Крадци ограбват реколтата на българските стопани


Крадци ограбват реколтата на българските стопани
16 Юни 2015, Вторник


Бандитите задигат трактори и комбайни, нужна е селска полиция, смятат в Асоциацията на българските села


Около 20% от реколтата на българските стопани се ограбва всяка година още преди производителите да успеят да я реализират. Краде се не само селскостопанска продукция, но и техника като трактори, комбайни, редосеялки, съобщиха от Асоциацията на българските села (АБС). Тази седмица те организираха дебат между различни институции за това как да се осигури закрила и сигурност на хората в селата.

Отдавна имаме идея за създаване на селска полиция, коментира председателят на АБС Борислав Борисов. Той настоя МВР да прилага ефективни охранителни мерки в селата, а по думите му, специализираното звено трябва да се създаде по модела на вече съществуващи охранителни структури като тези във Великобритания и Румъния.
„Трябва да намерим механизъм за по-ефективно опазване на селскостопанската продукция“, съгласи се министърът на земеделието Десислава Танева, която също бе поканена за участие в срещата.

Танева обаче призна, че съществуващият в момента Закон за опазване на селскостопанското имущество е толкова архаичен, че на практика нормите му не могат да се прилагат. Тя увери участниците в дебата, че аграрното министерство ще предприеме законодателна инициатива за ново поземлено законодателство, но не се ангажира с идеята за създаване на селска полиция.

„По закон, като министерство, ние нямаме възможност да създадем такова звено. Така стои въпросът и при колегите в МВР. Но в същото време всички ние разбираме, че трябва да се търси модел за подобряване ефективността на опазването на селскостопанското имущество", обясни Танева.
Че Министерството на вътрешните работи не може да се натовари със създаването на селска полиция потвърди и Георги Крумов от Главна дирекция „Полиция". По думите му, това „като пряк ангажимент на МВР не може да стане, тъй като се иска един определен ресурс, време за обучение на състава, което на този етап не виждам как може да стане в близките 6 месеца, дори година".

Според министър Танева, за да се търси ефективен резултат в охраната, трябва да има модел от съвместни действия на общинска полиция, кметовете и Министерство на вътрешните работи.
"Заедно с МВР имаме подписано споразумение за опазване на реколтата. Те винаги са откликвали, когато трябва да се решават проблеми, свързани с нашия сектор, но за по-ефективна защита на земеделските стопани трябва да се включат и общините“, подчерта министър Танева.

Тя припомни, че по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. общините могат да кандидатстват за изграждане на система за видеонаблюдение. „Това обаче не е мярката, която може да реши проблема с опазването на реколтата, защото записите се гледат на следващия ден,  а не в момента на извършване на деянието“, каза още министърът.
Неефективна се оказа и програмата за безработни, по която през 2012 г. 5000 души, останали без работа, трябваше да участват в охранителни групи за опазване на площите с царевица, жито, картофи, слънчоглед, зеленчуци и лозя.

Над 3 милиона лева от бюджета бяха отпуснати по програмата и насочени към селата в районите на Сливен, Добрич, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Видин. Идеята бе заетите по програмата да минат инструктаж в МВР, но без да носят оръжие и да действат под надзора на местните полицейски управления.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анонимен читател
16.06.2015 17:15:37
0
0
Харесвам идеите на правителството да има групи от надеждни мъже,към МВР,които без оръжие с униформи и радиостанции по 4-5 човека да патрулират през дена и ноща по полето в селата и малките градове и да пазат реколтата от земеделска продукция от личности,които искат да крадат.Във всяко селско поле да минава в помощ на тези охранители патрул от РПУ...[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки