Срещу кого се води дело за неизплатена рента


04 Юни 2015, Четвъртък


Бях член на земеделска кооперация „Агрокласик“ в село Трънчовица, Плевенска област. От ръководството на кооперацията, начело с председателя Евгени Тонков,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

не ми бе изплатена рентата за 2001, 2004, 2005, 2006 и 2007 г. с мотива, че моята земя, представляваща 8 декара лозе според скицата, издадена от местната Поземлена комисия, имала статут на „изоставена земя“.
Въпреки това, през целия този период от земята редовно се добиваше гроздова реколта. През 2007 г. кооперацията, вследствие на лошото ръководство и изпълнително дело, заведено от Агенцията за държавни вземания, бе закрита. Две години след това заведох искове в Плевенската районна прокуратура.
На делото се явих без адвокатска защита и въпреки че кметът на Трънчовица Блажо Николов свидетелства в моя полза, с решение на Районния съд 28/15.03.2011 г. загубих делото и бях осъден да заплатя разноските.
Окръжният съд отмени решението и постанови, че съдебните искове трябва да се пренасочат срещу земеделската кооперация, а не срещу председателя й. Аз обаче препотвърдих исковете към Евгени Танков и Плевенският окръжен съд образува ново въззивно дело и излезе с Определение на 11 юли 2012 г., с което оправдава председателя Танков.
В него се казва, че „кооперацията не провежда редовни заседания от 2009 г. насам и поради това няма данни за извършено престъпление“. Окръжният съд постанови в решението си, че ответникът има право да изключи 8 декара собственост на взискателя от общата земя на кооперация „Агрокласик“.
Съдията застава на страната на председателя на кооперацията като твърди в Решението от 15 март 2011 г., че „няма достатъчно данни за престъпление“.
Скоро след това моят адвокат Людмил Чочев отказа да ме представлява без причина, за което сезирах Висшия адвокатски съвет, но без резултат.
Досега от 2001 г. съм претърпял над 15 хиляди лева финансови загуби. Възможно ли е въпреки решенията на Плевенския районен и окръжен съд да ми бъде изплатена законната рента от моята земя?
Никола Караджов, София

От изложеното от вас става ясно следното:
Завели сте граждански дела срещу председателя на кооперацията, в която сте членували, за неизплатени плащания за рента през 2001, 2004, 2005, 2006 и 2007г. Не сте ползвали адвокатска защита и резонно сте загубили делата.
Правилно Окръжният съд ви е указал, че е следвало да насочите исковете си срещу кооперацията, която е юридическо лице и следователно субект на правото.

Председателят на кооперацията единствено я представлява, но не би следвало да отговаря за задълженията й. Безспорно е също така, че няма данни за извършено престъпление, тъй като отношенията ви са гражданскоправни.
Следва да имате предвид, че след като досега не сте завели дело срещу кооперацията, която е длъжникът във вашия случай, петгодишната погасителна давност е изтекла за претендираните от вас плащания за рента.

Следователно към този момент няма как да ви бъде изплатена рентата за съответните години, още повече, че видно от изложеното явно кооперацията е в ликвидация.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки