Работният им ден


21 Февруари 2015, Събота


13 февруари (петък), 12.30 ч. Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.


След края на срещата той се оплаква надълго и нашироко от Реформаторския блок и Патриотичния фронт заради това, че са против скандалната кандидатура на бившия финансов министър от кабинета на Жан Виденов - Димитър Костов, предложен за подуправител на БНБ. Вождът на ГЕРБ по детински тропа с крак и се зарича, че тогава и той ще оттегли подкрепата си за въпросния Костов:

„Искам ясно да кажа, че почва да ми омръзва популизма на гърба на моята партия ГЕРБ. Прекрасно знаят и Реформаторите, и Патриотичният фронт, и ДПС, и БСП, че само Иван Искров по сегашния закон може да предложи подуправител. Като не се приеме сега кандидатурата на Костов, никой не може да накара Иван Искров да предложи друг", казва премиерът пред родните репортери. На въпрос, защо Искров още е шеф на БНБ, министър-председателят започва да мънка:

„Видно е, че самият той не желае да си отиде, желае да се инати, желае да стои на този пост до последния си ден и ние нямаме никакво законово право, което да използваме. При това положение ние съзнателно, поддавайки се точно на популизма, че Костов е бил част от управлението на Жан Виденов, ще оставим БНБ без подуправител. Голямото зло обаче е, че БНБ ще остане без надзор до август –септември, когато ще е изборът на нов управител и подуправител на БНБ и една година няма да има виновен, ако нещо се случи.“

14 февруари (събота), 15.00 ч. Премиерът все още е в Брюксел, откъдето размахва пръст на съдебната власт заради скандалната разработка на ДАНС „Червеи“, по която се разкри, че са подслушвани протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски.
„Гледам, че медиите много ревниво пазят съдийката, която е издала разрешителното, Владимира Янева.“ След това заявява, че е много доволен от работата на ДАНС: „Знаете моето мнение, че не трябва да се пипат службите, за да може опозицията да е спокойна и да може да използваме времето да строим, да развиваме и изграждаме България.“

20.30 ч. Завръщайки се в България, Борисов продължава да защитава главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, въпреки доказаното им участие в „Червеи“.
„Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, ще го сменя, също и за Писанчев – стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре. Като премиер Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители“, не спира да хвали министър-председателят двамата шефове на служби.

16 февруари (понеделник), 13.00 ч. Дитирамбите на Борисов обаче не се харесват на президента Росен Плевнелиев.
„Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали. Като се започне от аферата „Костинброд”, през прегазването на конституционалните правила, от гледна точка на това, което се случи през 2013 - 2014 г., когато ДАНС е обслужвала противоконституционални атаки срещу държавния глава и се стигне до разработката „Червеи”, имаме достатъчно доказателства да дадем категорична оценка, че работата на Агенцята не е добра“, оплаква се държавният глава пред репортери в Перущица.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки