Кой ли още ще се кандидатира за американски президент


Кой ли още ще се кандидатира за американски президент
Американският милиардер Доналд Тръмп официално обяви намерението си да участва в президентската надпревара на изборите догодина
19 Юни 2015, Петък


След бившата първа дама Хилари Клинтън и издънката на рода Буш, в надпреварата се впусна и милиардерът Доналд Тръмп


Очертава се оспорвана борба между кандидатите за стопани на Белия дом.
В  сряда и американският милиардер Доналд Тръмп официално обяви намерението си да се включи в президентската надпревара на изборите през 2016 г. в САЩ, явявайки се по този начин 12-я кандидат на Републиканската партия.
Изявлението си 69-годишният бизнесмен направи по време на среща със свои симпатизанти в нюйоркския небостъргач „Тръмп тауър“, извисяващ се на Пето авеню в Манхатън.

„Нужен ни е някой, който да възроди марката „Съединени американски щати“ и отново да ги направи велики. Трябва ни човек, който в прекия смисъл на думите да направи отново страната ни велика. И ние можем да направим това. Обичам живота си. Имам забележително семейство. През целия си живот съм слушал, че истински успелият човек никога не може да изгуби избори за държавна длъжност. И сега именно такъв човек трябва да дойде на власт“ - заяви строителният магнат, прочут с веригата си от хотели, голф игрища и други имоти. Той е популярен и като водещ на телевизионното риалити шоу „Стажантът“. „Форбс“ оценява състоянието му на 4,1 милиарда долара, но самият Тръмп твърди, че активите му надхвърлят 9 милиарда в американска валута.

На срещата, на която той обявява кандидатурата си за президент, е присъствало цялото му семейство, като реч е държала и дъщеря му. Медиите цитират нейната иронична забележка, че баща й е „пълна противоположност на класическия термин „политическа коректност“. Както самата тя се изразява: „Той винаги говори това, което мисли, и мисли това, което говори“.
От информациите става ясно, че в речта си именитият й родител е отправил обвинения към Мексико, че изпраща в САЩ изнасилвачи и други престъпници. „Изпращат ни хора с много проблеми... Допускам, че част от тях са добри хора, но аз разговарям с граничари и те ми казват какви хора идват в страната ни", заявил Тръмп.

В края на словото си той изразил съжалението си, че „американската мечта е мъртва“, обещавайки да я възкреси чрез своята избирателна кампания. В нея милиардерът смята да акцентира на проблемите в икономиката, създаването на работни места и налагането на по-строга политика по отношение на Китай и Саудитска Арабия, отбелязва агенция „Блумбърг“.
Към силните страни на Тръмп журналистите отнасят неговата международна известност, способност да интригува и изтръгва възторзи от американската публика, властта му над средствата за масова информация и огромното му влияние над тях, целеустремеността му и увереността в собствените си сили.

От друга страна, изданието отбелязва, че за постигането на победа на него не му достига политически опит, знания по въпросите на националната сигурност, добре обмислени последователни политически възгледи и доверието на народа, който не възприема амбициите му като сериозна заявка за участие в президентската гонка.
Девиз на избирателната кампания на мастития бизнесмен ще е фразата „Отново да направим Америка велика“!
Припомняме, че Тръмп заяви президентските си амбиции още през 2011 г., но се отказа от надпреварата за Белия дом, тъй като не бе готов да изостави бизнеса си. В началото на 2014 г. отново напомни за тези свои намерения, към които пак се върна през февруари тази година.

До официалното обявяване на участието си в изборите предприемачът действаше от свое име. В рамките на създаването на изборния си щаб, той вече проведе няколко срещи в различни щати с цел да си осигури подкрепа от разни политически дейци.
Въпросът, който си задават политическите анализатори, е ще успее ли обаче милиардерът да убеди републиканците в състоятелността на своята кандидатура. Както американската преса отбелязва, възприемането му като бизнесмен и шоумен, известен със своята екстравагантност, помрачава политическите му перспективи.

Бившият съветник на републиканеца Мит Ромни – адвокат Томас Рат, който по-рано се отказа от участието си в надпреварата за Белия дом, отбелязва, че борбата за президентския пост „не е седмично шоу“, така че шансовете на Тръмп са „доста умозрителни“.
Причините милиардерът да вземе решението си да издигне своята кандидатура за изборите са доста тривиални. По думите на самия претендент страната имала множество проблеми, нейният международен авторитет бил спаднал и вина за това носел настоящият президент на САЩ.

Това, впрочем, не са първите нападки срещу Барак Обама от страна на Доналд Тръмп. На изборите през 2008 г. магнатът подкрепяше неговия конкурент Джон Маккейн.
Засега социологически проучвания на сайта „Риъл клиър политикс“ му отреждат подкрепа от 3,6 процента. В проучването на „Ройтерс“ и „Ипсос“ за 13-те републиканци, които са обявили кандидатурата си или вероятно ще го направят, той се нарежда на 12-о място. Други изследвания показват, че повече от 50% от американците никога не биха си помислили да гласуват за Тръмп.

Анкетата на „Ипсос“ е оглавявана от Джеб Буш, който обяви в понеделник в Маями кандидатурата си за поста, заеман преди това от неговия брат и от баща му. Той е и фаворит на републиканския елит. От 1999 г. до 2007 г. издънката на прословутата фамилия заемаше губернаторското кресло в щата Флорида.
При огласяването на плановете си да участва в борбата за Белия дом политикът заяви: „Сега САЩ се движат по много лош курс и пред всички нас стои въпросът какво да правим по-нататък? Аз реших какво ще правя – ще се боря за поста президент на Съединените щати“.

В президентската надпревара се включиха и няколко американски сенатори, сред които Марко Рубио от Флорида, Тед Круз от Тексас и Ренд Пол  от Кентъки, както и бившите губернатори на Ню Йорк Джорд Патаки и на щата Арканзас Майк Хакаби. Други републиканци, които се впускат в битката за най-висшия държавен пост, са неврохирургът Бен Карлсон, бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторум и ексшефът на компанията „Хюлет Пакард“ Карли Фиорина. 

В лагера на демократите президентски амбиции са заявили някогашните губернатори на Род Айлънд Линкълн Цефи и на щата Мериленд Мартин О`Майли. Независимият сенатор от Върмънт Бернард Сандерс, който формално не принадлежи към никоя партия, също обяви, че има претенции да бъде издигнат за кандидат-президент от средите на Демократическата партия. Но сред всички претенденти на демократите най-категорично доминира Хилари Клинтън, която в края на миналата седмица проведе в Ню Йорк първия си голям предизборен митинг.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през следващата година. По закон в тях няма да може да участва настоящият държавен глава Барак Обама. Вече е ясно, че той подкрепя кандидатурата на Хилари Клинтън. В случай че бившата първа дама победи, тя ще стане първата жена президент на Съединените щати.


Бившият държавен секретар Хилари Клинтън е фаворитът на демократите Своите планове да се включи в борбата за поста президент на САЩ заяви и дългогодишният губернатор на Флорида Джеб Буш

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки