Реквием за българската национална сигурност


Реквием за българската национална сигурност
Нарязани бяха 112 изстребителя от българските ВВС, сега имаме 19 МиГ-29, 9 от които са за ремонт Снимка: архив сп. „Криле“
17 Юли 2015, Петък


Как бе съсипана славната българска армия и военновъздушните ни сили

Автор: Милко Петков

През 1990 г. нашите пишман политици със своето невежество да управляват финансите издигат лозунга „Малка, но модерно въоръжена армия, която можем да си позволим“. През същата година САЩ, СССР и западните държави подписват Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Колониалната ни администрация доволно потрива ръце, че има документ, на който да се позове, и започва масова чистка.

Въпросният ДОВСЕ се явява нещо като Ньойския договор. Започва поголовно унищожаване на българската армия и нейното въоръжение. За три години са извършени до 100% от предвидените съкращения. САЩ и западните държави унищожават най-старата си техника, като американците пробутват на Западна Европа част от по-новата си техника и всички се превъоръжават с най-новите образци.

Американците водят тайни преговори с България и Румъния за използване на военни бази. Руснаците разбират това и вдигат скандал, като от 2007 г. прекратяват участието си в ДОВСЕ. Ние автоматично започваме да се броим за стратегическа военна цел. Усилено върви рязането на ракети, самолети и всякаква друга военна техника. Под давление на ДПС започва и унищожаването на строителни войски. Стратегическите ракети „земя-земя“ с голям зор също са унищожени край Змеево.

Постепенно бюджетът на армията се съкращава. Стига се дотам родителите да носят храна в казармите, за да не стоят гладни синовете им. През 2004 г. България влиза в НАТО.  Унищожаването на бойна техника продължава. Спешно се режат самолети  МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-23, МиГ-21УБ, МиГ-23УБ – общо 112 броя.

По време на правителството на Иван Костов е приета т. нар. „Програма – план 2004“. Това става на 31 август 1999 г., като тя се базира на доклад на американския генерал Хенри Кифенар, според който до края на 2004 г. числеността на българската армия трябва да се сведе до 27 000 души – т. е. следва да бъдат съкратени около 10 500 офицери; 12 500 сержанти; 18 500 войници и 200 000 волнонаемни служители.

Обезкостяването на армията ни откъм личен състав и техника се движи с бесни темпове. При едно посещение в САЩ тогавашният президент Петър Стоянов най-гьонсуратски заявява: „България  ще спазва международните норми на поведение, дори с отказ от национален суверенитет“! За да не остане назад, Иван Костов пък допълва: „Ние не интерпретираме българската политика през призмата на българските национални интереси“!

До края на 1999 г. се закрива Видинският гарнизон; 9-та бригада и 50 по-малки поделения. Масово се разпродават за жълти стотинки камиони, джипове, цистерни и пр. През 2000 г. срокът на военната служба се намалява от 9 на 6 месеца. Строителни войски се закриват окончателно.

На 6 април 2001 г. 38-то Народно събрание ратифицира договор за транзитно преминаване на сили и личен състав на войски от НАТО през наша територия, съгласно който докато престояват у нас, те няма да бъдат обект на българското законодателство. Самото членство в Пакта ни струва само за членски внос 20 милиона евро, а ако към тях прибавим още 65-75 милиона за поддръжка на военните ни контингенти в чужбина, се получава колосалната сума от около 100 милиона евро...

Една показателна история

През 1974 г. край бреговете на Кипър се водят големи морски учения. Гърците вдигат аналогична флотска армада и доближават бреговете на тази малка островна държава. На тревожните им въпроси САЩ отговарят, че това е планирано учение. Флотът на Турция влиза в териториалните води на острова, след което извършва военен десант, завзема половината от острова и докато гърците отчаяно се опитват да се свържат с Брюксел, турците поставят телени ограждения и дават срок на всички кипърски гърци само за 24 часа да напуснат северната част на Кипър, ако ли не – ще бъдат убити. Само за 3 денонощия изчезват безследно над 200 000 души и от двете страни, защото и гърците предприемат реципрочни действия.

Започват да се водят някакви преговори, за да се успокои световната общественост, които обаче не водят до нищо. На 10-я ден след инвазията пасуващите до този момент американци заявяват, че в договорите на страните членки на НАТО не е разгледан казус какво става, когато две страни от Алианса се нападнат взаимно. Това е така, защото първите основали пакта държави са били приятелски и по презумпция се подразбирало, че между тях не може да има конфликт.

Това положение и до днес е в сила. Ако някой от съседите реши да си откъсне парче от територията ни, може да го направи когато и както си поиска, без това да носи санкции като нападащата страна. Апетитни парчета има достатъчно и за гърци, и за турци, и за румънци. Сърбите изобщо не ги слагам в сметките, защото тогава влиза в сила чл.5 от Договора на НАТО, според който, ако нечленуваща в Пакта страна нападне държава от Алианса, се приема, че напада целия НАТО.

Но не така стоят нещата с другите наши комшии, които са натовски членове и могат да предприемат каквито си искат действия спрямо нас. Но колониалната ни администрация се вживява в ролята на белия гълъб с маслинената клонка в човката и малко се интересува от това.
Министър-председателят на Турция и бивш външен министър Ахмет Давутоглу недвусмислено заяви, че основен външен приоритет на югоизточната ни съседка ще е   възстановяването на Османската империя в реалните й граници.

Право куме, та в очи

Долетното време на самолетите F-16 от двете турски военни летища, разположени в азиатската част на комшиите – „Бандарма“ и „Байлъкисир“, до Букурещ е 20 минути, а от летището „Чорлу“ в европейска Турция пак до Букурещ е само 10 минути. Да не говорим, че до Пловдив те ще долетят само за 2,5 минути. Военни специалисти, още когато съществуваше Генералният щаб на армията ни, бяха преценили, че ако трябва да задържим нахлуващите чужди войски у нас поне за 10 денонощия, докато се вземат радикални решения, ще е необходима 60-хилядна армия със съответното модерно оръжие – нещо, което днес е неосъществимо.

Кой би решил един такъв проблем, ако, не дай си Боже, възникне?! За министъра на отбраната Ненчев се знае, че е служил в строителни войски – като отличен борец го били привлекли в дружество „Славия“, което тогава било подчинено на трудоваците. Военната специалност на неговия съветник – генерал-майор Атанас Запрянов е свръзки и комуникации. В едно предаване по БНТ на въпроса имат ли нашите самолети електронна опознавателна система с натовските аероплани, този човек отговори, че нямали, защото не достигали пари да си позволим такава система. На съвсем наивното питане на водещия как тогава самолетите на НАТО не свалят нашите самолети, генералът се обърна на 180 градуса и заяви, че нашите техници били въвели система за опознаване и крилатите ни машини нямало да бъдат свалени. Така и не се разбра имаме ли опознавателна система, нямаме ли! 

Какво да говорим за президента, който се явява и главнокомандващ – той е служил в изчислителен център на Генералния щаб на тогавашната БНА и е отговарял за изправността на компютрите. Но Плевнелиев отбива военната си служба през 1982 г. и украсяващите биографията на държавния глава трябва да знаят, че през това време в Генералния щаб на армията ни нямаше компютри. То и в цяла цивилна България те бяха още в бебешка възраст. По-скоро може да става дума за много обемната ЕИМ (електронно-изчислителна машина) –  тип „Нева“. Така че какво е правил днешният ни президент с още 4 войничета сред 94 генерали и полковници не е ясно.

Последните събития от края на юни недвусмислено показват невъзможността на родната ни  администрация да управлява военните процеси. В България в момента, съгласно сключен преди 5 години договор, навлизат стотици натовски танкове. Оръжията щели да бъдат само отбранителни. Но дори един наскоро слязъл от палмата военен министър от Африка може да каже, че самолетите и танковете са нападателни оръжия. Както обобщи пристигането у нас на американските тежки бойни машини бригаден генерал Валентин Цанков, бивш съветник на министъра на отбраната, няма никакво значение дали тези машини са 2, 20 или 100. Въпросът е не колко идват, а дали идват за учение и след това ще си заминат. Ако останат постоянно, генералът гарантира, че след половин година ще станат двойно повече и заедно с местните съоръжения ще се превърнат в чисто американска база.

Както констатира Цанков, нашата страна няма национална позиция по въпроса, а външният ни министър Митов и военният му колега Ненчев са пълни дилетанти без необходимата подготовка и възможности. А на този човек трябва да му се вярва, защото е бил няколко години и военен аташе на България във Вашингтон.
Като за капак, това, от което най-големият летец и четиризвезден генерал Михов се опасяваше, се случи. Подаръкът за 100-годишнината на българската авиация се нарича „Балтийски вариант“. След направената констатация, че не можем да опазваме сами въздушното си пространство, ще се започнат преговори с Гърция, Италия или Германия, оповести сайтът „Да подкрепим Българската армия“. С Турция обаче няма да преговаряме, защото с тях не сме сключили споразумение за взаимно използване на въздушното пространство при кризи.

Но да не бързаме да си отдъхваме с облекчение! Колко му е на Борисов и Ердоган между две кафета да ударят по един подпис и това да стане факт.
Междувременно в хор военният и финансовият ни министър бодрячески обявиха процедура, че ще се закупуват самолети от рода на СААБ, „Трипен“, „Юрофайтер“, „Мираж“, „Фантом“ и прочее. Това си е чисто хвърляне на прах в очите на баламите, защото за тази еърполисинг (военна въздушна полиция) Литва, Латвия и Естония, които по въздушно пространство са по-малки от България, плащат на година по 100 милиона евро, всяка поотделно. Та се питам къде спаха нашите правителства, когато се режеха ценни самолети без да бъдат подменяни с нови! И откъде сега ще се намерят пари за нови военни летящи крепости?! А и да намерим, самият период на закупуването им ще трае цели три години.

И ето, че опряхме на практика до онази мъдра китайска поговорка, че когато нямаш пари за собствена армия, ще трябва да издържаш чужда. Не ни остава нищо друго, освен да отслужим тържествен реквием за славната ни българска армия и геройски погиналите ни военновъздушни сили!


Купища ракети бяха унищожени на полигона край Змеево

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy cosmopolit patriot s t
20.07.2015 04:49:55
0
0
sled kato s moi i shushdi fantasii sam rabotil desetki godini i kato kandidat ministar, kandidat milioner ,kandidat banker i drugi kandidatski dlashnosti i kato rasbrah she njakoi si hitrezi i svarsani s tjah hora i narodi sa se vaspolsvali ot moi targovski i drugi znania polsvali gi i protiv mene i protiv moi prijateli i dori protiv sebe si poneshe bili protivnizi dori i na sebe i si pravili pari i ljubov i pomeshdu si i ne mi davali djal peshalbi % komisionni to az im blagoslovih peshalbite praveni s moja intelektuana i druga sobstvenost po nashini koito smjatam za normalni reakzii .zatova reshih she e pravilno ako njakoi si pravjat peshalbi s moi intelektualni i drug vid sobstvenost da davat djal peshalbi % komisionni na mene a ne na hora koito ne sa zaslushili za peshalbi a shast ot tesi obeshtavani mi fabriki hoteli banki prinzesi kompanii ako ne mi nosjat tova koeto e nushno polesno prijatno za mene da gi prodavat i da mi dadat mnogo pari za da imam sobstven shivot i vsishko sobstveno koeto shelaja i obisham kato naprimer mlad zdrav bogat silen potenten fertilen cosmopolit s balgarski proishod biologishen bashta na zdravi sinove i dashteri ot ljubimi ot mene odobreni sheni s jasen proishod biografia zdravoslovni i finansovi sastojania i s podobni prijateli po zjal svjat zashtoto dokato ne polusha tova trajno koeto trajno obisham njama da moga da pomogna efektivno nikomu nesavisimo dali sa balgari ili nebalgari TOVA BJAHA NJKOI OT ZIVILISOVANITE MI MISLOVNI FANTASII TEIL VON PRIVATEN ZIVILISIERTE GEDANKEN ORDNUNG
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки