Властите и експертите в задочен спор за свлачищата


01 Май 2015, Петък


Експертите от минно-геоложкия университет, изготвили доклад и становище за свлачищата край Кърджали по поръчка на общината,

Автор: Десант

влязоха в задочен спор с премиера Бойко Борисов за това как да бъдат спасени жителите на най-застрашените от природните сили села в тази част на Родопите. Припомняме, че дъждовете и снежното бедствие през март оставиха без дом десетки хора, мнозина други са пред евакуация под страх, че къщите им ще се сринат върху тях.

Преди дни, по време на визитата си в района, премиерът Бойко Борисов постави под съмнение успеха на евентуалното изграждане на подпорни стени и дренажни системи в селата Сипей и Енчец. Запитан държавата ще финансира ли укрепването на свлачищата в най-засегнатите села в Кърджалийско, той заяви, че са му потребни категорични гаранции за качеството на проектите.

„Говорим за над 9 млн. лева – да направим стена с тях и след година тя да тръгне надолу не си струва. То самото име на селото – Сипей, значи, че къщите са градени върху сипей. За тези пари ще направя блок в Кърджали, дето ще е обзаведен по най-добрия начин и ще живеят прекрасно. Ако минно-геоложките специалисти ми гарантират, че като изсипем 9 млн. за една подпорна стена за 20 къщи, тя ще е стабилна, ще сложим парите, ще ги търся“, заяви от първо лице премиерът.

Той намекна, че постройките са незаконни и отправи упреци към собствениците им заради необмисления градеж. „Като се строи къща, първо се правят необходимите изчисления, проучвания и сондажи. Не сме виновни, че тези къщи са така построени върху свлачище. Ако говорим в парламента за актуализация на бюджета и отпуснем средствата за село Сипей, ще видите още колко други ще излязат напред и ще искат по 9, по 20, по 30 милиона“, категоричен бе Борисов.

Опасните къщи в Енчец са 4, хората са намерили подслон при роднини. Експертите препоръчват спешни допълнителни проучвания и укрепителни дейности за старото свлачище. Освен това са необходими  4 проучвателни сондажа, за да може да се изработи проект за укрепване на свлачището при входа на селото, както и  изграждане на укрепителни съоръжения за пукнатината, врязана в цялата територия.
Разрушената подпорна стена на гребната база на Националната федерация по кану каяк на брега на язовир „Кърджали“ трябва да бъде възстановена, но това е ангажимент на спортното министерство.

Препоръката, която специалистите дават в доклада си за село Невестино, където семействата от трите пострадали къщи отказаха да ги напуснат, е да се направи корекция на дерето и вертикална планировка.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки