, което после трябва да се почисти.

А кои са вредите и специфичните моменти.
1. Сложност на прехода към суровоядство. Той трябва да бъде много внимателно планиран и във всички случаи да се започне с прилагането на разделното хранене. Например с чаша плодов или зеленчуков сок сутрин вместо традиционното кафе. После с плодова салата преди обяда или вечерята. Рязкото преминаване изключително към сурова растителна храна би било истински шок за свикналия на друг начин на хранене организъм и то може да отключи тежки заболявания.

2. Външният вид може да се влоши. Бързото отслабване обикновено води до появата на бръчки, мнозина започват да изглеждат по-стари от годините си, отслабват мускулите. В края на краищата теглото се стабилизира и част от тези негативни ефекти изчезват. Но в същото време трябва много добре да се усеща какво иска организмът, дори това да е, макар и временно, отклонение от суровоядството, тъй като фанатичната последователност винаги води до сривове.

3. Суровоядството не е панацея и не може да излекува всички болести, особено ако те са в напреднала фаза. То може само да подпомогне оздравителния процес, основан на използването на изпитани рецепти от народната медицина.
4. Витаминозна небалансираност. Това се знае от вегетарианците – в един момент се появява недостиг на витамин В12. Затова грамотните суровоядци го приемат във вид на таблетки, редовно проверяват състоянието на кръвта си и съответно реагират при наличие на аномалии в нея.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки