България сама ще решава да се влагат ли ГМО в храни и фуражи


България сама ще решава да се влагат ли ГМО в храни и фуражи
05 Май 2015, Вторник


Европейската комисия дава зелена светлина на страните от ЕС сами да решават за употребата на ГМО в храни и фуражи. Това означава, че българските власти


сами ще могат да решават дали това да става или не. Според становището на Еврокомисията промените се правят, за да се даде по-голямо право на глас на националните правителства за употребата на разрешени в Европейския съюз ГМО.
„Радвам се, че изпълнихме един от важните ангажименти, поети от ЕК, като преразгледахме законодателството. Комисията изслуша опасенията на много европейски граждани, отразени в мненията на техните правителства“, заяви комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Съществуващата в момента система за разрешаване на ГМО, основана на науката и на правилата за етикетиране, няма да бъде изменяна, подчертават от ЕК. Това, което ще се промени, е, че след като даден ГМО бъде разрешен за отглеждане като храна или фураж в Европа, страните членки ще имат възможността да не позволят употребата му в своята хранителна верига. Законодателното предложение ще бъде изпратено на Европейския парламент.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки