Приемът по мярка „Млад фермер“ започва през юни


Приемът по мярка „Млад фермер“ започва през юни
02 Юни 2015, Вторник


Приемът по мярка "Млад фермер", която в новата ПРСР е формулирана като  „Стартова помощ за млади земеделски производители”, ще започне в края на месец юни тази година.


Индикативният бюджет е около 35 млн. евро или половината от ресурса по мярката. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.
Според приетите вече критерии за класиране на проектите най-много точки ще бъдат начислявани за животновъдство, плодове и зеленчуци и биопроизводство. Кандидатите, които са със средно или висше образование със земеделска насоченост, също ще получават допълнителни точки.

Разкриването на нови работни места е важен приоритет на Програмата за развитие на селските райони. Затова и проектите на младите фермери, които създават заетост, ще получават допълнителни точки. Минималният брой точки, които ще бъдат необходими за допускане на проектите за оценка, е 10.
Грудев допълни, че след "Млад фермер" земеделските производители ще могат да кандидатстват до края на годината и по подмярка 4.1.

„Инвестиции в земеделските стопанства”. Ще има също така първи прием по подмярка 4.2 „Инвестиции в маркетинг/преработка на земеделска продукция”. На 14 април бе отворена за пръв път мярката за инвестиции във фермите, а подаването на заявленията е до 8 юни включително. Според министерството обаче заявленията за субсидиране надхвърлят чувствително предвидения бюджет, което означава, че ще се извърши класация на проектите, като част от заявленията няма да бъдат одобрени.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки