Отпускат пари за проект по инвестиционна мярка


07 Април 2015, Вторник


„Първият индикативен бюджет по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.


е в размер на 150 млн. евро.“ Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с Френско-българската търговска и индустриална камара. Тя допълни, че Наредбата за прилагането на мярката е публикувана в Държавен вестник, като там са разписани и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите.
„Предстои издаването на заповед, с която ще се даде старт на процеса от 14 април. Мярката ще бъде отворена осем седмици за инвестиции, които включват строителство, ремонти и създаване на насаждения, а приемът само за земеделска техника ще продължи 5 седмици“, уточни министърът.

До края на годината ще се отворят и още две мерки от ПРСР - през юни 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, а до края на годината и  4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.
Междувременно заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев заяви, че 13% от общия бюджет на директните плащания са насочени към секторите „Животновъдство“и „Плодове и зеленчуци“.

Грудев поясни, че в ПРСР 2014-2020 г. тези сектори ще се подпомагат приоритетно освен по мерките за агроекология, биологично земеделие и за площи, така и по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства”, където проектите по тях ще получават допълнителни точки. Такива ще се начисляват и на проектите, свързани с биоземеделието, и тези на млади фермери.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки