Историята и красотата вълнуват българите в Украйна


Историята и красотата вълнуват българите в Украйна
Пред паметника на преселниците от Алфатар в село Олшанка
13 Юли 2015, Понеделник


В с. Олшанка бе открит паметен знак в чест на първите български преселници в страната

Автор: Георги Ваташки

През миналата седмица се състояха две вълнуващи събития в живота на българите в Украйна, които за пореден път показаха, че нашите сънародници в бившата съветска република не са забравили родните традиции, история и култура.
На 30 юни в украинското село Олшанка бе открит паметен знак в чест на първите българи, заселили се на територията на съвременна Украйна преди повече от 240 години. И до днес там живеят хиляди потомци на нашенците от добруджанския град Алфатар, които развиват своя край, съхраняват родните традиции и поддържат връзки с родината на своите предци.

Това са близо 400 семейства от добруджанското градче. които през 1773 г. напускат родния си земя след края на Руско-турската война от 1772-1774 г. Бягайки от отмъщението на османските власти, те отиват в свободните земи на селата Олшанка, Добра и Станкова в Олшанска губерния на тогавашната Руска империя, а днес  Кировградска област в днешна Украйна. Сънародниците ни основават селището Олшански шанец или Олшанка в земите, определени за създаващата се по това време Бугска казашка войска.

Още през 1775 г. българските заселници докарват от Киев и сглобяват дървена църква, която наричат „Свети Йоан Милостиви“ по подобие на едноименния храм в Алфатар. През 1801-1818 г. селището има местна автономия и избира селски старейшина, но след това то става военно селище, жителите на което са задължени да служат в Бугската уланска дивизия. В края на XIX век се създава гражданска администрация от българи и кантонистко училище, посещавано от деца от 7 до 16 години.

Издигането на паметника в таяхна чест става по инициатива на украинския депутат и лидер на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, а създател на монумента е известният украински скулптор от български произход Михаил Тепляков.
„Искам да поздравя всички българи с откриването на величествен паметен знак, който ще напомня на поколенията за славната история и съдба на преселилите се алфатарци. Нека и занапред да помним техните завети и да съхраняваме и развиваме българската култура“, заяви в своето приветствено слово Киссе.

С особено вълнение думата взе и Радка Желева – бивш кмет на община Алфатар, която от името на делегацията от малкия добруджански град заяви, че би искала в Олшанка да има улица, носеща неговото име, за да напомня за предците ни. Тя връчи на местните власти националния флаг на България и знамето на Алфатар.
След официалната част тържеството продължи с размяна на подаръци между гостите и жителите на селото, последвани от изпълнения на българската народна музика. На импровизираната сцена се качиха фолклорните ансамбли от Одеса и Олшанка „Хубавица“, „Седянка“, „Геденки“, „Младост“, Балкан“ и „Другарка“.

Няколко дни по-късно сънародниците ни в Украйна излъчиха и най-красивата българка на Одеса. В един от най-елитните нощни клубове на града на 2 юли за шеста поредна година се проведе конкурсът „Мисс Болгарочка 2015“. Състезанието по красота отдавна се е превърнало в любимо събитие не само за българската общност, но и за всички жители на Одеса.
Българските девойки бяха от селищата в Ивановски район и градовете Измайлово, Болград, Одеса и Рени.

Организатори на празника бяха Съюзът на българските младежи, Асоциацията на българите в Украйна и Общоукраинският център по българска култура. Тази година, освен външността на 30-те участнички, бяха оценявани и техните знания за родната история и обичаи, както и обществената им дейност. Имаше и по-особена задача за момичетата – те трябваше да покажат и уменията си да танцуват истински виенски валс.

Журито бе авторитетно, като негови членове бяха депутатът от Одеския общински съвет Мария Попова, вицепрезидентът на Асоциация на българите в Украйна Светлана Драгнева и изтъкнати представители на българската диаспора в Одеса и региона.
Между отделните етапи на надпреварата и дефилетата на момичетата в официални облекла и народни носии, публиката аплодираше изпълненията на популярни български поп парчета от младите таланти Лилия Семкова и Алексей Козарев.

Призът за любимка на публиката - „Интернет симпатия“, заслужи Марина Неделчева от Иваново, която стана и втора подгласничка на победителката, а за първа нейна подгласничка бе избрана Светлана Дащенко от Измайлово. Със златната корона на „Мисс Болгарочка 2015“ заслужено се окичи Алиса Стериополо от Одеса, която получи и голямата награда – романтично пътешествие до България. Финалистките отнесоха и многобройни подаръци, сред които имаше таблети, златни бижута и ескурзии до различни краища на Украйна.


Красивите българки – победителката е третата девойка от ляво надясно

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки