В отговор на вашите въпроси


05 Март 2015, Четвъртък


Почти 10 години се боря с възпалени варикозни рани на лявата подбедрица. Диагнозата ми е постфлебиен синдром.



Има ли изпитани народни рецепти за лечението на това заболяване.
Христина Илиева,
с. Айдемир, общ. Силистра

Голям процент от болните, преболедували от дълбока венозна тромбоза, в срок от няколко години развиват хронично венозно заболяване, чиито симптоми днес се обединяват в един синдром - постфлебитен синдром, постфлебитна болест и др.
Симтомите на постфлебитния синдром са венозна и лимфна недостатъчност: тежест в краката, болка, оток. Симптоматиката е почти същата като при разширените вени. Това е сериозно заболяване и е необходимо да се лекува системно, защото в противен случай би могло да доведе до усложнения като трофични язви, които се лекуват изключително трудно.

Лечението на постфлебитния синдром бива консервативно и оперативно. Неоперативно се състои в спазване на режим с 20-30-минутна почивка на всеки 3-4 часа със задължителна промяна на ъгъла на крайника спрямо тялото, постоянно носене на еластични чорапи и приемане на медикаменти с венотоничен, противоедемен и вазоактивен ефект.

Оперативно лечение се прилага при неповлияване на симптомите от медикаментозната терапия. За всеки болен се изработва индивидуална оперативна програма, която отчита формата и стадия на заболяването.
Образувалите се варикозни язви се лекуват трудно, зарастват бавно. Има билки, които могат да подпомогнат този процес. Една от тях е репеят. Под формата на компреси се използва отвара от корените му.

Маслен извлек от жълт кантарион
(в съотношение 1:10) се препоръчва за втриване в кожата.
Добро противоварикозно средство за вътрешно и външно приложение са препаратите, получени от корите на конския кестен.
Варикозните язви може да се промиват със запарка от листата на смрадликата или да се покриват със сурова каша от смлени картофи, като около тях се намазва дебел слой ихтиол. (Това лечение трябва да продължи три седмици.)

Благоприятен ефект оказва и отварата от смърчови клонки, с която се правят бани. За целта 300 грама клончета от смърч се заливат с 5 литра вода, варят се 20 минути и течността се прецежда. С топлата още отвара се правят бани, а след това раните се покриват с маслен извлек от стръкове жълт или червен кантарион. Един курс на лечение обхваща 20 до 30 такива бани.

Добри мехлеми се приготвят от кестен. Те оказват противовъзпалителен и противоалергичен ефект. Прониквайки по-дълбоко, оказват тонизиращо въздействие на венозните стени и непосредствено влияят на самите трофични язви, подпомагайки зарастването им.

Настойка: заливат се 50 г цветчета от кестен с половин литър водка. Оставя се да престои 14 дни, като периодично се разбърква. След това се прецежда и се приемат  по 30 капки три пъти на ден преди ядене. Едновременно с това се прави всекидневна обработка на повърхността на язвите.

Много добър за лечение на зараснали варикозни рани е широколистният живовлек. Листото му се откъсва, поначупва се, за да се прекъснат надлъжните жили, поставя се на болното място и се бинтова.
Още няколко варианта на лечение:

Рецепта 1 (за разширени вени и вени, които се пукат и болят): Засегнатите места се намазват с мед и отгоре се залепват орехови листа. Това се прави вечер преди лягане. Краката се увиват с тънък плат, за да не се разместват през нощта.
Процедурата се повтаря 5 – 6 вечери, след което обикновено има подобрение.

Рецепта 2 (при трофични язви, които съпътстват разширените вени): Смесват се 4 с.л. жълт кантарион, 3 с.л. лайка и 3 с.л. полски хвощ. Две с.л. от тази смес се заливат с преварена вода и се варят 15 мин. Оставя се да изстине и се прецежда. Добавя се мед и 3 пъти дневно се пие по четвърт чаша 30 мин. преди ядене. Отварата може да се ползва и външно.

Рецепта 3 (при разширени вени с язви): Смесват се по 100 г коприва, градински чай и черен оман с по 75 г невен и змийско мляко. Три с.л. от тази билкова смес се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 мин. преди храна.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки