Новата транспортна схема скара бургаските старейшини


Новата транспортна схема скара бургаските старейшини
Новата транспортна схема на Бургас стана причина съветниците от ГЕРБ в местния парламент да се изпокарат на последната му сесия
27 Март 2015, Петък


След почти четири години стоманеното мнозинство на ГЕРБ в ОбС – Бургас се пропука за първи път. Това стана на сесията на местния парламент на 24 март.

Автор: Георги Стоянов

Формалният повод за раздора в партията на Бойко Борисов бе промяната на генералния план за движение в центъра и квартал „Възраждане“ на морския град.
Истинската причина обаче е, че явно партийният отговорник, който трябва да спуска решенията на вождовете до пионките в ГЕРБ, не си бе свършил работата както трябва. Следствие на това настана неописуем хаос в действията на мнозинството и самото ръководство на ОбС в лицето на председателя Костантин Луков.

Проектът за новата организация на движението в морския град предвижда редица еднопосочни досега улици да станат двупосочни и обратно. Основният довод бе, че така щяло да се даде възможност за използване на част от пътното платно за паркиране, което пък щяло да намали задръстванията.

Обсъждането на докладната записка за промените, внесена от кмета Димитър Николов (ГЕРБ), вървеше мирно и тихо, докато зам.-председателят на ОбС Димитър Георгиев, също гербаджия, внезапно попари своите съпартийци с изявлението, че каквито и промени да правят в първоначалния вариант на докладната записка, те ще бъдат незаконносъобразни, защото е трябвало, съгласно  изисквания в Закона за местната администрация и местното самоуправление, да бъдат публично обсъдени и внесени 14 дни преди заседанието на Общинския съвет. Чули-недочули, съветниците от ГЕРБ настояха да се приеме първоначалния текст на стратегическия документ и с техните гласове това предложение за генералния план за движение бе прието.

Докато опозицията настояваше за прегласуване, главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева успя да се добере до шефа на местния парламент Костантин Луков и да му подшушне, че все пак се налага това да се стори. С видима неохота той се съгласи, но тогава стана обект на гневните изблици на собствените си съпартийци. Несвикнали да се съобразяват с доводите на опозицията, монолитното доскоро мнозинство се пропука и съветниците му започнаха да се карат като на селски панаир. Случи се и нещо немислимо досега – гербаджията Луков се опита да въведе ред, размахвайки пръст: „Съветниците от моята партия да си седят на местата и да не се обаждат без да съм им дал думата“.

Но тъй като партийната дисциплина в редиците на хората на Бойко Борисов бе вече напълно  извън контрол, той се принуди да обяви почивка и на безпрецедентна партийна оперативка до самата трибуна на ОбС се помъчи да разясни на разбунтувалите се свои колеги що е то  „правилно гласуване“.

Осъзнавайки най-накрая указанията на „началството“, старейшините от мнозинството прегласуваха текста на докладната записка, коригирайки я с предложенията на постоянните комисии. Тотално игнорирани обаче бяха мненията на бургазлии за новата пътна схема, изказани на обществените обсъждания, състояли се в последните два месеца.
Съветниците от партията на СКАТ, които бяха сред най-активните по време на общественото обсъждане на генералния план, са категорични, че архитектите от София, които са го изготвили, не са запознати с проблемите на уличния трафик и инфраструктурата в морския град.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки