Луди пари се харчат за интеграция на ромите


Луди пари се харчат за интеграция на ромите
Освен по рекламните табла, по нищо не личи, че са похарчени милиони за ромската интеграция
12 Юни 2015, Петък


Те упорито обаче не се интегрират

Автор: Яна Славянска

Още преди да влезем в голямото европейско семейство, у нас започнаха да се наливат пари за т. нар. интеграция на ромите. Само по предприсъединителната програма ФАР за това мероприятие са похарчени 40 милиона евро. Още 20 милиона от общоевропейската валута, получени като заем от Европейската банка за развитие, са били инвестирани в началото на века за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик.

Безспирният поток с финансиране на ромската интеграция става още по-пълноводен, след като ставаме члена на Европейския съюз. Тогава в него, освен пари от ЕС, за целта потичат и средства, давани ни от различни международни организации и външни донори. Само по схемата „Интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в образователната система” са изразходвани 22,2 млн. лв.

Справка на Министерството на труда и социалната политика, оповестена тези дни, показва, че във връзка с изпълнението на поетите ангажименти по международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.”. Министерство на регионалното развитие и благоустройството е трябвало да инвестира и 1,26 млрд. лева за подобряване на жилищните условия на ромите. Само че тези средства не са били осигурени, оплака се жално социалният министър Ивайло Калфин. Той е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Забележително е, че може да нямаме национална стратегия по много жизненоважни аспекти от обществения живот на страната ни, но пък имаме национална стратегия за интегриране на ромите, която е приета за периода 2012 – 2020 г.
Въпреки нея обаче и въпреки хилядите инициативи в рамките на наскоро приключилото Десетилетие на ромското включване (каквото и ще рече това), продължаваме да сме свидетели на никнещи като гъби след дъжд ромски гета, където
цари тотална нищета, а в самите махали се плодят не само циганета, но и незаконни постройки, престъпност и зарази.

Но ако слушаме министъра, той отчита позитивна статистика. В интервю за „Дневник“ преди дни Калфин изтъкна, че „за последните 10 години например 220 000 роми са се включили в програми или са започнали работа, има програми за настаняване, при които на около 9000 души е било помогнато да бъдат настанени и така нататък“.
А през новия програмен период по ОП „Развитие на човешките ресурси” се предвижда за „социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите” да бъдат разходвани около 130 000 000 лв., като от тези пари ще се възползват... 19 380 лица от ромски произход.

Туй прави по 6500 лв. на калпак, които ще бъдат похарчени за „подобряване на достъпа до заетост, образование, социални и здравни услуги и възможност за преодоляване на негативните стереотипи“ (каквото и да значи това).
Апропо, Калфин цитира данни от  различни доклади по междинни оценки и анализи отпреди 2-3 години, според които финансовите интервенции имали положителен ефект върху образоваността, здравната култура и цялостната интеграция на ромите. Само дето статистиката сочи задълбочаване на негативната тенденция ромчетата да отпадат от училище – това се случва с 23 % от тях, докато при българчетата процентът е 5,3.

Така че остава да виси въпросът за какво се харчат милионите, отпускани за ромска интеграция – очевидно те никак не са малко, а срещу тях не виждаме нищо да се променя. Иначе за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите са ангажирани едва ли не всички министерства, задължително всички общини трябва да си имат и регионална програма в това отношение, а продължават да се роят и неправителствените организации, които мощно гребат вода от пълноводната река с отпускани за интеграцията пари.

Към администрацията на кабинета съществува дори „Национална контактна точка“, за която ЕК препоръчва в свой доклад за изпълнението през 2014 г. на националните ромски стратегии от държавите членки правомощията й да бъдат подсилени „в кадрово, ресурсно и финансово обезпечаване“.
А кой ще „подсили” българите?!


В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
man
03.10.2016 23:18:44
0
0
Уточнявам, че - Около 2000 година в училище в Русе (в клас "Г"- мисля около 5-ти клас ученици) едно момче (мисля може би от ромски призход с може би мургава кожа (което момче с може би мургава кожа мисля, че е имало по-голяма сестра с може би мургава кожа- която също е учила в това училище) и с лично първо име- мисля започващо с "В") е казвало (без причина) много извратена и садистична заплаха (може би и той не е знаел, какво означават тези думи- поне едната от тях) към някои негови не роми съученици (с бяла кожа)- които никога не са го обиждали, нито са му правили нещо- а тези негови съученици, са се оплакали на своята класна учителка- а тя само е казала на това момче от може би ромски произход да им се извини- и той им се е извинил- видимо без искрено разкаяние. Казвам, че ако се провери с полиграф и т.н ще се види, че написаното от мен е вярно.
2
man
16.01.2016 11:05:31
0
0
Уточнявам, че когато аз писах по-рано, аз имах предвид, - Около 2000 година в училище "Братя Миладинови" в Русе (в клас "Г"- мисля около 5-ти клас ученици) едно момче (от ромски призход с мургава кожа (което момче с мургава кожа мисля, че е имало по-голяма сестра с мургава кожа- която също е учила в това училище) и с лично първо име- мисля започващо с "В") е казвало (без причина) много извратена и садистична заплаха (може би и той не е знаел, какво означават тези думи- поне едната от тях) към някои негови не роми съученици (с бяла кожа)- които никога не са го обиждали, нито са му правили нещо- а тези негови съученици, са се оплакали на своята класна учителка- а тя само е казала на това момче от ромски произход да им се извини- и той им се е извинил- видимо без искрено разкаяние. Може би е възможно, част от аналните изнасилвания (ако наистина е имало или има - такива) в затвори, в семейството и т.н - да се извършват над роми....предполагам, че ако има наистина жени, които да правят (или да са правили) анален и/или орален секс - то те са най-вероятно жени с по-тъмна кожа от ромски произход (и/или други жени с по-тъмен цвят на кожата)- от какъвто е може би част от гей проституцията (и при деца- ако наистина е имало или има- такива) и т.н в Европа и т.н..... Може би е възможно (но аз не знам дали това е вярно) някои от мъжете роми да са правили секс със своите бащи, братя и други мъже роднини. Чел съм, че още преди 15 години (но не знам дали това е вярно), че в негърските държави (може би и при мургавите в Индия и т.н) болните от СПИН са над 50% от населението - и може би е възможно само 20% от мургавите цигани (и мургавите индийци и т.н), негри и т.н да доживяват до 25 годишна възраст, а по-възрастните до 70 годишна възраст, а децата до 10 годишна възраст - а и може би ако част от тях от деца правят анален и орален секс и т.н- то дори останалите живи (включително деца) от тях (а не знам колко от починалите от тях имат шанс да влязат в рая) и част от тях могат да са по-зле (с анално кървене, анално изтичане на изпражнения, сифилис, рак, СПИН и т.н) и от болните бели и монголоидни хора.... Може би е възможно част от хората с по-тъмен цвят на кожите (от деца) да са принуждавани (от родител, роднина и т.н) да правят анален и/или орален секс и/или други извращения, а понякога като големи част от тях - и в затворите (а за тази цел да са наемани роми или други хора с по-тъмна кожа като надзиратели - специално за хората с по-тъмна кожа в затвори, домовете за изоставени деца и т.н), домовете за изоставени деца и т.н - с част от хората с по-тъмен цвят на кожите да се прави това- понякога и между самите тях. Това е само хипотеза..... Аз казвам, че ако се провери с полиграф и т.н ще се види, че написано тук - е вярно.
1
man
21.07.2015 12:59:02
0
0
Аз само ще разкажа нещо. Около 2000 година в училище "Братя Миладинови" в Русе (в клас "Г"- мисля около 5-ти клас ученици) едно момче (от ромски призход с мургава кожа и с лично първо име- мисля започващо с "В") е казвало (без причина) много извратена и садистична заплаха към някои негови не роми съученици (с бяла кожа)- които никога не са го обиждали, нито са му правили нещо- а тези негови съученици, са се оплакали на своята класна учителка- а тя само е казала на това момче от ромски произход да им се извини- и той им се е извинил- видимо без искрено разкаяние. А също знам за случай станал преди около 14-19 години- когато полицай е довел мъж циганин само да се извини на някого- не циганин (и този мъж циганин му се е извинил (видимо не искрено) пред полицая)- но по-късно този мъж циганин пак му е създавал подобни проблеми (за които му се е извинил пред полицая). Един човек ми каза (но аз не знам дали е вярно), че е възможно от 90-те години на 20 век най-вече жени от ромски произход да са хранили своите деца с отпадъци (а може би и да са наричали своите деца от малки- с най-вулгарните думи за пенис, изпражнения и т.н) и да са правили така, че техните синове от ранна възраст да правят секс с предмети и мъжки животни. Мисля, че преди около 4 години български роми бяха арестувани в Франция за това, че са принуждавали своите синове (и под 12 годишна възраст) да бъдат мъжки гей проститутки. Един човек ми каза (но аз не знам дали е вярно), че в живота на повечето роми (по света) няма нищо, добро човешко и нормално (и че повечето роми (по света) живеят по-зле и отвратително и от животните). Аз казвам, че ако се провери с полиграф и т.н ще се види, че написано тук - е вярно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки