В отговор на вашите въпроси


28 Май 2015, Четвъртък


Интересувам се има ли изпитани народни рецепти за лечение на високо кръвно налягане.
Мария Спасова, Свиленград; Паско Пасков, Аксаково, обл. Варненска



Кръвно налягане е силата, с която сърцето изпраща кръвта в артериите, измервано между фазата на изтласкването й (систолно) и фазата на запълването на сърцето с нова кръв (диастолично). По-високата стойност е систолната.
В кръвоносната система на човека съществуват две системи - за ниско и високо налягане. Към първата спадат артериите, капилярите, вените, дясната сърдечна камера и предсърдие. Системата за високото налягане обхваща артериите на големия кръг на кръвообращението.

Различни са и функциите на двете системи. Тази за ниско налягане представлява резервоар и в нея се намира около 80% от кръвта в човешкото тяло. Задачата на системата за високо налягане е кръвоснабдяването на органите.
В популярен план под израза „кръвно налягане" се разбира силата на напора в артериите от големия кръг на кръвобращение между двете основни фази на работа на сърцето, описани по-горе. Нормално е диастоличното да е в рамките на 60-90 mmHg, а систолното - между 100 и 140 mmHg. Разликата между тях се нарича амплитуда на кръвното налягане.

При констатирано отклонение от цитираните стойности нагоре става дума за хипертония (ненормално високо кръвно налягане) и, обратно, при намалението им - за хипотония. И двете състояния са опасни за здравето на човека, тъй като се нарушава нормалното функциониране на мозъка, бъбреците и другите органи в човешкото тяло.
Кръвното налягане зависи от физическото състояние на сърцето и еластичността на кръвоносните съдове. При организми в млада и средна възраст кръвта се движи в човешкото тяло с усреднена скорост от 6 м/секунда. Във възрастния организъм еластичността на кръвоносните съдове е по-малка и това довежда до удвояването на тази скорост, а оттам и до претоварване на сърцето.

В народната медицина съществуват множество рецепти за лечение на високото и ниското кръвно налягане. Ето някои от тях.

Рецепта 1 (при хипертония и хипотония): Сок от лук се смесва с мед в съотношение 1:1, докато се получи еднородна маса. При повишено кръвно налягане се приема по 1 с.л. 3 пъти на ден 1 час преди храна. При понижено и при заболявания на сърцето се взема по 1 с.л. през 2-3 часа след храна. Курсът на лечение е 2 месеца. При атеросклероза се приема по 1 с.л. 3-4 пъти на ден преди храна.

Рецепта 2 (при хипертония):  На дъното на чаша се слага 1 с.л. царевично брашно и се долива догоре с гореща вода. Оставя се да преседи една нощ. Сутринта на гладно се изпива само течността, без да се разбърква.

Рецепта 3 (при хипертония): Способът е прост, но ефективен при високо кръвно налягане. Хваща се долната част на ушите и енергично 20 пъти се разтягат надолу. Същото се прави и с горната част на ушната раковина, но този път опънът е нагоре. Средната част също 20 пъти се разтяга назад. Накрая с пръстите ушите се разтриват 20 пъти по часовниковата стрелка и толкова на обратно. Въпреки че тази рецепта се приема с ирония, много хора, прилагали я върху себе си, твърдят, че действа безотказно и веднага.

Рецепта 4 (при хипотония): Смесват се 200 мл зехтин с медицински спирт, разреден до 40 градуса (или водка, или ракия). От сместа се пие по 50 мл 3 – 4 пъти на ден в продължение на 3-4 седмици.

Рецепта 5 (за нормализиране на кръвното налягане, за укрепване на сърдечния мускул и снижаване нивото на лошия холестерол в кръвта): 50 г нечистен, но добре измит овес се залива с 500 мл вода и се слага да кипне. След това се оставя да престои 3-4 часа. Наситняват се около 70 г корени от бял оман и се заливат с овесената настойка. Получената смес отново се слага да кипне и после се оставя за 2 часа. Прецежда се и се прибавя 30 г мед. Разбърква се добре и се пие по 1/3 ч.ч. от отварата 2-3 пъти на ден преди храна в течение на две седмици.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки