„Български искрици” стигнаха и до сънародниците ни в Молдова


„Български искрици” стигнаха и до сънародниците ни в Молдова
Деца от българската общност в Тараклия се включиха в конкурс за рисуване на шевици
12 Юни 2015, Петък


Нетрадиционен кръжок по практическа история възпитава децата в родолюбие

Автор: Пламен Николов

Български искрици” е името на нетрадиционен кръжок по практическа история, с който в Добрич възпитават децата в любов към историята, бита и културата на българския народ.
Засега инициаторите от специализираната в ушиване на народни носии фирма „Българска шевица“ не разчитат на външно финансиране, а всички техни идеи се реализират със собствени сили на екипа на „искриците“, партньорите или на самите участници – децата и техните родители. Помага им и добричкият Регионален исторически музей.

Замисълът е по атрактивен и интересен за малчуганите начин да се обогатят знанията им за миналото на народа ни и да се съхранят вековните ни традиции. Чрез включване в увлекателни за тях дейности подрастващите получават допълнителни знания за българската история. Това е особено важно  не само заради ширещите се бездуховност и нихилизъм, но и заради нелепостите, от които изобилстват съвременните учебници по история, убедени са от екипа на проекта.

Включвайки се в разнообразните работилници, децата получават елементарни познания и умения за обработка на дърво, кожа, текстил. Основната цел е да се възпита у подрастващото поколение чувство на национална принадлежност и гордост, че сме потомци на велик и славен народ.
Началото бе поставено през ноември 2014 г. От тогава всяка неделя ученици на различна възраст от добричките училища посещават Възрожденското училище в етнографския комплекс „Старият Добрич”. Проектът е разработен в три модула – „Средновековна работилница”, „Магията на българската шевица” и „Силата на българското слово” .

Момчетата имат възможност да научат как от естествени материали се изработват стрела, кожена кесия, щит, шапка, терлици, колан с тока, средновековни играчки. Малките дами пък придобиват умения в направата на салфетки, карета, книгоразделители, мини национални костюми, кукли, коланчета и игленици.
В рамките на модула „Силата на българското слово” в края на януари малки таланти от добричкото СОУ „Климент Охридски” представиха комедията „В село Горно нанадолнище” по разкази на Чудомир, като се превъплътиха в персонажите от пъстрия свят на хумориста, пресъздавайки забавни случки от ежедневието в периода между двете световни войни.

Уникалният кръжок по история стигна и до сънародниците ни в Молдова. През май проектът бе представен в Тараклия. Група от 50 деца и техните преподаватели гостуваха на българската общност в молдовския град, която съставлява около 60 процента от местното население. В срещите със своите връстници те видяха как живеещите в чужда държава наши сънародници са успели в продължение на повече от два века да съхранят и пренесат през времето, да предават от поколение на поколение българския дух и традициите на народа ни.

Бесарабските българчета използваха възможността да покажат сръчността и находчивостта си, изработвайки предмети от естествени материали.
Проектът “Български искрици” ще бъде възобновен през следващата учебна година. Освен добричкия музей, активно в реализиране на дейностите и обогатяването знанията на децата се включват и възстановчиците от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”. Екипът на проекта се надява на по-активно съдействие, а защо не и на финансиране от Община Добрич.


Малките таланти се превъплътиха в Чудомировите герои в комедията „В село Горно Нанадолнище”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки