Фирма на бивш шеф в МВР спестява от заплати


06 Март 2015, Петък




Автор: Десант

За поредно потъпкване на трудовото законодателство в охранителна фирма „Скорпио“ сигнализират нейни служители. От близо месец жалбите на Вълчо Тенев и Иван Ставатов чакат развитие в Икономическа полиция – Бургас и в Инспекцията по труда в морския град.
Двамата са охранители на щат към Агенция по сигурност „Скорпио“. Започнали са работа по едно и също време през септември миналата година, а обектът, на който са разпределени, е сградата на Военен клуб - Бургас.

До този момент, за цели 7 месеца те са получили като „възнаграждение“ от работодателя си общо по 800 лв. Причината – подлагани са системно на немотивирани санкции и странни удръжки, се казва в жалбата.
Мъжете са били карани да се разписват във ведомост, според която месечната им заплата е 340 лева. Толкова би трябвало да взимат и те. Реално обаче в джобовете им влизали едва по 200 лева. Като обяснение местният шеф на „Скорпио“ Иван Русев изтъквал некоректността на Министерството на отбраната, откъдето бавили плащанията по договора за охрана.

Така да се замазват очите на работниците е изпитана схема в охранителното дружество, което има клонове и обекти в цялата страна. Преди време със същите лъжи бяха успокоявани охранители на язовир „Жребчево“, оставени месеци наред без пари, само на голи обещания. Няколко подобни случая подробно сме описвали в „Десант“.
Защо обаче досега нито една държавна институция не е погледнала сериозно на дейността на „Скорпио“ и не е довела докрай каквато и да е проверка? И защо възмездие за потърпевшите служители никога няма? Отговорите на тези въпроси най-вероятно се крият в историята на фирмата.

Неин създател е бившият заместник-министър на МВР по време на Тройната коалиция Камен Пенков. Той е известен в охранителните среди като червения гард, заради връзките му с БСП.
Въпреки че се е оттеглил официално от бизнеса, всичките му фирми са прехвърлени на името на съпругата му Васка Пенкова. По време на предния мандат, в кабинета на Орешарски, Камен Пенков беше щатен сътрудник на Румен Петков (бивш министър на вътрешните работи по време на Тройната коалиция).

Всички тези факти пораждат съмнение, че над „Скорпио“ има сериозен политически чадър, както и закрила от най-висшите етажи на МВР. Не е за подценяване и фактът, че в момента действащият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е зет на Камен Пенков.
В деня, в който журналисти от „Десант“ и телевизия СКАТ проверяваха случая с двамата охранители от Бургас, управителят на местния клон на „Скорпио“ е издирил мъжете, които са се жалвали пред институциите, и грубо и агресивно ги е накарал да си подпишат молбите за напускане. Те, разбира се, отказали да го сторят.
„Десант“ ще продължава да следи случая.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки