Депутат от ПФ алармира за етнополитически пристрастия в Борован


Депутат от ПФ алармира за етнополитически  пристрастия в Борован
Заради депутати от ДПС, на сцената на НЧ „Цани Иванов – 1907“ в с. Борован по време на честване годишнина от освобождението на населеното място от турско робство са звучали ориенталски ритми
27 Март 2015, Петък


Депутатът от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Красимир Богданов сезира Министерството на културата за прояви на етнополитически пристрастия

Автор: Десант

 в отношението на Община Борован към местните културни институции. Той стори това след сигнал до него в  качеството му на врачански народен представител, подаден от председателя на НЧ „Цани Иванов – 1907“ с. Борован Димитър Митев.

Читалищният деец твърди, че настоящето ръководство на община Борован упражнява натиск върху културните средища в общината и дава приоритет на определени селища на базата на етнически принцип. Всички проекти се насочват натам, а ремонтите се извършват от чужди (най-вече турски) фирми.

Борованската кметица Десислава Тодорова е разпределила за 2015 г. две щатни бройки повече за читалище „Просвета“ в с. Малорад (където традиционно гласуват за политическата сила, която я подкрепя), за сметка на намаляването с по един щат в читалищата „Цани Иванов – 1907“ – с. Борован и „Васил Левски – 1908“ – с. Нивянин. А в Борован например функционират културни центрове, създадени отпреди с усилията на Историческия музей и Художествената галерия, за които се грижи местното читалище, а намаляването на служителите му възпрепятства пълноценната работа.

Едновременно с това се стимулират официални прояви, насаждащи чалгизиране и нискокултурност у населението и подмяна на историческата истина.
В сигнала си Димитър Митев твърди също, че на 25 ноември 2014 г. по време на тържествата, посветени на освобождението на Борован от турско робство, секретарят на общинска администрация е разпоредил да бъде свален транспарант, посветен на събитието,  поставен в салона на читалището, където присъствали депутати от ДПС, а от сцената са звучали ориенталски ритми.

„Всеки средностатистически гражданин знае, че българската култура има многовековна история. Тя е устояла на всякакви опити за принизяване и асимилация. Читалищата са уникално достижение на българския народ, формирали възрожденската ни култура и еманципирали ни като достойна нация на културната карта на Европа. Българската култура не може да е поле за насаждане на политически и етнически пристрастия. Това противоречи както на духа на българските традиции, така и на съвременните европейски ценности“ – изтъква в писмото си до министерството депутатът от ПФ.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки