Евросъюзът обвини „Гугъл“ в злоупотреба с монопол


Евросъюзът  обвини „Гугъл“ в злоупотреба с монопол
17 Април 2015, Петък


Американците пък създават „информационни войски“, които ще се борят с руската пропаганда в социалните мрежи


Европейският съюз обвини в сряда американския технологичен гигант „Гугъл" (Google) в злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара на интернет търсачки. Монополните практики включват фаворизирането на собствените си услуги при резултатите от търсенето в своята интернет търсачка, а също и отклоняване трафика от своите конкуренти.
ЕС обяви също така, че започва отделно разследване и на мобилната операционна система на „Гугъл" - „Андроид", което може да доведе до допълнителни глоби. Въпросният софтуер принуждавал производителите на смартфони да фаворизират услугите и приложенията на компанията.

„В случая с „Гугъл“ аз съм притеснена, че компанията е дала нечестно предимство на собствените си услуги, в нарушение на антимонополните правила на ЕС", заяви еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер и допълни, че ако разследването потвърди опасенията на еврочиновниците, „Гугъл" ще трябва да поеме законовите последствия от това и да промени начина си на работа в Европа.
Европейската комисия разследва практиките на „Гугъл" от 2010 г., след като конкуренти като „Майкрософт" се оплакаха от доминиращата позиция на компанията при интернет търсенето.

От американския технологичен гигант обаче не смятат, че пречат на конкуренцията, а точно обратното. Във вътрешно писмо на „Гугъл" до служителите си се посочва, че конкуренцията била на един клик разстояние.
„Хората могат да използват Bing, Yahoo, Quora, DuckDuckGo и нова вълна от асистенти като Apple Siri и Microsoft Cortana", се изтъква в документа.
До момента компанията не е коментирала официално решението на ЕК.
В случай че компанията бъде призната за нарушител, я заплашва глоба в размер на 6 милиарда долара.

На виртуалното поле тези дни започна и друга офанзива. Във вторник стана ясно, че властите в САЩ създават „информационни войски“, които ще се борят с руската пропаганда в социалните мрежи „Одноклассники", „ВКонтакте", а също и в рускоезичните сегменти на „Фейсбук“ и „Туитър“. Заявката за това е подадена в американския конгрес през миналия месец и е публикувана в сайта на правителствената организация Съвет по въпросите на излъчването (BBG).

Според документа, на базата на чешкия офис на радио „Свобода" се планира да се създаде нов департамент, който ще разпространява „правилна“ информация и ще дава отпор на „дезинформацията в руските медии“ в тези страни, където по мнението на Съединените щати  няма достатъчно независими средства за масово осведомяване. На първо място, става дума за Русия.
Основно оръжие в информационната борба с нея трябва да станат оригиналните програми и политическата сатира. Например, един от проектите ще се нарича „Снимка срещу снимка“. От BBG уточняват, че този видеопродукт ще изобличи „руската телевизионна пропаганда“.

Първоначално за тази цел ще бъдат похарчени 15,6 милиона долара. За сравнение, за борба с идеологията на „Ислямска държава“ за следващата финансова година са предвидени 6,1 милиона долара.
BBG планира също така да разшири сътрудничеството си с радиостанцията „Гласът на Америка“ и телевизионния канал РБК-ТВ.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки