Колко струва на държавата един директор – 2


10 Юли 2015, Петък


Вече съобщих (в. „Десант” – 3 юли т.г.), че проф. Даниела Петрова Георгиева-Клисарова – директор на Института по рибни ресурси – Варна, е прахосала през 2012 г.



сумата 800000 лв. Която заедно с лихвите оттогава представлява цялата издръжка на трима професори и директори като нея. С което тя просто не им е позволила да се появят на научното поприще, т.е. елегантно и безшумно ги е ликвидирала. За което беше наградена от Селскостопанската академия с титлата „професор”.
Сега искам да запозная читателите на „Десант” с друго, далеч по-зловещо престъпление на проф. Георгиева-Клисарова – доколкото то има световни измерения. За което се налага да дам кратки пояснения.

Известно е, че т.н. глобално затопляне се дължи на рязко повишената през последните десетилетия концентрация на СО2 в атмосферата. Съществуват вече 6 – 7 метода за извличането му от въздуха, които обаче до настоящия момент остават неприложими, тъй като предлагат баснословно скъпи решения на двете огромни трудности, които трябва да се преодолеят: концентрациите са от порядъка на 0,038 %, т.е. нищожни, поради което абсорбирането им изисква милиарди; вече получените количества силно отровен газ трябва да се обезвредят или изолират по някакъв начин, което прибавя нови милиарди към решаването на въпроса.

А трябва да се бърза – учените вещаят близък, може би вече и непредотвратим апокалипсис, а политиците все още не могат да постигнат нужните общи решения.
В тези критични за човечеството мигове дядо Господ изглежда е решил да ни даде последен шанс, преди да ни унищожи с поредния Потоп. Защото ни показва в района н. Сиврибурун – н. Шабла на Българското Черноморие как природата е решила гениално и най-важното – безплатно за нас двете трудности, противодействайки на човешката глупост. А ето как тя прави това (представено схематично).

Мидите върху скалното дъно пред носовете в района използват СО2 разтворен в морската вода за изграждане на черупките си от неразтворим СаСО3. Вследствие на т.н. парциално налягане нови и нови порции СО2 постъпват от въздуха.
Тук няма нищо ново – процесът е отдавна познат и описан в учебниците по хидробиология. Задачата беше да се създадат съоръжения за марикултури с голяма твърда повърхност за закрепване на мидите и с колектори за миди, така че в ролята си на „биологични помпи” да ускоряват максимално този процес.

Необходимо е незабавното експериментиране на патентованите преди 8 години съоръжения, за да се види колко – 5, 10, 50 или 100 пъти, ускоряват процеса на трансформацията на СО2 от въздуха в черупки и пясък за плажовете. За да бъдат след това предложени за внедряване. А самият метод е безплатно допълнение към съоръженията, единствено за които изразходваме средства. Както са безплатни още 30-ната други полезни допълнения – нещо, все още непостигнато в други страни. Но това е друг въпрос.

Няма да е безинтересно за читателите да узнаят, че вече съм успял и да „узаконя” описания процес още през 2007 г. – в т. 12.10.5 от резолюция 1552/2007 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, благодарение на любезното и професионално съдействие на г-н Лъчезар Тошев – биолог, тогава наш представител в Съвета.
И така, предлага се нещо, което звучи като чудо, или поне като поредното изобретяване на перпетуум мобиле. А си е чиста реалност. Което обаче не интересува никого – нали сме в България! Но е от жизнен интерес за останалите 7 млрд. жители на Земята. То трябва да се експериментира в ИРР – Варна – марикултурите са негов приоритет.

На входа обаче стои директорката му, със загадъчната усмивчица на типично българска Мона Лиза (с която повеждаме въображаем разговор), и вече седма година казва – не може! Защо, питаме? Защото аз не давам! И не ме интересувате нито вие, нито целия останал свят!
На тази дама й се плаща заплата, за да прави точно обратното. Но тя върши това, което е изгодно за нея – лапа максимума от проектите и не си мръдва пръста, за да изпълнява задълженията си както трябва – да решава биологичните проблеми на Българското Черноморие.

Защо? Защото знае, че тези, които са я сложили на директорския стол, няма да позволят да бъде мръдната от него. Че ще я защитят там, където трябва. И че отговаря само пред тях и пред никого другиго.
Тук би трябвало да се появи един разследващ журналист, който да отправи към председателя на ССА – проф. Тотка Трифонова няколко неудобни въпроса.

Такъв за съжаление няма. Поради което съм принуден да се нагърбя с неприятното задължение да върша и неговата работа. Но с надеждата да спестя на проф. Трифонова следващите си още поне 10-на публицистични изяви, ще се задоволя засега само с един въпрос: ще допусне ли директора на ИРР – Варна проф. Даниела Петрова Георгиева-Клисарова, в качеството си именно на директор, да продължи да маскари ССА пред българското общество, а в най-близка перспектива и пред останалото човечество?
Проф. Димитър Пърличев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки