Коварна ваксинация съсипа живота на момиче


Коварна ваксинация съсипа живота на момиче
Лили (в гръб) и майка й Анна Медарова не спират да се надяват на чудо
12 Юни 2015, Петък


Майката на прикованата от две години на инвалидна количка 15-годишна Лили от Самоводене вече няма откъде да осигури пари за лечението й

Автор: Здравка Маслянкова Снимки: Авторът

На 27 юли едно българско момиче ще стане на 15 години. То живее във великотърновското село Самоводене с майка си Анна Медарова и болната си баба. Казва се Лилия Христова. На 13 юни заминава за Ватикана, за да търси лекарска помощ за съсипаното си здраве.
Драмата й започва седмица след като навършва 13 години. Бабата на момичето по бащина линия страда от рак на гърдата, а майка му има проблеми с яйчниците.

Затова семейството се съгласява на девойката да бъде поставена безплатната ваксина „Церварикс AHPVA121BD", която е предназначена за предпазване от рак на шийката на матката. Ваксинацията е направена от личния лекар в Самоводене. Никой и дума на обелва за евентуални странични реакции, които при Лили се оказват пагубни.
Точно седмица след инжектирането по главата на красивото момиче се появяват множество рани. Ваксината отключва мощно автоимунно заболяване, известно като грануломатоза на Вегенер.

В началото лекарите не успяват да разберат добре какво и защо се случва. Кортикостероидите, с които лекуват Лили, усложняват състоянието й. Поразени са белите дробове, развива се ювенилен артрит и костите се чупят лесно, отключват се диабет, глаукома, хипертония, проблеми с жлъчката. Девойката напълнява рязко, холестеролът й скача до небесата, развива и синдром на Къшинг. Стига се до там всеки ден да се налага да приема по 14 таблетки.

На 16 септември 2014 г. Лилия Христова е освидетелствана от ТЕЛК към Университетската болница „Св. Ана" в София. Експертното решение определя, че степента на увреждането й е 88% и се нуждае от чужда помощ. С много ходене по мъките наскоро майката бива одобрена за личен асистент на дъщеря си.  
Единственото лекарство, което може да стопира автоимунното заболяване на Лили, е „Вифенд“. Детската университетска болница „Проф. Иван Митев" в София осигурява първия прием чрез система от венозни вливания. Нужни са 3500 лева за втори прием. Лили ги получава от „Българската Коледа" през април тази година.

Но след радостта от видимия ефект идва поредното изпитание – ако няма продължаваща и поддържаща терапия с медикамента, усилията остават напразни.
„В зависимост от състоянието й, на месец за лекарства и хранителни добавки ни трябват допълнително между 200 и 500 лева", разказва майката Анна Медарова. За да не прекара живота си в болница, се налага дъщеря й да мине на таблетките от лекарството, но в  България този медикамент не може да се намери.

Една санитарка намира лекарството в Гърция, но няма документи и фактури за него. А те са нужни, за да се разкрие дарителска банкова сметка на името на детето.
Една опаковка от лекарството стига за 14 дена. На месец това прави по 2100-2200 лева.
Сега Анна Медарова се надява, че след предстоящия преглед от италианския професор във Ватикана ще може да си осигури всички документи и рецепти, които й трябват, за да може да открие дарителска сметка, защото вече няма откъде да си осигурява пари за лечението на дъщеря си.  

Условията, в които Лили живее, са изключително трудни. Къщата на баба й в Самоводене е разположена на много стръмен баир. За да излезе от нея и после да се прибере в дома си, момичето трябва да преодолее множество стъпала, което е невъзможно да направи с инвалидната си количка. Затова минава през имота на съседите си през една полянка. И през тревата е трудно да се придвижва, но все пак успява да излезе навън и да не е като затворник.

Момичето се нуждае от рехабилитация, но колкото и куриозно да звучи, се оказва, че няма кой да предпише точно какъв вид масажи и процедури трябва да се правят.
Допреди да се разболее Лили е отличничка в училище. След фаталната ваксина едва успява да изкара 7 клас. Преди няколко дена завърши осми клас, но по индивидуален план. Въпреки трудностите, тя иска да учи. „Мечтата ми е да се запиша за рехабилитатор в Хуманитарната гимназия във Велико Търново. Дано добри хора ни помогнат да си намерим квартира в града, за да ни е по-лесно и за ученето, и за изследванията, и за лечението", не губи надежда и присъствие на духа девойката.

Майка й споделя, че лекуващият лекар на Лили в София – доц. Михайлова, е поискала среща с представителите в България на производителя на ваксината „ГлаксоСмитКлайн". По думите й те отказали категорично да поемат отговорност.
„Обадиха ми се по телефона и заявиха: „Търси си други начини да си лекуваш детето. Събирай си средства, не чакай на нас" – разочаровано обяснява тя. 

„Не търся възмездие, искам само производителят на ваксината да поеме финансовата си отговорност и да осигури качествено и адекватно лечение на дъщеря ми“ – категорична е майката. С помощта на Центъра за обществена подкрепа тя наема през март великотърновските адвокати Илиян Байчев и Борислав Борисов. Събраните от тях материали вече са внесени в Районната прокуратура в старопрестолния град. За съжаление обаче няма медицински документ, който категорично да доказва, че тежкото здравословно състояние на Лили е в резултат на ваксинацията.

„По време на досъдебното производство е направена петорна медицинска експертиза, която сочи, че има увреда, но тя не е изцяло дължима на ваксината. От прокуратурата зависи дали ще бъде образувано съдебно дело или не. Ако стигнем до дело, по българското законодателство не може да се търси наказателна отговорност от производителя на ваксината. Наказателното производство може да бъде срещу лекаря в Самоводене, който е поставил ваксината, а също и за телесна повреда срещу Министерството на здравеопазването, което разпространява безплатно ваксините „Церварикс".

От производителя „ГлаксоСмитКлайн" по гражданско-правен ред може да се иска парично обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди, но не и наказателна отговорност" – уточнява адвокат Борислав Борисов, който се надява на извънсъдебно споразумение.
Според статистика на Световната здравна организация болестта на Вегенер се среща веднъж на 100 хиляди души и не се лекува напълно. При правилно лечение настъпва дългогодишна ремисия.

Всеки, който желае да помогне на Лили, може да се свърже с Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново на тел. 0885 999 546.


Инвалидната количка и буренясалата пътека през съседски двор в Самоводене са неизбежна част от ежедневието на момичето

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Бай Иван
26.09.2015 13:22:14
0
0
Жалко за момичето!

Да не се забравя - всичко безплатно излиза винаги много скъпо.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки