Отглеждане на дини и пъпеши


Отглеждане на дини и пъпеши
28 Април 2015, Вторник


Сеитбата им се провежда в края на април-началото на май, когато температурата на почвата е достигнала 14-15 градуса

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Динята и пъпешът принадлежат към сем. Тиквови (Cucurbitaceаe). Пъпешът е пренесен в Европа през Мала Азия от древните гърци и римляни. Динята произхожда от Централна и Южна Америка. Плодовете на тези култури се отличават с чудесни вкусови качества, съдържат висок процент захари, подходящи са за консумация при редица заболявания (сърдечносъдови, чернодробни, бъбречни и др.).

Условията у нас позволяват тези топлолюбиви и светлолюбиви култури да се отглеждат на много места в полските райони на страната чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад (за ранно полско производство).
Обичайно сеитбата на дините и пъпешите се провежда в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС. Температури под 15оС задържат вегетацията на културите, а стойности под нулата са критични за растенията.

Оптималната температура за развитието на дините и пъпешите е 25-27оС. Температури над 33-34оС при по-продължително задържане влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите, а над 40оС – нарушават трайно асимилационните процеси на растенията.

Дините и пъпешите са взискателни култури. Те се развиват добре на структурни и плодородни почви с неутрална реакция. Тежките и студени почви са неподходящи за отглеждане на бостан. Добри техни предшественици са люцерната, житните и бобовите култури. През есента предвидените за бостан площи се изорават на дълбочина 30-35 см и наторяват с органични (при наличие с 3-5 т/дка оборски тор) и минерални торове (суперфосфат 20-25 кг/дка, калиев фосфат 15-20 кг/дка). През пролетта площта се култивира на дълбочина 10-12 см и бранува.

В личното стопанство на по-малка площ сеитбата на динята и пъпеша се извършва на гнезда с обеззаразени семена. При гнездовата сеитба във всяко гнездо се засяват по 3-4 семена на разстояние 8-9 см едно от друго и на дълбочина 4-5 см. Разстоянието между гнездата в реда обикновено е 50-60 см, а между редовете – 120-150 см. Преди поникване на растенията е желателно наторяване с азотен тор (15-20 кг/дка). След поникване, във фаза 2-3 лист, растенията се прореждат. Във всяко гнездо се оставят по 2 броя.

Към влагата в почвата пъпешът е по-взискателен от динята, тъй като той е с по-слабо развита коренова система. За нормалното развитие на двете култури влагата в коренообитаемия почвен слой трябва да бъде над 70 % от ППВ (пределна полска влагоемност). По време на цъфтежа и наедряване на плодовете водопотреблението на растенията е най-високо и прилагането на подходящ поливен режим е от изключително важно значение за получаване на високи добиви.

През периода на зреене валежите се отразяват неблагоприятно на качеството на плодовете, понижава се съдържанието на захари, кората на дините става по-дебела.
При по-големи колебания в нивото на почвената влага пъпешите масово се напукват. За получаване на по-високи добиви, наред с прилагане на добра агротехника при отглеждането на тези култури, е необходима и навременна растителна защита; борба срещу конкурентната плевелна растителност, срещу икономически най-важните болести: мана, брашнеста мана, антракноза, бактериален пригор.

Причинителят на антракнозата може да бъде пренесен чрез сеитбата на необеззаразени семена. При наличие на заболяването се препоръчва третиране с Антракол 70 ВГ – 0,15% , Дитан М 45 – 0,2% и др. Срещу маната са ефикасни следните фунгициди: Корсейт М ДФ – 0,3%, Алиет Флаш – 0,3%  Проплант – 0,2%, Шампион – 0,15%,  Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15%. Срещу брашнеста мана се препоръчва третиране през 10-12 дни с Флинт макс – 0,02%, Топаз 100ЕК – 0,025%.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки