Миналото на Ахтопол – като в антична трагедия


Миналото на Ахтопол – като в антична трагедия
Литография на Ахтопол с пристанището в южния залив. Най-вероятно тя представя „заминаването“ на гърците през 1914 г. Снимка: ДА „Черноморска Странджа“
13 Май 2015, Сряда


През април-май 1876 г. българите набързо организират Априлското въстание, което бързо след избухването си бива потушено.

Автор: д-р Атанас Орачев

Под силния натиск на европейското обществено мнение, което е възмутено от турските жестокости, се свиква Цариградската посланическа конференция. Тя изработва Проект за Органически устав за автономия на Босна, Херцеговина и България.
Проектът на Цариградската конференция обаче е отхвърлен и през април 1877 г. Русия бърза да обяви война на Турция. Провеждат се и руско-гръцки преговори, на които гръцкото правителство иска безусловното присъединяване към Гърция на Крит, Епир и Тесалия. Русия трябвало да определи и разделителната линия между гърци и славяни на Балканите.

Всъщност официално са предявени гръцките претенции към почти целите историко-географски области Македония и Тракия, където – с изключение на крайбрежията, преобладава население с българско самосъзнание.
На 19 февруари (3 март нов стил) 1878 г. е сключен прелиминарен (предварителен) руско-турски мирен договор – Санстефанският. Ахтопол попада в българските предели, но посочените в договора териториални единици не отговарят на вече официално подписаните от Русия международни договорености. Под председателството на Бисмарк се открива конгрес на тогавашните Велики сили. Той завършва с подписването на т. нар. Берлински договор, чрез който териториите на България са орязани така, че Ахтопол остава под турско владичество.

Решенията на Берлинския конгрес изострят отношенията между всички балкански държави и засилват териториалните апетити на Гърция, Сърбия и Румъния. Те имат антибългарска подложка, защото в останалите под турска власт територии на Тракия и Македония преобладава население с българско самосъзнание.
Така през първата четвърт на ХХ век ферментацията на национални идентичности в утвърждаващите се на Балканския полуостров държавни структури изостря до краен предел конфликтните зони и очертава враждебните стратегии на националните елити и във външната политика, и в религиозните борби: те целят да разграждат, да потискат и да манипулират българското народностно самосъзнание.

В резултат след Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война масовите миграционни вълни предопределят дълговата политика не само на България, но и на другите балкански държави и заради бежанските заеми. Тук икономическо и етническо здраво се преплитат и добрите примери са именно масовите тракийски бежански потоци към България след Балканските войни (1912-1913) и след Първата световна война (1914-1918).

Трагичните процеси засягат и Странджанското крайбрежие, понеже през септември 1913 г. към Царство България са присъединени земите между Китен и Резово. Те задвижват идващото от Южна Странджа българско население и дават поводи за етнически търкания и с решилите да останат в Ахтопол, и с подготвящите се да се изселят негови гръцки жители.

Заминаването на гърците от Ахтопол закъснява спрямо българското преселване и се извършва организирано през юли 1914 г. За целта са наети четири парахода и двадесет гемии, което позволява на изселниците да изнесат своето ценно движимо имущество и парични спестявания.
По правило точно обратното се случва с българските бежанци. През септември 1913 г. - след като полските работи са приключили и леколтата е прибрана, турски конни отряди обкръжават българските села във Визенско, Лозенградско, Мидийско и Малкотърновско. На всяко едно от тях са дадени броени дни, а понякога и само часове, в които да напуснат родните си огнища.

Съгласно преброяването през 1915 г. в Ахтопол са се установили 129 български семейства от Яна, Бунар хисар, Цикнихор, Блаца, Пенека, Кору дере, Чонгора, Камила, Серген, Маджура, Колибите и Малък Самоков. Българските бежанци са земеделци и скотовъди и попадат в непривична за тях градска среда с хилядолетни традиции в търговия, риболов, корабостроеене, корабоплаване и свързаните с тях занаяти.
По правило те идват с оскъдна покъщина и по някоя и друга турска лира, с която само на първо време са могли да посрещат насъщните си нужди. Същевременно – понеже гърците още обитават родните си домове – те са принудени да живеят в необитаеми къщи или да си строят землянки и колиби.

Ахтопол губи и своето дотогавашно административно деление за сметка на Царево. Причините са комплексни, но решаващ изглежда демографският фактор. Според наличните архивни документи най-много семейства са настанени тъкмо в Царево – 420.
Скоро след като новодошлите се настаняват в напусналите гръцки къщи, градът бива изпепелен от страховит пожар. Огънят лумва на 18 октомври 1918 г. в общинската сграда и за виновници се посочват кметът Бабаков и комендантът капитан Серафимов, които били целели да унищожат общинските архиви, за да прикриели свои злоупотреби от грозящата ги ревизия.

Според друга версия тук била задействана гръцка завера в отговор на заканата „Нашият Агатопол няма да го оставим на българите такъв, какъвто е“, която се открива в писанията на ахтополския изселник П. Хаджигергиос.
Само за една ужасяваща нощ градът става на пепел. Оцеляват едва тридесетина къщи, а от глад и болести през тежката зима умират 51 човека.
Страданията обаче солидализират българската общност. Лека-полека се възстановява традиционното въглищарство и дърводобив и през 1927 г. новите ахтополци се организират в печелившата Горска кооперация „Гранит“.

Съумяват да развият и риболовството, което започва да дава сносен поминък на довчерашните странджански селяни. През 1930 г. и новоизлюпените рибари се организират в Риболовна кооперация, която по-късно е именувана „Цар Борис ІІІ“. Първоначално членовете й арендуват таляна при Синеморец, а през 1932 г. закупуват таляна „Ахтото“. След две години кооперацията реализира такива печалби от продажбата на риба, че се сдобива за 140 000 златни лева с кораба „Перун“.
Нещата тръгват да се влошават след 1944 г. Същевременно територията попада в строго охранявана гранична област и почти всички дотогавашни стопански дейности лека-полека затихват.
Откъс от книгата „Блаженият град Ахтопол/Агатополис“


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки