Наводненията носят много зарази


Наводненията носят много зарази
Наводненията и пороите може да донесат много зарази
30 Април 2015, Четвъртък


Специалистите твърдят, че влажното и дъждовно време причинява множество болежки и здравословни проблеми.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Кои са най-значимите от тях?
Лальо Борисов,
Враца

Пролетта дойде и донесе нови валежи. А заедно с тях отново възниква опасността от наводнения, които от своя страна, могат да спомогнат за разнасянето на много зарази – хепатит, коремен тиф, бактериална дизентерия...

Вирусен хепатит А

Това заболяване има някои симптоми, по които може да бъде различено от останалите първични вирусни хепатити. Най-често то започва внезапно и остро. Първите признаци са: повишена температура, главоболие, мускулни болки, общо неразположение. За щастие този хепатит протича много леко и бързо. Той не води до развитието на хроничен хепатит или чернодробна цироза.
Инкубационният му период е от 2 до 6 седмици. Предава се по орално-фекален път от човек на човек или чрез замърсена храна, вода и др.

Вирусен хепатит Е

Той също започва леко, но без температура. Наред с необходимите лекарства, на заболелите трябва да се осигурят лек режим на работа и съответната диета.
Диетата е важна. Тя трябва да е богата на белтъчини и въглехидрати, а мазнините силно да се намалят. Допускат се само растително и краве масло, и то в много ограничени количества. От менюто напълно се изключват бульоните, месните супи, сосовете. Отстраняват се и пържените храни.

Неподходящи за това състояние са и богатите на целулоза растения: зеле, цвекло, фасул, грах и леща. В порциона трябва да бъдат широко застъпени лесни за усвояване сладки продукти, съдържащи захароза, фруктоза, глюкоза (мармалади, конфитюри, натурални сиропи и нектари). И, разбира се, трябва да се приемат достатъчно плодове и зеленчуци.

Бактериална дизентерия

Инкубационният период е от 1-2 до 7 дни. Заболяването започва с рязко покачване на температурата, отпадналост, липса на апетит, често гадене, повръщане, болки в корема и болезнени позиви за ходене по голяма нужда, като изпражненията са примесени със слуз и жилки кръв. Профилактиката се състои в спазването на лична и обществена хигиена.

Коремен тиф

Започва бавно, с повишена температура и неработоспособност. Инкубационният период е от 7 до 21 дни. На седмия ден от развитието на заболяването температурата достига до 40 градуса, болният е унесен, отговаря едносрично. По тялото му се появяват червени петна, езикът е обложен, кафеникав, а гърлото – зачервено. Измъчват го главоболие, упорито безсъние, суха и мъчителна кашлица, съпроводена с хрипове и запек. Това състояние протича по-тежко при по-възрастните хора и често е съпроводено с белодробни проблеми.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки