50 нюанса неграмотност


50 нюанса неграмотност
17 Април 2015, Петък


Че българчетата вече бият по невежество и неграмотност повечето от връстниците си на Стария континент и по света, вече не е тайна за никого.

Автор: Яна Славянска

Но все още мъждукаше някаква надежда, че поне даскалите ни са на ниво.
Уви! И тази искрица в непрогледната тъма, в която народът ни, доскоро възроден, е вкаран напоследък, угасна безвъзвратно като реактор в АЕЦ „Козлодуй“ след влизането ни в ЕС.
То под сурдинка доста читави люде напопръжваха учителите, подозирайки ги в недостатъчна компетентност, ама сега истината лъсна като прясно калайдисана от интегриран ром тава.

Тези дни електронното издание rodopi24.com публикува страница от ученическа тетрадка на останало в анонимност първолаче, в която даскалицата му е поправила с червен химикал правилно изписаната от детето дума „царевица“ на „царевицЪ“!
Историята мълчи за името на учителката, за школото, където се разиграва тази срамна сцена, както и за населеното място, където тя се случва.
Но това няма значение.

Такива примери може да се открият в тетрадките на не едно несрети българчета от цялата страна. Наша колежка ни показа факсимиле от ученическо съчинение, в което правилно написаната дума „надпреварват“ е поправена от учителката на „надпреДварват“! А в коментарите под публикацията в rodopi24.com се говори за някакъв вече бивш даскал и психолог от Кърджали, който пък пишел „молиФ“ и „областен Оправител“.

Сигурна съм, че всеки може да предложи още и още такива образци на разгърналата като октопод лепкавите си пипала неграмотност, плъзнала не само из ученическите тефтери, но и из вестници, правителствени стенограми и каквото друго писано слово ви дойде наум.
Дали безпросветната даскалица ще бъде уволненЪ или не, не е най-важното в случая. Щото това едва ли ще реши грандиозния тотален проблем, който души като усойница родното образование.

Не е решението и в чаканите от години нови учебници, които кой знае кога ще видим.
Просто трябва да си припомним добрите някогашни практики на българите от старо време, когато учителите смело пишеха двойки, а учениците повтаряха класовете, докато не им дойде акъла в главатЪ. Дори и с цената на някоя и друга счупена дървена показалка.
Стига, разбира се, срещу това да не възроптаят грамотните бюрократи от Брюксел и да ни размахат пръст, че така сме били нарушавали правата на учениците.


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки