Природозащитници призовават Москов да спре арсена в Крумовград


Природозащитници  призовават Москов да  спре арсена в Крумовград
27 Март 2015, Петък


Природозащитници призоваха тези дни здравния министър Петър Москов да разпореди спешно да бъде извършена проверка на потенциалната опасност от отравяне

Автор: Десант

на населението в района на Крумовград с арсен.
Това е реална заплаха за района, предизвикана от рисковия проект на офшорната компания „Дънди прешъс металс”, свързан с добива и преработката на златосъдържащи руди от тукашното находище „Хан Крум".
Еколозите посочват, че скандалната концесия може да доведе до замърсяване на местните водни ресурси и отравяне на Крумовград и близките селища с арсен при взривните работи в мината.

Покрай всичко това ще бъдат унищожени и многобройните археологически паметници в околността и ликвидиране на туризма в този край на Родопите.
Още през юни 2012 г. по време на съдебно заседание на Върховния административен съд по казуса, вещи лица са констатирали, че в рудата на тази мина има 1057 тона арсен и при преработката й той ще отива в златния концентрат. 

Това се потвърждава и от направения ОВОС за златодобивните дейности край Ада тепе, където е разположено находището. В него ясно е посочено, че във взетите от почвата в горските площи около „Хан Крум“ проби  съдържанието на арсен е над максимално допустимите концентрации.Еколозите призовават здравният министър да прекрати концесията и добива на златоносна руда от това находище. За целта правителството трябва да откаже да подкрепи  отпускането на кредит на „Дънди прешъс металс“ от 45 млн. долара, който фирмата иска от Европейската банка за реконструкция и развитие (ЕБРР).

Решението за това ще бъде взето от ръководството на финансовата институция на 20 април тази година.Наситеният на подземни богатства хълм Ада тепе е обект на апетитите на канадците от 2003 г., когато правителството на НДСВ им предостави концесията за смешните 15 милиона долара.

Според експертите от находището могат да се добият над 30 тона благороден метал с най-високо качество. Съгласно подписания с канадците договор, за нашата страна ще остават... едва 0,75 % от добитото от недрата й злато.След дълги съдебни битки, в които жителите на Крумовград и еколози се бориха с „Дънди прешъс“, магистратите от ВАС през май 2013 г. дадоха зелена светлина на проекта.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Милен--d
30.03.2015 20:48:51
0
0
Ето как наще управници със деянията си показват че прибават Балгария и дават на чужденци да печелят срещу комисиони,а за народа аресения и на магарето отзад.За това трябва нови избори,понеже тези със фалшификация Борилчо ги спечели,като трудострои 100 хияди цигагета за 1 ден за това трябва първо Референдум,връщане на Търновскта конситуция,промяна на избеоателната система,по френския избур да приемем и чисти мажуретарни избури.След това всички концесиони договори се премахват и златото,и всички подземни богатства Балгария ще ги доива,а не чужденците и наще главлрези.Ако има някаква упозиция във Балгария то нека да се проверят дали имат телк издаден от комисите за трудострояване на мангалите,едновремено със същата дата на получаване на инвалидност.Сто хиляди,сега здрави и прави мангала Балгария ще им дава пари,заради далаверата на Боку Харам,и няма кои да повдигне този вапрос.Нали поочти вспышки.весници вземат подкуп за да малчат и ето резултата ни,Глад,и сития на гладния не вярва.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки