Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
10 Юли 2015, Петък


Все пак на тази планета не съществува само Гърция, случват се интересни неща и на други места


БРИКС си направи собствена банка

Неформалното обединение БРИКС, включващо Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, подписа в навечерието на двудневната среща на върха в руския град Уфа споразумение за създаване на банка за развитие, както преди време писахме, че се канят да направят. Основната задача на финансовата институция ще е да финансира инфраструктурни проекти в държавите от организацията и в развиващите се държави. Тя се явява аналог на МВФ и Световната банка. „Файненшъл таймс" съобщи, че новата Банка за развитие ще е с начален капитал 50 млрд. долара.

Това е опит на страните участнички в БРИКС да разчупят и намалят влиянието на доминираната от Запада световна финансова система. В Уфа се събират лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР. Тяхното обединение дава около една пета от световния икономически продукт и включва 40% от населението на планетата.

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви пред „Комсомолская правда”, че е чувал за желанието на Гърция да се присъедини към Банката за развитие на БРИКС. На официално ниво обаче този въпрос не бил поставян. Руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак уточни в интервю, че е достатъчно Атина да купи няколко акции на новата Банка за развитие, за да получи право на финансиране. Размерът на вноската не бил обвързан със сумата на финансирането. „Приемането на нов член в структурата винаги е политическо решение”, изтъква обаче той.


Тунис вдига стена по границата с Либия

След неотдавнашната кървава терористична атака в Тунис страната взе решение да води борба с екстремистите. Припомняме, че на 26 юни в курорта Ел Кантауи, в района на град Сус, местен студент застреля 40 души в хотел „Империал“. Отговорност за кървавия инцидент пое „Ислямска държава" (ИД).

Една от мерките, които се взимат, е решението да се изгради стена по границата със съседна Либия. Това обяви премиерът Хабиб Есид. В интервю за държавната телевизия той поясни, че съоръжението трябва да предотврати проникването на терористи от ИД, която контролира няколко области в съседната на Тунис Либия.
"Започнахме изграждането на стената и изкопаването на ров по цялата граница с Либия. Дължината на съоръжението ще бъде 168 километра. То ще бъде завършено до края на 2015 г.", обеща либийският министър-председател.


Великата китайска стена изчезва?
От построяването й е намаляла с 30%


Едно от най-великите творения, създадени от човешката ръка, може би е заплашено от изчезване. Вече няма помен от около 30 процента от Великата китайска стена, строена по времето на династията Мин.
Причините са неблагоприятни природни условия и безразсъдната човешка дейност, като например ваденето на тухли от нея за изграждане на къщи, предава сайтът Artprice. Всичко това води до ерозията на конструкцията, която е част от Списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Великата стена не е единична непрекъсната структура, а се простира върху площ от хиляди километри от Шанхай на изток до пясъците на ръба на пустинята Гоби.
На места тя е толкова разбита, че оценките на общата й дължина варират от 9000 км до 21 000 км, в зависимост от това дали са включени липсващите участъци.
Въпреки дължината си, тя не се вижда от Космоса, както се твърди.

Част от конструкцията е изчезнала заради растения, появили се в стените, което е ускорило ерозията. „Въпреки че някои от стените са изградени от камък и тухла, те не могат да издържат на многогодишно излагане на вятър и дъжд", се казва още в специално изготвения от специалисти доклад, представящ нейното състояние. „Много от кулите са станали по-нестабилни и могат да рухнат в резултат на проливен дъжд или буря. Туризмът и дейностите на местните жители също вредят на най-дългата конструкция в света, строена от човешка ръка", се казва още в доклада.

Бедните селяни от област Лулон в северната провинция Хъбей пък често използват дебели сиви тухли от близкия участък от стената за изграждането на собствените си къщи. Плочите, гравирани с китайски йероглифи, се продават от местните жители за 30 юана (близо 5 евро). Според китайското законодателство, глобата за това достига до 5000 юана (730 евро).
Това обаче не пречи тази практика да продължава, тъй като няма конкретна организация, която да прилага правилата.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
12.07.2015 18:27:41
0
0
obshta banka se kasva oshte MONEY POOL ot kojto vseki dava spored vasmoshnostite si i vsema spored potrebnostite si .
naprimer az moga da dam 555 US $ no da vsema 5 miliona 555 hiljadi 555 US $
no samo teoretishno ,
zatova kasvam she dobrovolno saglasie davam samo za peshalbi ot koito imam zadovolitelen djal peshalbi % i za sheni plashtam samo ako iskat pari i ako mi haresvat i ako mi kashat kakvi uslugi za kakvi pari predlagat i spored mestnite tarifi na mestoto kadeto shiveja no se shenja samo za sheni koito mi rodjat naj malko dvama - trima sina ot shena ljubima s jasen proishod biografia harakteristika zdravoslovni i finansovi sastojania a inashe promenlivi mnenia i besplatni ,nisko plateni ili dobre plateni konsultazii
ne biva da mi preshat na lishnoto shtastie i interes
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки