В Добрич възстановиха корабно оръдие от ХVІІІ в.


В Добрич възстановиха корабно оръдие от ХVІІІ в.
22 Февруари 2015, Неделя


Отлично възстановено корабно оръдие от втората половина на ХVІІІ век е поредната придобивка на Регионалния исторически музей в Добрич.

Автор: Десант

Топът е изваден от морското дъно от шабленски рибар преди няколко години. След откриването му е бил съхраняван в гаража на общината, докато през пролетта на миналата година не е решено да бъде реставриран.
Оръдието бе в много лошо състояние и изключително силно корозирало следствие на двувековния си престой на морското дъно. Благодарение на професионализма и уменията на Елена Василева – реставратор в РИМ-Добрич, то е почти изцяло възстановено.

Пушкалото е корабно, изработено е от чугун. С 90-процентна сигурност е уточнено, че най-вероятно е турско. Историците от добричкия музей предполагат с голяма доза увереност, че то е било на борда на турски кораб, който е бил потопен при битката край нос Калиакра през август 1791 г. по време на втората Екатеринина война между Руската и Османската империя. То е преднопълнещо – зарежда се през дулото.

Такива топове е имало до началото на ХІХ век. Лафетът, върху който е експонирано оръдието, е изработен от свободния реконструктор Йордан Сивков от Добрич. Той е издирил скица на корабно оръдие от онова време и е направил поставката за топа при пълно съблюдаване на скицата, като е изчислявал размерите съобразно големината на чугуненото тяло. Реконструкторът е направил и двете шпилки, които са фигурирали в скицата на оригиналния лафет.

Огромният топ тежи около 700-800 кг. От добричкия музей са категорични, че притежаваният в добруджанския град експонат е единствен по рода си в България.
Той е доказателство за геостратегическото значение, което Добруджа винаги е имала в историята на днешните български земи. Старинното оръдие може да се види в музея в градския парк на Добрич.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки