Изграждане на калкан без разрешение на съседите


Изграждане на калкан без разрешение на съседите
07 Май 2015, Четвъртък


Има издадено разрешение за строеж през 2011 г. на името на моя съсед на свързано застрояване за еднофамилна къща.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Съседът сега е започнал реални строителни дейности, като даже е премахнал оградата между двата имота. От около година съм собственик на единия и не съм давал съгласие за изграждане на калкан. Предполагам, че би трябвало предишният собственик да е дал такова съгласие, за да се издаде строително разрешение.
В този случай при влязло в сила разрешение за строеж, при положение че като нов собственик на засегнатия имот не съм съгласен с калкана, може ли да се направи нещо?


Начинът на застрояване - свободно или свързано, както и характерът на застрояване - ниско, средно или високо, се определя с подробния устройствен план (ПУП) и плана за застрояване (ПЗ). Само за ниско свързано застрояване се изисква съгласието на съседа според чл. 21, ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), за средното и високо застрояване подобно изискване за даване на съгласие не съществува.

Следва да имате предвид, че  съгласно §6, ал. 1, изр. 2 от преходните разпоредиби на ЗУТ подробните градоустройствени планове от времето на отменения Закона за териториално и селищно устройство (ЗТСУ) са запазили действието си и при ЗУТ, така че не е изключено на вашия съсед да му е разрешено да строи на калкан по запазил действието си план още от времето на ЗТСУ. Това, че сте нов собственик е без значение в случая, защото начинът и характера на застрояване е технико-устройствен режим и няма отношение към собствеността.

Дори планът да е одобрен при действието на ЗУТ и да е предвидено ниско по характер и свързано по начин застрояване, след като предишният собственик е дал съгласието си по чл. 21, ал. 5 от ЗУТ, вие сте си купил имот при заварено положение и ще трябва да се съобразите с начина, по който е вече разрешено на съседа ви да строи, т.е. на калкан.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки