„Българ“ филмът


„Българ“ филмът
13 Юли 2015, Понеделник


След три суперуспешни сезона в интернет, вече и пълнометражен

Автор: Веселин Максимов

Ако не сте обърнали внимание на премиерата му и фактът, че вече може да бъде гледан по кината (далеч не по всички, разбира се, в моловете просто забравете) и се намира в Интернет, да знаете, че това е напълно незаслужено. След три изключително успешни сезона като серийки в страниците за видеообмен в мрежата и над 5 000 000 (!!!) гледания, „Българ“ вече е факт като пълнометражен анимационен филм.
Всъщност, не това е новината, а фактът, че вече се намира и в специализираните филмови страници. Анимацията е изключително свежа, героите този път са обединени в единна мисия - да преживеят една нощ в замък на кошмарите, двамата братя близнаци да се намерят и далеч не само тези две неща.

Няма как в основата на всичко да не стои режисьорът Неделчо Богданов. Освен младия аниматор от Несебър, озвучаващ главната роля, тук са всичките герои от епизодите, станали популярни още преди около 7 години – Пешо Слепия, Супер Спиро, баба Кукуруз, Аспарух, Пешо Унуфри, Бибитко, Вълю, Шефа и другите образи, изиграни от Ивайло Иванов, Иван Милушев, Данаил Краев, Мария Змийчарова, Светлана Смолева, Галин Дяков, Николай Димов, Михаела Зоева, Тодор Иванов, Недко Гигов, Атанас Сребрев, Ненчо Балабанов (лично аз не успях да разпозная гласа на прочутия имитатор на Бойко Борисов),  Сава Пиперов, Станислав Пищалов, Петър Бонев, Мартин Стефанов, Ивайло Михайлов и Евгени Вълчанов.

Изброявам ги по имена, защото смятам, че когато някой е направил нещо хубаво, непременно трябва да се чуе за него.
Вярно, че България има(ше) много силни традиции в анимационното кино и много наши кадри работят по въпроса в Холивуд и други световни студия, но родна продукция, радваща се на толкова голям интерес, в близките години изобщо не е излизала. Пак повтарям, че става дума за пълнометражен анимационен филм. Бликащ от хумор, постоянно препращащ към други филми, книги и всякакви образци на съвременната поп (и суб) култура.

Филм, в който с много хубаво чувство за самоирония главните герои говорят на диалект, без това да дразни ни най-малко. Час и дванадесет минути задъхано препускане през събития и интермедии, без да омръзне и без онази тежка, смазваща претенция, че непременно това, което гледате, е гениално. А това, знаете, е характерно за доста от най-новите български филми.

Най-общо линията е как единият брат близнак, разделен фатално още в деня на раждането (подигравка с десетките лигави телевизионни сериали) от другия, заминава за Несебър да го търси. И следва малко повече от час забавление, осигурено от колажи, но и оригинални хрумки по темата.
„Българ“ филмът“ ще ви хареса, ако обичате анимационно кино. А е излязла и книга-игра по него. Чудесна идея!


Младият автор Неделчо Богданов се радва на заслужена слава По „Българ“ вече има книга-игра

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки