Разходка край най-красивите фонтани на България


Разходка край най-красивите фонтани на България
Фонтаните пред Народния театър в София
05 Април 2015, Неделя


Един-единствен шадраван в София е оцелял от XIX век

Автор: Камен Колев

Никой не знае точно кога човечеството е изобретило фонтаните. През 1863 г. при разкопките на знаменития Помпей край Неапол, под деветметров слой от вулканична пепел са били намерени фонтани с удивителна красота, които красноречиво свидетелстват за това, че през 79 година от н. е. хората  в Римската империя вече са обичали да отдъхват в прохладните води на водоскоците. Но ако по света подобни водни съоръжения се пазят и хиляда години, у нас няма оцелели дори и от недотам далечния XIX век.

В София оттогава е съхранен само един шадраван - в градина „Буката" на бул. „Прага". Преместен е там в средата на 30-те години. Според някои изследователи, това е  фонтанът, намирал се преди повече от век на пл. „Славейков". А в стара София е имало много барокови чугунени фонтани. Били са внесени от Виена и поставени на най-представителните места в града.
Първите са били монтирани през 80-те години на XIX век. Единият, завършващ с фигура на момченце, е бил поставен на пл. „Александър" и в началото на ХХ век е бил премахнат заради постоянна липса на вода.

През 1951 г. е бил демонтиран и оригиналният фонтан в градинката пред Народния театър. Още през 1901 г., когато се полага основният камък на паметника на Цар Освободител, е махнат шадраванът пред Народното събрание.
Сред  най-дълго задържалите се софийски чугунени фонтани е този  пред Централната гара след нейното откриване през 1888 г. Смята се, че е напуснал мястото си преди Втората световна война при преустройството на пространството пред гарата. Днешните фонтани на пл. „Славейков" и пред Народния театър са съвременна изработка, но облагородяват с енергията на водата района около тях.
Пловдив е успял да съхрани един от старинните си фонтани - със 123-годишната статуя на богиня Деметра.

През февруари той бе демонтиран за реставрация за пръв път, откакто е поставен на входа на Първото българско изложение през 1892 г. в днешната Цар-Симеонова градина.
Шадраванът е създаден от флорентинския скулптор Арнолдо Дзоки, изваял паметника на Цар Освободител в София и на Статуята на свободата в Севлиево. С проекта си той печели първа награда на конкурс в Белгия. Този фонтан е възпроизведен на три места в света - в България, Швейцария и Америка. Бил е поръчан от австрийския император като сватбен подарък за княз Фердинанд, който го подарил на  Пловдив в чест на Първото българско изложение.

При създаването на Цар-Симеоновата градина от градинаря Люсиен Шевалас през 1892 г. там е било оформено езеро. По-късно в него са разположени легендарните пловдивски Пеещи фонтани, които със своята прохлада десетилетия бяха притегателна територия за разходка.
По-късно водоскоците бяха спрени, а езерото - занемарено, но пловдивската община планира да ги пусне отново през май с нови, още по-красиви цветове и струи от по 20 метра. Цветовете ще се сменят в хармония с четири музикални интродукции от известни класически и модерни мелодии. Музиката е  изпратена на производителя на фонтаните - канадската фирма "Кристъл", за да ги свърже със съоръжението.

През есента на 2014 г. музикален фонтан с водни ефекти, хореография и осветление с музикален съпровод бе монтиран на площада в Полски Тръмбеш.
Съоръжението има 25 индивидуално контролирани помпи, 58 прожектора, система за автоматично регулиране на водното ниво. Светлинното и звуково шоу започва всяка вечер в 21 часа. Програмата е 12 минути с песни от българската естрада.  Подобен фонтан ще заработи тази година и във Варна, по модел на известната водна атракция в Дубай. 

Светлинна и музикална водна атракция бе открита и във Велико Търново в навечерието на празника на града миналата година. Шадраванът представлява феерия от разноцветни светлини, в съчетание с музиката на Жан Мишел Жар. Водната каскада заема 739 кв. м и е осветена от 384 прожектора във виолетово, синьо, червено, жълто, зелено и бяло. Водата се изхвърля на различна височина от 53 дюзи.

Софтуерът позволява във всеки от шестте басейна да се представят 15 различни водни атракции. Преди две години нов фонтан зарадва и Поморие. Разположен е в центъра на града и вечер озарява главната улица със светлини в много различни цветове.
В центъра на Тервел също има два красиви фонтана с обем от общо 130 кубика вода. Големият има осем фигури, но и двата шадравана са с монтирано художествено осветление. 

Бургас може да се похвали с над 10 фонтана, а Сандански посреща гостите си с пищни шадравани, монтирани още на входа на града. Те бяха открити преди международния фестивал за авторска македонска песен “Пирин фолк 2008”. Вечер фонтаните, разположени на няколко тераси, са осветявани с различни цветове.
Бароковият град Русе също може да се похвали с някои от най-красивите шадравани у нас, част от които са със стогодишна история. Те бяха обновени през 2011 г., когато се монтира и ново ефектно нощно осветление на четири от тях.

Община Русе реши да се включи  в кампанията на Световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма - на 2 април осветлението на фонтаните на площадите "Батенберг", "Хан Кубрат", "Елиас Канети" и пред Съдебната палата беше оцветено в синьо.
Фонтан се е превърнал в символа на град Хисаря заради красивата легенда, в която е обвита женската статуя в него.

Турският господар на града по време на игото харесал красива българка и наредил да я доведат при него. Дни наред се опитвали да я принудят да смени вярата си, но тя отказвала.
Тогава поробителите решили да я унизят като я съблекат гола и я накарат да поднесе тава с баклава на господаря. Тя отказала, за да запази вярата и честта си и турчинът заповядал да бъде изгорена жива.

Момичето не отронило и стон, само сълзите й капели на земята. Там, където те попили, бликнал изворът „Момина сълза”. Фонтанът със статуята е поставен сред красивия парк в курортното градче.
Когато тръгнете да пътешествате през лятото, не забравяйте да разгледате фонтаните в тези български градове и села, които сте решили да посетите. 


Хвърлете монета и си намислете желание

Ако имате планирани пътувания в чужбина, също не пропускайте да видите тези красиви водни изобретения на човечеството. Хвърлете монета, намислете си желание или просто се  полюбувайте на играта на вода и светлини. Ако съдбата ви награди с пътешествие до Рим, вижте фонтана „Ди Треви”, който се смята за най-красивия във Вечния град. Не по-малко известен в Рим е „Фонтанът на четирите реки” на Пиаца Навона, построен от Бернини за папа Инокентий Х.

„Вълшебният фонтан” пък е най-известният в Барселона. Построен е от Карлос Бунгас като завършващ щрих към Световното изложение през 1929 г.  Намира се в подножието на Националния дворец, а височината му надхвърля тази на Изложбения комплекс. В летните вечери „Вълшебният фонтан” е място за представления – феерия от музика, светлини и вода.

Най-високият фонтан в Европа е разположен в Женевското езеро. Името му „Жет д`о” означава „струи вода”. Той изстрелва във въздуха водна колона от 500 литра вода в секунда с височина 140 м, която се вижда от всяка една точка на Женева, както и от 10-километров полет във въздуха.
Най-знаменитият фонтан на Мадрид е „Сибелес” и се намира на едноименния площад. Сибелес - дъщеря на Небето и Земята, жена на Сатурн, майка на Юпитер, Нептун и Плутон, е изобразена на колесница с впрегнати лъвове. Фонтанът отдавна е станал символ на града.

Фриволен фонтан-символ има и в Лондон на шумния площад Пикадили-Серкус. Над струите вода се издига изящна алуминиева фигурка на ангел с лък и стрела, известна сред лондончани като „Ерос”.
Градът с едни от най-многобройните и забележителни фонтани обаче е руската столица Москва. Тук те най-напред са се появили по време на управлението на цар Алексей Михайлович, който много обичал чудото на т. нар. по онова време „водомети”.

Но водните атракциони станали популярни двеста години по-късно, когато в Москва бил построен първият обществен фонтан. Той прилича на огромно водно цвете, разцъфнало в зелена градина.
Един от най-големите фонтани на Москва е на Манежния площад. Обемът на водата е цели 780 кубични метра. За по-голяма точност това не е един фонтан, а цяла композиция, съставена от коне, охлюви и русалки.


Така ще изглеждат Пеещите фонтани в Пловдив след ремонта на съоръжението Фрагмент от единствения оцелял старинен шадраван в столицата Фонтанът на Деметра е изработен от флорентински скулптор по поръчка на австрийския император

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки